Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, malvarlığıyla ilgili yapılan eleştiriler, Zonguldak Belediye Başkan Adayları Ali Bektaş'ın projelerinin "uçuk, kaçık" olarak değerlendirilmesi, Bektaş'ın, "Kozlu'yu sattı, şimdi Zonguldak'ı satacak" şeklinde eleştirilmesi, Filyos Liman Projesi, yeni 400 yataklı modern hastanenin son durumu, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin bulunduğu alana taşınması, Mithatpaşa, Üzülmez 1-2 ve Sapça Tünellerinin çalışmaları gibi birçok sorumuzu yanıtladı.

Zengin olmadığını ve kendini geçindirebilecek durumda olduğunu ifade eden Başkan Uçar, kendisini bu yönde eleştirenlere de sert yanıt verdi. Uçar, "Bankalara yaklaşık 1 milyon TL kredi borcum var. 'Bir il başkanı bu durumda mıdır?' derler diye bunu söylerken aslında ben utanıyorum. Gayri meşru herhangi bir kazancım ve ilişkim de yoktur. 'Var' diyenler varsa, çıkıp ispatlasın, ben de yarın bu işten vazgeçerim. Zengin değilim ve Allah'a çok şükür kendimi geçindirebilecek kadar gelirim var. Ama onların bahsettiği gibi siyasetin içerisine girip de bir gayrimenkul sahibi olmuş insan değilim" dedi.

"ONLARIN CEKETİ YOKTU, AMA BENİM ARABAM VARDI"

Uçar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Benim malvarlığımla ilgili konuşanlara şunu söylüyorum; 1983 yılında benim altımda arabam vardı. 1989'da askerden geldikten sonra yine arabam vardı. Kardeşimle birlikte ticaret yapıyorduk. O gün, bu gündür benim arabam var. 1983'te bugünün Mercedes'i olan Renault marka bir arabam vardı. 1990'lı yıllarda da yine bugünün Mercedes'i gibi olan Doğan marka arabam vardı. Şu anda da Toyota arabam var. O zamanda 2-3 tane işyerim vardı ve bugünde 1 tanesini kattım, 2-3 tane işyerim var. Kozlu'daki işyerinin de ortağıyım. Bankalara da yaklaşık 1 milyon TL kredi borcum var. 'Bir il başkanı bu durumda mıdır?' derler diye bunu söylerken aslında ben utanıyorum. Mal varlığıyla ilgili bir takım ifadeler kullananlar, çok basit ve sıradan siyaset yapan insanlardır. Bir insanın özel şeylerini sormak, sorgulamak kadar ayıp bir şey yoktur. Eğer bir insan gayri hukuki işler yapıyorsa, yasal yollar bununla ilgili araştırmasını yaparlar. 2004 yılına kadar imalat sektöründe, kamuda bir sürü iş yaptım, ihalelere girdim. Ama 2004 yılından bugüne kadar hiçbir kamunun ihalesine girmedim ve işini almadım. Oysa geçmişte Telekom'un, ÇATES'in, diğer kamu kurumlarının giyim ihalelerine giriyordum ve bir miktar işlerini alıyordum. Siyasete girdiğimden itibaren bu tip işlere girmedim. Kamuyla da hiçbir ilişkim yok. Ben serbest ticaret yapan bir insanım. Onlar gitsinler, kamuyla iş yapan insanlara baksınlar. Bu insanların üzerinde ceket yoktu, ama benim altımda araba vardı. O yüzden benim malvarlığımı sorgulayabilecek insanlar değil onlar. Sorgulayabilecek insanlar da, gerekli mercilerdir, yetkililerdir. O nedenle bu açıklamaları çok ciddiye almıyorum. Zonguldak'ta birisi bir iş yaptığı zaman mutlaka 'hırsızlık, yolsuzluk yaptı, çaldı, çırptı' deniliyor. Bu mantaliteyle hareket eden insanlar topluluğu olduğundan dolayı Zonguldak hiçbir yere gidemiyor. Ondan sonra hükümeti, belediyeyi, bir takım kurumları, kişileri kabahatli buluyorlar. Kendilerine bir baksınlar. Gazipaşa Caddesi'nde dedikodu yapacaklarına çalışsınlar. Ben işyerlerinde asgari ücretle çalışacak eleman bulamıyorum. Ondan sonra da işsizlikten bahsediyorlar. Eskiden insanlar, 'eti senin, kemiği benim' derlerdi ve 'iş öğrensin' diye gönderirlerdi. Şimdi o insanlar sokaklarda dedikodu yapıyorlar. Ben ticaretime bakıyorum. Kamuyla hiçbir işim yok ve ben işimi büyütüyorum. Gayri meşru herhangi bir kazancım ve ilişkim de yoktur. 'Var' diyenler varsa, çıkıp ispatlasın, ben de yarın bu işten vazgeçerim. Zengin değilim ve Allah'a çok şükür kendimi geçindirebilecek kadar gelirim var. Ama onların bahsettiği gibi siyasetin içerisine girip de bir gayrimenkul sahibi olmuş insan değilim."

"ZONGULDAK'IN ALİ BEKTAŞ'IN PROJELERİNE İHTİYACI VAR"

AK Parti Zonguldak Belediye Başkan Adayı Ali Bektaş'ın projelerinin "uçuk-kaçık" olarak değerlendirilmesi ve hayata geçirilemeyecek olan şeyleri vaat ettiği yönünde eleştiride bulunanlara da yanıt veren Uçar, "Hükümetimiz, Kanal İstanbul Projesi'ni açıkladığı zaman dünya basını rahatsız oldu. Çünkü ülkemizin bu projelerle dünyada ön plana çıkmasını istemiyor. Biz dünyada ilkleri yapma adına bir adım atmışız. Bunlardan bir tanesi de Marmaray'dır. Bunlar 'çılgın proje' olarak adlandırıldı ve 'nasıl hayata geçecek?' denildi. Zonguldak'ın da Ali Bektaş'ın bu projelerine ihtiyacı var. Kim başarabiliyorsa, kim yapabiliyorsa, biz onu takdir ederiz. Ama lavuar alanı, 69 Ambarları, Üzülmez Deresi'nin ıslahı hepsi yapılması gereken projelerdir. Uçuk, kaçık projeler de değildir. Kabuğumuza çekilip kalmışız ve bu şehirde hiçbir şey yapılmamış. 'Yeni bir şeyler yapacağız' dediğinizde de uçuk kaçık geliyor. Aslında çok normal projelerdir. Buna muhalefet edenlerin hepsi de, inanıyorum ki, bu zaman kadar AK Parti'ye oy vermemiş, oy vermeyi düşünmeyen insanlar olduğunu düşünüyorum. Ama bunun dışında Zonguldak'ı seven, Zonguldak'ta bir şeylerin yapılmasını isteyen insanların hepsinin bu projelerin arkasında olacağını umut ediyorum" diye konuştu.

"SATILMASI GEREKİYORSA, SATACAKSINIZ"

AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, Ali Bektaş'ı, "Kozlu'daki tüm arazileri sattı ve şimdi Zonguldak'ı satmaya geldi" diye eleştiride bulunanlara, "Satılması gerekiyorsa, satacaksınız ve üzerine de bir takım ticari alanlar, işyerleri, konutlar gibi projeler uygulayacaksınız" dedi.

Satılan yerlerin değerinin çok üstünde ve atıl durumda olan araziler olduğunu ifade eden Uçar, "Kozlu'da Belediye Başkanının satmış olduğu araziler gerçek bedelinin daha üzerinde satılmıştır. Bu satılan arazilerin hepsinin üzerinde ya konutlar, ya da ticari işletmeler yapılmıştır. Bu vesileyle de insanlar burada iş, aş imkanı bulmuşlardır. Kozlu'da da işsizlik oranı oldukça düşüktür. Oysa Zonguldak'ta bizim de işletmemiz var, ama çalıştıracak işçi bulmakta zorluk çekiyoruz. 'Satıldı' denilen yerler, bedelinin çok aşağısında verilirse, 'buralar satıldı' diye eleştirirsiniz. Ama satılan yerlerin hepsi çöplüktü, atıl durumda olan arazilerdi ve hiçbir şeye yaramıyordu. Bazı yerlerde de tinerciler kümelenmişti. Şimdi o satılan yerlerin hepsinin üzerinde bir takım istihdam alanları ve şehrin güzelliğine katkı sağlanmıştır. Zonguldak'ta eski hal binasının olduğu yeri 10 yıldır; 'Satıldı, satılıyor. Yapıldı, yapılıyor' diye bekliyoruz. O zaman siz hiçbir yeri satmayacaksınız, üzerine yeşil alan yapacaksınız ve sonra hayvanlar gelip orada otlayacaklar. Onu mu bekliyoruz? Böyle bir şey yok. Satılması gerekiyorsa, satacaksınız ve üzerine de bir takım ticari alanlar, iş yerleri, konutlar gibi projeler uygulayacaksınız" dedi.

"İLÇE VE BELDE ADAYLARIMIZI HAFTA SONU TANITACAĞIZ"

Uçar, AK Parti'nin ilçe ve belde belediye başkan adaylarının hafta sonu tanıtımı yapacaklarını belirterek, "İlçe adaylarımızla ilgili son viraja geldik. Muhtemelen bu hafta içerisinde açıklanacak. Aday tanıtımı programını geçen hafta olarak planlamıştık, ama bu hafta sonu gibi bir tanıtım programı düşünüyoruz. İlçelerin açıklanmasının hemen akabinde beldeleri de açıklayacağız" diye konuştu.

"FİLYOS'TA 3-4 YIL İÇİNDE 15-20 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK"

Filyos Limanı'nın ihalesiyle ilgili bilgiler veren Başkan Uçar, şunları söyledi:

"Filyos Limanı'nın ihalesi zannediyorum Şubat ayı içerisinde yapılacak. Kazmanın vurulmasıyla arazi tahsisleri ve diğer faaliyetlerin başlayacağı bir gerçektir. Artık bu saatten sonra Filyos'ta 'cekli, caklı' ifadeler kullanılmayacak. İhalenin yapılmasından itibaren faaliyete geçmiş olacak. 3-4 yıllık zaman içerisinde inşallah yaklaşık 15-20 bin kişinin istihdam edildiğini hep birlikte görmüş olacağız. Şimdiye kadar bir takım teknik sorunlar ortadan kaldırıldı. Bu zamana kadar vatandaşımıza 'Filyos' denilmiş, ama hiçbir şey yapılmamış. Elbette ki geç kalındı, ama Zonguldak'ın en önemli projelerinden bir tanesidir. Önümüzdeki yıllarda da hayata geçecek."

"ÜZÜLMEZ 1-2 VE SAPÇA TÜNELİ BU YIL İÇERİSİNDE AÇILACAK"

Mithatpaşa Tüneli, Üzülmez 1-2 ve Sapça Tünellerinin çalışmalarını da değerlendiren Uçar, "Mithatpaşa Tüneli yaklaşık 3 tüpten oluşuyor ve çift şerit. Zannediyorum 300-400 metre kadar bir çalışma yapıldı. Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Sapça Tüneli bitti ve Üzülmez 1-2 Tünelleri bitme aşamasında. Orada bir kamulaştırma çalışması var. Bu yıl içerisinde inşallah hem Sapça, hem de Üzülmez Tünellerini açmayı planlıyoruz. Mithatpaşa Tüneli de bu bölgeden kamulaştırılması yapılıp şehir merkezi tarafından da çalışmalara başlanması bekleniyor. Yüklenici firmayla da zaman zaman görüşüyoruz ve bir problemin olmadığını söylüyorlar. Bunun mevcut karayolları çalışmasıyla hiçbir alakası olmadığını herkesin bilmesini istiyoruz. Yüklenici firmamızın güçlü bir firma olduğunu biliyoruz. Biran önce bitirilip trafiğin rahatlamasını bekliyoruz" dedi.

"69 AMBARLARI SAĞLIK, SPOR, SOSYAL DONATILARIN OLDUĞU ALAN OLACAK"

Mevcut Atatürk Devlet Hastanesi'nin yanına yapılacak 400 yataklı yeni modern hastanenin ihalesinin tamamlandığını, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin yerinin değiştirilmesi gibi değişik projelerinin olduğunu belirten Başkan Hamdi Uçar, "Yeni hastanenin ihalesi yapıldı. Sadece Zonguldak değil, diğer hastanelerde var ve komisyonlar değerlendirme yapıyorlar. Muhtemelen bu hafta içerisinde kim almışsa açıklanacak. Yasal bekleme süreci bittikten sonra inşallah hemen hastane çalışmalarına başlanacak. 69 Ambarları'nın olduğu bölgede yaklaşık 100 dönümlük bir hazine arazimiz var. Bu arazinin üzerine Belediye Başkan Adayımızın projelerinin içerisinde de görüldüğü gibi kamu binaları, eğitim alanları, spor kompleksleri gibi bir takım projelerin uygulanması gündemde. Buna bağlı olarak da bizde şöyle bir düşünce hasıl oldu: Kadın Doğum Hastanesi'nin çok uzakta olması, vatandaşlarımızın yoğun şikayetlerinin olması nedeniyle 'Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizin hemen yakınında bir hastane yapabiliriz' dedik. Bununla ilgili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterimizin Sağlık Bakanlığı ile yapmış olduğu görüşmelerde önümüzdeki günlerde çalışmalara başlanılacağı ifade edildi. Bu konuyu biz de takip edeceğiz. Kadın Doğum Hastanesi'nin de oraya alınmasıyla hem sağlık kompleksi, hem spor kompleksi, hem de sosyal donatılarıyla o bölgede ayrı bir hava oluşturulacak. Şehrin girişine güzellik katacak ve şehri o bölgeye doğru yaymış olacağız. 'Derenin kapatılmasıyla o bölgeye kadar bir bulvar yapılmasıyla şehir gerçekten çok farklı bir görünüme bürünecektir' diye düşünüyoruz. Bunlar yapılamayacak işler değildir. 69 Ambarları, biz belediyeyi aldığımız günden itibaren temizlenecek. Pırıl pırıl bir yer ortaya çıkacak. İçerisinde ticaret işletmesi olan insanlar bile bu pislikten şikayetçi olduklarını ifade ediyorlar. Onların da başka bir yere yerleştirilmesiyle daha düzgün işletmeler olması için çaba sarf edeceğiz."

"PROJELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİMİZE SÖZ VERİYORUZ"

Son olarak Zonguldak Belediye Başkan Adayı Ali Bektaş'ın açıkladığı projelerin tamamını hayata geçireceğini ve Zonguldak'ın 5 yıl daha kaybetmemesi adına destek beklediklerini ifade eden Başkan Uçar, şunları söyledi:

"Zonguldak Belediye Başkan Adayımız Ali Bektaş'ın projeleriyle ilgili biz gereken altyapı çalışmalarını yaptık. Özellikle Zonguldak ilimizdeki lavuar alanı, Fevkani Köprüsü, 69 Ambarları'nın düzenlenmesini, Üzülmez Deresi'nin ıslah edilmesi ve Asma'dan çarşı içerisine kadar olan derenin kapatılmasını, TTK'nın Sağlık İşleri Müdürlüğü'nün ve Kızılay Kan Merkezi binasının kaldırılması, Tekel binasının kapatılması gibi bir takım projeler, çok önemli projelerdir. Bu projelerin yapılması konusunda ilgili Bakanlıklarla bir takım görüşmeler yapıldı. Ali Bektaş, Sayın Başbakanımıza böyle bir çalışmanın içerisinde olduğunu ifade etti. Sayın Başbakanımızın zaten çalışan, üretenlere her zaman destek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunları sadece Zonguldak Belediyesi'nin imkanlarıyla değil, ilgili bakanlıkların destekleriyle de hayata geçireceğiz. Bunların hiçbir tanesi uçuk proje değildir. Hepsi uygulanabilir projedir. Zonguldak'taki vatandaşlarımız inşallah Ali Bektaş'a teveccüh gösterdiği takdirde 5 yıllık dönem içerisinde hayata geçirilebilecek projelerdir. Geçirecektir de. Bir takım olağanüstü teknik sorunlar çıkmadığı takdirde inşallah biz bunları hayata geçireceğiz. Zonguldak'ın çehresini de değiştireceğiz. Hiç kimsenin, 'Bunlar çılgın proje, nasıl hayata geçirecekler?' diye kafasında soru işaretleri olmasın. Biz merkezi hükümetle koordineli bir şekilde bunları hayata geçireceğimizin sözünü veriyoruz. Zonguldak'ın kaybedecek bir 5 yılı daha yok. 3,5 yıl içerisinde Belediye Başkanlığı yapan Başkanımızın yapmadıkları bellidir. Kendi iradesi, prensipleri, kararlarıyla bir şeyler yapmış biri değildir. Malum macera peşinde koşan başka bir belediye başkan adayı da, çok sıradan, basit söylemlerle sokakta bir şeyler söylüyor. Ama Zonguldak'ın bir 5 yıl daha kaybetmemesi adına Zonguldaklı vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Projeleri hayata geçireceğimize de söz veriyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi