Zonguldak Kız Teknik ve Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencileri, Türkiye´de her gün ekmeklerin israf edilerek çöpe atılmasından yola çıkarak bir proje hazırladı.


Bayak ekmeği un yerine kullanarak tatlı ve tuzlu çeşitli lezzetlerde buluşturan öğrenciler, krep, karnıyarık, kırmızı pancar, marmelâtlı waffle gibi ürünler ürettiler.


Öğrencilerin, "Ekmeğe geri dönüşüm" adını verdikleri proje, il genelinde yapılan yarışmada 15 proje arasında birinci olurken, Milli Eğitim Bakanlığı´nın 2008-2009 öğretim yılı Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları arasında İstanbul´da 2 hafta önce yapılan Proje Tabanlı Beceri Yarışmasında ise mansiyon ödülü aldı.









12 milyon ekmek israf ediliyor

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Nurgül Akdağ, Türkiye´de her gün 120 milyon ekmek üretildiğini, bunun yaklaşık 12 milyonunun israf edildiğini belirterek, "Bu da demek oluyor ki üretilen her 10 ekmekten biri bilinçsiz tüketim nedeniyle israf ediliyor. Bu fikirden hareketle ekmek israfının önüne geçebilmek için bu projeyi hazırladık. Projenin konusu ise bayat ekmeğin un yerine kullanılarak yeni ürünlere dönüştürülmesidir. Projedeki amacımız, ekmek tüketiminin fazla olduğu ülkemizde, evde ve yiyecek-içecek işletmelerinde kullanımdan artan bayat ekmekleri un yerine kullanarak, çeşitli lezzetlerde buluşturmak ve ekmek israfını önleyip bayat ekmeğe kullanım alanı yaratarak verimliliği artırmaktır" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi