Davul zurna, pankart ve sloganlarla şenlik içinde kutlama yapacaklarını söyleyen KESK Çaycuma Bileşenleri şu açıklamayı yaptı;


&[#]8220;Çaycuma Emek ve Demokrasi Platformu bünyesindeki siyasi partilerin ve meslek örgütlerinin desteğiyle 1 Mayıs Cuma günü saat 13.30&[#]8217;da Çaycuma Çarşı Meydanı&[#]8217;nda bir araya gelip Çaycuma&[#]8217;da 1 Mayıs&[#]8217;ı kutladıktan sonra, Zonguldak&[#]8217;ta yapılacak olan 1 Mayıs kutlamasına katılacağız. 2009 1 Mayıs&[#]8217;ına ağır ekonomik kriz koşullarında giriyoruz. Aşırı üretim ve yüksek kar hırsı kapitalizmi dünya ölçeğinde yeni bir krize sürükledi. Emek düşmanı politikalarla krizin yükü işçi ve emekçilerin sırtına yıkılarak krizden kurtulmanın yoları aranıyor. Her zaman olduğu gibi bu defa da, işçi ve emekçilerin, halkın fedakarlık yapması isteniyor. İşten atmalar, düşük ücret dayatmaları, maaşların zamanında ödenmemesi ve ücretsiz izinler dayatılıyor.


Hükümet; işçiler, işsizler ve emekçiler lehine tedbirler almak yerine, kaynakları patronlara aktarmaya devam ediyor. Bir taraftan işsizlik çığ gibi büyürken diğer taraftan özelleştirme politikaları, güvencesiz çalışma, hayat pahalılığı, sefalet ve gelir adaletsizliği artarak devam ediyor.


Hükümet, IMF&[#]8217;nin bir dediğini iki etmezken emekçilerin kazanılmış haklarını tek tek buduyor. Sosyal devlet anlayışı yok ediliyor. SSGSS Yasası ile sosyal güvenlik ve sağlıkta kazanılmış birçok haklarımız yok edildi. Okullarımızın ve hastanelerimizin kapısı parası olmayanlara, yoksullara kapatılıyor. Tarım ve hayvancılıkta verilen destek primleri bir bir kaldırılıyor. Esnaf, Bağ-Kur primini ve oda aidatlarını ödeyemez, toplumun büyük bir kesimi bankalara borçlu duruma geldi.


Geçmişte SEKA, TELEKOM PETKİM, TEDAŞ ve TEKEL gibi kurumları özelleştirmeye çalışanlar; şimdi de limanlarımızı, otoyollarımızı, köprülerimizi, içtiğimiz suyu ve akarsularımızı satmayı planlıyorlar. 2009 1 Mayıs&[#]8217;ında gündemimiz krizdir; işsizliktir, yoksulluktur; demokrasi ve barış özlemidir. Bu gündeme ilişkin taleplerimizi, krizin bedelini ödemeyeceğimizi 1 Mayıs&[#]8217;ta dile getireceğiz. Emekçileri kriz karşısında kendi kaderine terk eden siyasi iktidarı 1 Mayıs&[#]8217;ta bir kez daha uyaracağız.


Tüm sendikaları, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, işçileri, işsizleri, memurları, esnafları, seyyar satıcıları, emeklileri, kadınları, gençleri ve tüm emekçi halkımızı iş, aş, sosyal adalet, bağımsızlık, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve barış taleplerimizi haykırmaya; bayramımızı kutlamaya, 1 Mayıs coşkusu ve şenliğini paylaşmaya çağırıyoruz&[#]8221;.

Editör: Pusula Gazetesi