Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Çaycuma Belediye Başkan Adayı ve Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Pusula Gazetesi’ni ziyaret etti. İmtiyaz Sahibi Ali Rıza Tığ ve Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz’le görüşen Başkan Gülşen, Filyos Vadi Projesi ile ilgili çarpıcı gelişmeleri de paylaştı.

Filyos Projesi için yapılan kamulaştırmanın yürütmesi geçtiğimiz hafta içinde Danıştay tarafından kısmen durdurulmuştu. Gülşen, ardından yaptığı açıklamada, “CHP Çaycuma Belediye Başkan Adayı Bülent Kantarcı’nın sahibi olduğu Koçkan İnşaat Ltd. Şirketi’nin 2012 yılında açtığı davanın ara kararı olarak Danıştay, 2008 yılından bu yana Filyos Projesi için yapılan kamulaştırmanın yürütmesini durdurmuştur” demişti.

“FİLYOS VADİ PROJESİ’NİN ŞOK İPTAL KARARI ÇIKTIĞINDA BEN DE ŞOK OLMUŞTUM”

Pusula’yı ziyaretinde Filyos ile ilgili gelişmeleri aktaran Gülşen, şunları söyledi:

“Filyos Projesi ve Liman Projesi birbirine bağlı olan çalışmalar. Öncelikle liman projemizi ilan edilen ‘Karma Endüstri Bölgesi’ ve mevcut ‘Serbest Bölge’den ayırmamız gerekiyor. Malum, liman projemiz normal yasal ve resmi bazda ihale çalışmaları devam ediyor. O konuda bir sıkıntı yaşamıyoruz ve yaşamayacağız. Geçen hafta içinde Filyos Vadi Projesi’nin şok iptal kararı çıktığında, ben de şok olmuştum. Daha sonra yaptığım araştırmalar ve çalışmalar neticesinde Ekonomi Bakanlığı’nı aradım. Danıştay 10’uncu Dairesi’nden yürütmeyi kısmen durdurma kararı ile ilgili dosyayı talep ettik. Dosya bize intikal etti. Bir baktık ki, yürütmenin durdurulmasını isteyen davacı Koçkan Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi, yüzde 85 hissesi olan Bülent Kantarcı kardeşimiz. Tabii ki çok üzüldük. Bu kararı çok manidar bulduk. Bu karar, Filyos Projemizi ve serbest bölgemizi hayata geçmesini daha da öteleyecektir. Böyle karşı bir duruşu Çaycuma halkının da tasvip etmeyeceği bir duruştur. Belediye Başkanı olduğumuzdan bu yana devlet ve siyasi yetkililerimizle Filyos Projesi olsun, Filyos Limanı olsun, diğer yatırımlar olsun çok gayret ve çaba sarf ettik. Bülent Kantarcı’nın serbest bölge kapsamında 50 bin 700 metrekarelik bir yeri var. Bu yeri 4 sene evvel benden serbest bölge dışında kalması konusunda sözlü talepte bulundu. Böyle bir talebin geri dönüşün olmadığını, serbest bölge şartında kalamayacağını, kamulaştırma kararlarına uygun kalınacağını, bizim sözlü kararımızın geri tepeceğini kendisine söylemiştik. Danıştay’a dava ettiği konudan kesinlikle haberim olmadı, ben de şok yaşadım. Ama bazı resmi yetkililerin haberi olmuş. Mithat Gülşen’e ancak Yazı İşleri’nden bir celp gelir ki, davanın neticesini öyle bilebilirdik. Ama şahsen böyle bir davanın olduğunu bilseydim, benim Ankara’da bakanlık yetkilileriyle geniş ve detaylı bir çalışma yapacağımı halk da biliyor. Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile görüştük. Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Bey’le görüştüm. 10’uncu Daire’ye 7 gün içinde yürürlüğün kısmen kalkması noktasında itiraz dilekçelerini verdiklerini, 30 günlük cevap süresini kullanacaklarını söylediler.”

“BU ZİHNİYET HER ZAMAN FİLYOS VADİ PROJESİ’NE VE TÜRKİYE’DE Kİ BÜTÜN PROJELERE KARŞI GELMİŞLERDİR”

Filyos Projesi’ne halkın umut bağladığını ifade eden Gülşen, çalışmalara devam edeceklerini belirterek şöyle konuştu:

“Sayın Genel Müdürümüz bölge ile ilgili Danıştay’ın eksik kalan cümle ve maddeleri değerlendirmek üzere bir dosya hazırlayıp Başbakanlığa göndereceğini öğrendik. Başbakanlığımızın da bu konuyu dikkatli ve hassas bir şekilde takip edeceğini bize beyan ettiler. Biz kendisine ‘Bölgemiz bu projeye çok umut bağlamış vaziyettedir’ dedik. Kamulaştırma çalışmalarına toplam totalde 150 milyon tutarında para aktarılmıştır. Aynı zamanda Filyos Limanı’nı gerçekleştirme noktasında Genelkurmayımıza 30 milyon, Maliye Bakanlığımız tarafından para aktarılmıştır. Aynı zamanda yılbaşında Filyos Liman Projemizle ilgili 140 milyon 600 bin TL para da çıkmıştır. Ayrıca kitapçıklarda karma endüstri bölgesiyle ilgili net bir alt yapı çalışmalarıyla ilgili para ayrıldığını, yatırım programına alındığını, DSİ çalışmalarımızın 2011’den 2019’a kadar tamamlamak kaydıyla 139 milyon TL üzerinde de bir kaynak ön görüldüğünü ve çalışmaların teknik bazda hızla çalışmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu nokta itibariyle biz Filyos Projemizin böyle bir hareket ekseninde Çaycuma’da son 15 gündür heyecan ve sevinç olduğunu, emlak ve arazi fiyatlarından daire ve konut fiyatlarının hızlı bir şekilde arttığını görüyoruz. Dolayısıyla bölgede kalkınma ve gelişme varsa bölge zenginleşme ve büyüme noktasına gelmektedir. Çaycuma’yı nüfusu 18 binlerde almıştım, şimdi ilave mahallemle birlikte 27 bin 200 dolayında bir nüfusa erişmiş bulunuyoruz. Bu da yüzde 50’lik bir nüfus artışıdır. Demek ki bu hızla beraber bizim nüfusumuz artacak. Netice itibariyle Sayın Kantarcı’nın böyle bir girişimini bölge açısından hiçbir zaman tasvip etmiyoruz. Zaman içerisinde giderilmesi gereken eksiklikler aksaklıklar olabilir. Bu zihniyet her zaman Filyos Vadi Projesi’ne ve Türkiye’deki bütün projelere karşı gelmişlerdir. Ama biz bildiğimizi, inandığımız çalışmaları yapacağız. Halkımızın moralinin bozulmasına gerek yok. Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen olarak siyasilerimizle, bürokratlarımızla bu işin üstesinden geleceğimize şahsen inanıyorum. İnşallah Liman Projemizi ihaleye çıktığında ve kazmayı vurduğumuzda gerçek çalışmayı Zonguldak’ımız ve ülkemiz orada görecektir.”

Editör: Pusula Gazetesi