Amelebirliği Yönetmeliği&[#]8217;nde yapılması düşünülen bazı değişiklikleri kabul etmeyen ve bu konuda daha önce eylem ve basın açıklaması yapan Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nda (TTK) çalışan maden işçileri, tasarının iptali için TTK&[#]8217;ya bağlı müesseselerde imza kampanyası başlatmışlardı.

Maden işçileri, 23 Aralık 2013 tarihinde Amalebirliği Başkanı Hasan Yılmaz&[#]8217;a 2 bin 608 madencinin imzası bulunan dosyayı teslim etmişlerdi.

Aynı dosyadan bir tanede Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş&[#]8217;a sunan maden işçisi İsmet Hacıbektaşoğlu, şunları söyledi.

&[#]8220;Bir ay önce Amelebirliği Tüzüğü&[#]8217;nde bazı değişiklikler yapılacağı duyumunu aldık.

Bu duyumları biz öncelikle seçtiğimiz Amelebirliği yöneticilerine sorduk. Alınan kararların açıklanmasının yasak olduğu, işçileri ilgilendiren bir şey olmadığını söylediler. Biz yaptığımız inceleme sonucunda yapılmak istenen değişikliğin Amelebirliği&[#]8217;nin genel yapısında bir değişikliğe neden olacağını, ileriki dönemde kontrolün tamamen Çalışma Bakanlığı&[#]8217;na geçeceğini gösteren maddeler olduğunu gördük. Bu konuyla alakalı bir gazete çıkarttık. Bu gazete ile işçi arkadaşlarımıza durumun vahametini anlatmaya çalıştık. Amelebirliği önünde basın açıklaması yaptık. Tüm demokratik haklarımızı kullanacağımızı söyledik. Bu çerçevede işyerlerinde yaptığımız çalışma ile 2 bin 608 imza topladık. Bu değiştirilmesi düşünülen maddelere karşı olduğumuzu, maddelerin değişiminin işçilerin aleyhine olduğunu düşündüğümüzden bu maddelerin değiştirilmesi kararının iptal edilmesini istedik. Bu arada arkadaşlarımızın bazı işyerlerinde bunun için baskı altına alındığını öğrendik. Örneğin, sırf bu baskılar neticesinde birkaç bölgede hiç imza toplayamadık. Bu baskılar bugün bile devam ediyor. Bizler burada demokratik haklarımızı kullanıyoruz. Bu amaçla topladığımız imzaların bulunduğu dosyanın bir nüshasını 23 Aralık 2013 tarihinde Amelebirliği Başkanı&[#]8217;na sunduk. Bir örneğini bilgisi olması amacıyla Genel Başkanımıza sunuyoruz. Bir nüshasını da yarın Çalışma Bakanlığımıza göndereceğiz.&[#]8221;

GMİS Genel Başkanı Alabaş ise, 2 bin 608 madencinin imzasının bulunduğu dosyayı alırken şunları söyledi.

&[#]8220;Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun çalışanlarının tamamının üyesi olduğu iki kuruluş var. Biri Amelebirliği ve birisi de Genel Maden İşçileri Sendikası. Amelebirliği, cumhuriyetin ilk kuruluşlarından bir tanesi. 1923 yılında kurulmuştur. Kuruluşundan bugüne kadar da maden işçisinin hak ve menfaatleri doğrultusunda çalışmalarına devam etmiş bir kuruluştur.

Amelebirliği önünde yapmış olduğunuz basın açıklamasından ve daha sonraki çalışmalardan öğrenebildiğimiz kadarıyla, Amelebirliği Yönetmeliği&[#]8217;nde yapılmak istenen bazı değişikliklerin çalışanların aleyhine olabileceği endişesini taşıyoruz. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak çalışanlarımızın, gerek Amelebirliği konusunda gerekse sendikal konularda ve gerekse her türlü hak menfaatlerinin savunulması anlamında yanında oluruz. O konuda hiç kimsenin endişesi olmasın. Amelebirliği yönetimi bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, biz onların yapacağı basın açıklaması ya da bilgilendirmeden sonra ancak görüşümüzü söyleyebiliriz. Ama, demokratik bir eylem olarak toplanan bu imzaların takipçisi olduğumuzu bilmenizi isteriz. Diğer yandan maden işçisi bu anlamda Türkiye&[#]8217;ye her zaman demokrasi örneği vermiştir. Bu imza kampanyası demokratik bir hak, kimse zorlanmadı. Buraya 2 bin 608 arkadaşımızın imza atması, en azından çalışanların dörtte birinin bu konuyla ilgili bir rahatsızlığı olduğunu gösteriyor. Bir arkadaşımızın dahi konuyla ilgili rahatsızlığı varsa Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu olarak o konun takipçisi oluruz. Görünen tablo çalışanların büyük bölümünün rahatsız olduğu yönündedir. Bu konuda demokratik haklarını kullanan arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum. &[#]8216;Demokratik hakkını kullandı&[#]8217; diye hiç kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı olamaz. Bu konuda da hiç kimsenin hiçbir endişesi olmasın. Biz bu imzaların takipçisi olacağız. Ben tekrar bu vesile ile de bizleri ziyaret ettiğiniz için teşekkür ediyorum.&[#]8221;

GMİS, MİTİNGE KATILACAK

Yatağan&[#]8217;da maden ve enerji işçilerinin özelleştirmeye karşı direnişi devam ediyor. &[#]8220;Özelleştirmeye Karşı Emek ve Bağımsızlık&[#]8221; adıyla yarın Milas&[#]8217;ta düzenlenecek olan mitinge GMİS Genel Bakanı Eyüp Alabaş ve Yönetim Kurulu üyeleri de destek verecek.
Editör: Pusula Gazetesi