Hanta virüsü ile ilgili de açıklama yapan Vali Erdal Ata; "Farenin nerden geleceğini bilemediğin için, nereyi ilaçlayacaksın, ne kadar alanı ilaçlayacaksın. O nedenle temizlik kurallarına dikkat etmek lazım. Eskiden evlerde farelerle mücadele etmek için kedi besleniyordu. Şimdi de muhtemelen kedi besleyen vardır."


Trafik sorununun, Zonguldak´ın en büyük sorunu olduğunu belirten Vali Ata, tırlara alternatif bir yol gösterilemediği için bu sorunun yaşandığını söyledi. Herkesin aynı sorunu yaşadığını ve bu sorunu en aza indirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Vali Erdal Ata konuşmasına şöyle devam etti: "Kamyonları şehre sokmayacaksınız ama alternatif bir yol göstermemiz lazım.


Şu anda bizim Kilimli, Çatalağzı, Göbü taraflarına gidilecek bir alternatif yolumuz yok. Bir dağ yolu olduğunu söylediler ama çok uygun olmadığını da belirttiler.


Buralara giriş yapılamaz ama belirli saatlerde yasaklanabilir.


Yani trafiğin yoğun olduğu saatler engellenebilir. Diğer zamanlarda serbest bırakılabilir. Trafik sorununu herkes yaşıyor. Bunun en aza indirilmesi için çalışmalar yapıyoruz."


´Belediyelere gerekli desteği vereceğiz´


Zonguldak´ın gelişmesi için Belediye Başkanları-nın yapacakları her projede destek olacaklarını be-lirten Vali Erdal Ata: Kozlu Sahili üzerinde mesela Kozlu Belediyemizi ilgilendiren bir proje var. Belediye Başkanı arkadaşımız projeye ilgi duydu ve gerekli bilgileri bizlerden aldılar. Zannediyorum onlarda bu projenin gerçekleşebilmesi için canla başla çalışacaklar. Bizde Valilik olarak projeyi hayata geçirmek istedikleri takdirde gerekli desteği vereceğiz. Buna benzer diğer belediyelerinde projelerini bizim yapabileceğimiz bir şey olursa sonuna kadar destek oluruz" dedi.


´Havaalanı için tarih veremem´


Havaalanının açılması için uğraşlar verdiklerini ve Oger Tur´un Haziran ayında uçmak istediklerini ifade eden Vali Ata: Havaalanını açmak için uğraşıyoruz. Tam bir tarih veremem. Benim, özel idarenin veya Valiliğe ait hava yolu şirketim olsa şu tarihte uçarız veya uçamayız derim. Biz sadece sürecin hızlandırılması için üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. Ögertur´un niyeti bir takım işlerin, formalitelerin tamamlanması için çalışıyor. Yetiştirebilirse Haziran ayından itibaren biz buraya uçmak istiyoruz diyorlar" şeklinde konuştu.


´Evinizde


kedi besleyin´


´Hanta virüsüne karşı vatandaşın tedbirli olmasında fayda var´ diyen Vali Erdal Ata: "Şu anda hanta virüsü ile ilgili gördüğüm bir sorun kadarıyla yok. O virüsü kapan vatandaşlar olduğu söylendi. Olanlar tedavi edildi zannediyorum. 1-2 tane ölüm vakası oldu ama tahmin ediyorum o dönemde herhalde teşhis konamamış olabilir. Üniversitemiz tespitlerini yaptı. Vatandaşların tedbirli olmalarında fayda var. Ama farenin nerden geleceğini bilmediğin için, nereyi ilaçlayacaksın, ne kadar alanı ilaçlayacaksın. Temizlik kurallarına dikkat etmek lazım. Açıkta yiyecek, gıda maddeleri koymamak lazım. Farelerden uzak durmak lazım. Fare olmaması için gerekli kapan olur, ilaçlama olur. Eskiden evlerde farelerle mücadele etmek için kedi besleniyordu. Şimdide muhtemelen kedi besleyen vardır. Vatandaşımızın temizlik kurallarına mutlaka uyması gerekiyor."

Editör: Pusula Gazetesi