Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, Sakarya´nın Karasu İlçesi´ndeki Amelebirliği Eğitim ve Dinlenme Tesisinin satışa çıkartılacağını söyledi.


Kalaycıoğlu, 17 Ağustos 1999 depreminde Karasu tesisini deprem-zedelere tahsis etmemek için sahte hasar raporu alındığına dair söylentilere tepki göstererek, ´Amelebirliği ve maden işçileri depremzede veya yardıma muhtaçlara yardım etmekten kaçmaz" dedi.


17 Ağustos depreminde gözardı edilen olaylar olduğunu da belirten Kalaycıoğlu; "Son zamanlarda basında Karasu&[#]8217;daki Amelebirliği tesislerinin harabeliği yer alıyor.


17 Ağustos 1999 ´da yaşanan büyük depremde Sakarya´da dinlenme kampı olarak kullandığımız tesislerimizde hasar görmüştü. Ancak bu dev tesislerimiz harabeye döndüğü söylentileri içinde özellikle 17 Ağustos´ta depremzedelerin bu tesislere yerleştirilmemesi diye tesisin kolonları kırıldı denildi.


Depremzedeler buraya yerleştirilmesin diye bir art niyet oynandığı söylendi. Tesislerin orada harabe durumda olduğu doğrudur.


İnsanların şunu çok iyi bilmesini istiyorum. Depremzedelerin bu tesislere yerleştirilmesin diye bir hadise yoktur. 1999 depreminden sonra Bayındırlık Bakanlığı tesislerimizle ilgili hasarlı deprem raporu vermiştir. Sakarya Valiliği&[#]8217;nin de depremzedelerin bu tesiste kalabilmeleri için bir talepte bulunmuş, tesiste hasar olup olmadığına dair teknik bir ekip çağrılmış. Teknik ekip hasar gören kolonlarda ve ilgili yerlerde incelemeler yapmıştır. Bu incelemelerde kolonların bir kısmının kırılarak veya açılarak yapıldı. Bunu gören bazı şahıslar ´Binaları depremzedeleri yerleştirmemek için yıkıyorlar´ şeklinde ulusal basına taşıdı. Oysa Amelebirliği Yönetim Kurulu´nun bu tesisi depremzedelere tahsisi ile ilgili bir kararı vardı. Bu kararda ´kampın depremzedelerin tahsisi konusunda başkanlıkça yapılan işlemin uygunluğu ve kampın tahsisi´ şeklindeydi. Tesisin depremzedelere tahsisi Yönetim Kurulu tarafından oy birliği ile almış. Fakat orada gözardı edilen olaylarda var. Depremzedelerimizin sağlıklı bir ortamda oturabilmeleri ve artçı depremlerden etkilenmemeleri için mutlaka Bayındırlık Bakanlığı&[#]8217;nın inceleme yapması gerekiyordu.


O zamanlarda da bu incelemeler yanlış anlaşılmış. Ulusal basında söylentiler çıktıktan sonra Amelebirliğimiz, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nden depremzedelerin bu tesiste oturup oturamayacağına dair araştırması için ekip istemiş. Üniversitenin verdiği rapor da ise binanın ilgili kolonlarında hasar görüldüğüne dair. Binaları sigorta ettirdiğimiz raporlarımızda elimizde. Bayındırlık Bakanlığı&[#]8217;na yazılan yazının raporları da elimizde. Yani binanın depremzedelere verilmesin şeklinde bir çalışma yapılmamıştır. Bırakın böyle bir çalışmayı depremzedelerimizin daha sağlıklı ortamda yaşaması için ilgili birimlerce incelemeler yapılmıştır. Hatta o dönemlerde Amelebirliğimiz depremzedelere 500 milyon liralık gıda yardımı yapmıştır. Bu da madencilerin depremzedelere yardımıdır. Amelebirliği ve maden işçileri depremzede veya yardıma muhtaçlara yardım etmekten kaçmaz. Madencimiz depremde de bunun gereğini yapmıştır. Depremzedelerin tesiste kalması için yönetim kurulu kararı almıştır. Ancak binaların durumu uygun olmadığı için depremzedelerimiz tesislere yerleştirilmemiştir. Olay bu şekilde ilerlemiştir" dedi.


´Tesisin satışına ve kiralanmasına karar verdik´


Kalaycıoğlu, Sakarya Karasu´da bulunan Amelebirliği Eğitim ve Dinlenme Tesisi´nin harabe durumda olduğunu doğrulayarak, maden işçisinin parasının heba olmaması adına tesisi satma veya kiralama kararı verdiklerini söyledi.


Bu konuda Vali Erdal Ata ve ilgili birimlerle görüştüğünü belirten Kalaycığolu; "Tesisin şimdiki durumuna bakacak olursak, harabe durumda olduğu doğru. Depremdeki hasardan sonra tesiste bakım onarım yapıldı. Maden işçisi arkadaşlarımızın orada yaz tatillerini geçirmesi için bir süreç başlatılmıştı. Ancak tesis arazisinin yüzde 75´i kıyı kenar şeridinde kaldığı için yeniden yapılaşmaya izin verilmemiştir. Sadece binaların bakım onarımı yapılabilmesi için öndeki iki bina yıkıldıktan sonra diğerlerinin bakım onarımı yapılır şeklinde. Bununda çok sağlıklı olmayacağını düşündük. Maden işçisinin parasının heba olmaması adına tesisi satma veya kiralama kararı verdik. Ancak arazinin kıyı kenar şeridinde olduğu için bugüne kadar alıcı bulamadık. Bu yönde Sayın Valimiz Kocaeli´nden geldiğinde, tesisi ne yapabiliriz diye görüşmelerimiz oldu. Ancak sonuç çıkmadı. Ankara´da Sayın Müsteşarımızla da görüştüm. Orayı mutlaka hareket kazandırmayı düşünüyoruz. Ama arazi durumu el vermediği için pek fazla yapacağımız bir şey yok. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi