Zonguldak Merkeze bağlı Bahçelievler Mahallesi başta olmak üzere kent merkezinin farklı kesimlerinde önceki akşam duyulan şiddetli patlama sesi, korku ve panik yarattı. Polis ve AFAD ekipleri, patlamanın yoğun olarak hissedildiği çevrede yaptığı kontrollerde önemli bir bulguya rastlayamadı. Polisin herhangi bir bulguya ulaşamaması üzerine gözler Türkiye Taşkömürü Kurumu´na (TTK) çevrildi.

Konuyla ilgili Pusula’ya açıklama yapan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, “Arkadaşlarımız da o patlamayı duymuşlar. O bölgede Kozlu Müessese Müdürlüğü´ne bağlı arkadaşlarımız çalışma yapıyor. Şu ana kadar maden ocaklarımızda anormal bir durum söz konusu değil. Gaz ölçümlerinde, pervane değerlerinde anormal bir durum yok. Bölgedeki karstik boşluklardan veya mağaralardan kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor" dedi.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ VE ÖĞRETMENEVİ’NDE PANİK

Patlama ve sarsıntı, İl Emniyet Müdürlüğü ile Öğretmenevi’nde de hissedildi. Sarsıntıyı ve patlamayı hisseden 155 görevlileri, art arda gelen ihbarları da değerlendirerek, tüm ekiplerin bilgisini istedi. Ekiplerin pek çoğu Bahçelievler Mahallesi’ne kaydırılarak, sık sık bilgi istendi. Öğretmenevi’nde ise panik vardı. Öğretmenevi’nde bulunanlardan bazıları, patlamanın kazan dairesinden geldiğini düşündü. Yapılan kontrollerde kazan dairesinde sorun olmadığı görülünce, bu defa yanda bulunan YURTKUR binası kontrol edildi. Olumsuz bir olayla karşılaşmayan Zonguldak, rahat bir nefes aldı. Ancak patlamanın nedeninin öğrenilememiş olması, endişeleri tam olarak gidermedi.

“BOŞLUKLARDA KIRILMALAR VE TABANLAR ÇÖKMÜŞ OLABİLİR”

Patlama ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, patlamayla ilgili olarak bölgede çok sayıda bulunan karstik boşluklara ve mağaralara bırakılan kanalizasyonlara dikkat çekti. Kutoğlu, “Bölgede karstik boşluklar var. Boşluklarda kırılmalar olmuş olabilir. Tabanlar çökmüş olabilir. Kanalizasyonlarda gaz sıkışmaları ve patlamaları olabilir. Bölgede herhangi bir izleme cihazı olmadığı için ne olduğunu bilmek çok zor. Kurumlarımız da çok şeffaf değil, yer altında madencilikte patlayıcı kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu?” diye açıklama yaptı.

“YENİLERİ OLABİLİR”

Kutoğlu, ellerinde bir veri olmadığını, ancak birçok sebep olabileceğini ifade ederek, benzer olayların zaman zaman yaşanabileceğine dikkat çekti. Kutoğlu şöyle dedi:

“Bu patlamanın birçok sebebi olabilir. Zonguldak, bir madencilik kenti, yer altında patlatıcı kullanılıyor olabilir. Bölgede karstik boşluklar var. Boşluklarda kırılmalar olmuş olabilir. Tabanlar çökmüş olabilir. Kanalizasyonlarda gaz sıkışmaları ve patlamaları olabilir. Bölgede herhangi bir izleme cihazı olmadığı için ne olduğunu bilmek çok zor. Kurumlarımız da çok şeffaf değil, yer altında madencilikte patlayıcı kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu? Dünyada birçok yerde riskli bölgelere izleme cihazı kuruluyor. Bir takım hareketler, kırılmalar takip ediliyor. Türkiye’de çok yaygın değil. Ama yer altında bir şey olduysa, onu çözmek çok zor, geçtiğimiz hafta Brezilya’da yaşanan olay umarım burada olmaz. Elimizde bir veri yok. Ama bizim o bölgeyle ilgili raporlarımız var. O raporda bu tip şeylerin yaşanabileceğini söylüyoruz. Bir takım önlemlerin alınması gerektiğini sıralamıştık” diye konuştu.

BREZİLYA’DA NE OLDU?

Brezilya’nın Abadetetub şehrinde aniden meydana gelen obruk 13 evi yuttu. Kamera görüntüleri, komşuların üst katlardan atlayan çocukları yakalamak için koşuşturduklarını gösteriyor. 7 aylık hamile bir kadın, bina çökmeden son anda kaçabildi. Kazada kimse ölmedi, fakat 80´den fazla aile evsiz kaldı. Kurul acil durum bildirisini ilan etti ve etkilenen ailelere yardımda bulunuyor.

GELİK’TE OBRUK MEYDANA GELMİŞTİ…

Bahçelievler Mahallesi’nde meydana gelen olay ve uzmanların açıklamaları, Gelik’te oluşan obruğu hatırlattı.

Gelik beldesinde, çevresinde onlarca ev bulunan boş arazide oluşan 30 metre derinliğinde, 15 metre genişliğindeki obruk, çevrede korkuya neden olmuştu. Dev çukurda ve çevresinde inceleme yapan dönemin Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, obruğun boş bir arazide oluşmasının şans olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kutoğlu, "Eğer binaların altına devam eden boşluklar varsa, nasıl burası çöktüyse binalar da çökebilir" demişti.

Kutoğlu, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Keskin ve araştırma görevlisi Serdar Görmüş ile birlikte çukurda ve etrafında inceleme yapmıştı. Ekibiyle birlikte cihazlarla obruğun oluştuğu bölgede ölçüm yapan Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, obruğun, bölgedeki maden ocaklarının faaliyetleri nedeniyle yer altında oluşan karstik boşluklardan kaynaklanmış olabileceğini belirtmişti.

Kutoğlu şöyle demişti:

"Burada olay çok ucuz atlatılmış. Çok daha yoğun yerleşim olan bölgelerde buna benzer hadiseler gelişebilir. Vatandaşlar, kanalizasyon atıklarının da bu mağara sistemlerine boşaltıldığını söylüyorlar. Eğer bu doğruysa buradaki tehlike büyüyebilir. Burada Allah korusun bir ölümlü kaza olmamış, fakat bu binaların altında da bu gibi olaylar meydana gelebilir. O yüzden binaların altında da boşluklar, mağaralar var mı, bunların incelenmesi lazım. Bu karstik boşluklar nerelere uzanıyor bilmiyoruz. Binaların altına mı gidiyor, bunların belirlenmesi lazım. Eğer binaların altına devam ediyorsa, boşluklar varsa, nasıl burası çöktüyse binalar da çökebilir. Bunları tespit edecek teknoloji var. Yetkilileri bunu araştırmaya davet ediyorum. Nasıl dost acı söyler, üniversite hocası da bildiğini, gördüğünü söylemek zorunda. Bugün ucuz atlatılmış, kimse ölmedi. Yarın kentin başka yerlerinde de olabilir. İmar izni verilirken çok dikkat edilmesi gerekir. Yoksa ileride çok başımız ağrır" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi