Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara, aile hekimliği sisteminde görev yapan çalışanların yüzde 91’inin iş yüklerinin fazla olduğunu söyledi. Başkan Kara, aile hekimlerinin yüzde 50’sinin nöbet nedeniyle ayrılmak istediğini ifade etti.

Türk Sağlık-Sen olarak son yaşanan gelişmelerle ilgili anket yaptıklarını açıklayan Kara, “Bu gelişmeler karşısında aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının düşüncelerini öğrenmek, şikâyet ve beklentilerini tespit etmek için bir anket çalışması gerçekleştirdik” diye konuştu.

“AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNDE GÖREV YAPAN ÇALIŞANLARIN YÜZDE 91’İ İŞ YÜKLERİNİN FAZLA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR”

Kara, açıklamasında şunları söyledi:

“2005 yılında Düzce ilinde pilot bölge uygulaması ile başlayan aile hekimliği sistemine Zonguldak, Eylül 2010 yılında dahil oldu. Uygulamanın devam ettiği süreçte aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının iş yükü sürekli arttırıldı. Çıkarılan her yönetmelikte iyileştirme yerine sürekli yeni mağduriyetler hayata geçirildi. Şimdide Kamuoyunda tam gün yasa tasarısı olarak bilinen düzenleme ile aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmektedir. Türk Sağlık-Sen olarak son yaşanan bu gelişmeler karşısında aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının düşüncelerini öğrenmek, şikâyet ve beklentilerini tespit etmek için bir anket çalışması gerçekleştirdik. Anketimizin sonuçlarına göre çalışanların yüzde 79’u Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği sisteminde çalışanların sorunları ile ilgilenmediğini düşünüyor. Aile hekimliğinde çalışanların yüzde 68’ine göre iş yükü oldukça fazla, yüzde 23’üne göre fazla, yüzde 6’sına göre normal ve yüzde 3’üne göre az. Yani aile hekimliği sisteminde görev yapan çalışanların yüzde 91’i iş yüklerinin fazla olduğunu düşünüyor.”

“SİSTEMDEKİ SORUNLARI, ÇALIŞANLARIN SIKINTILARINI VE TALEPLERİNİ DEĞERLENDİRMEYE ALMALIDIR”

“Ankette TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Tam Gün Yasa Tasarısı’nda yer alan aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesi ile ilgili düşünceleri de soruldu. Ankete katılanların yüzde 91’i aile hekimliği sistemi çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesinin yanlış bir karar olduğu düşünüyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 55’i aile hekimliği sistemine nöbet getirilmesi nedeniyle sistemden ayrılmayı düşünmekte. Yüzde 15’i nöbet uygulaması gelse bile sistemden ayrılmayacağını belirtmiş, yüzde 30’u ise bu konuda kararsız. Aile hekimlerinin yüzde 50’si, aile sağlığı çalışanlarının ise yüzde 59’u nöbet nedeniyle aile hekimliği sisteminden ayrılmayı düşünüyor. Anket sonuçları da açıkça göstermektedir ki Aile hekimliği sisteminde görev alan çalışanların çok büyük bir bölümü iş yükünü fazla bulmaktadır. Mevcut iş yüklerinin üstüne sorumluluk alanlarının dışında hastane acil servis nöbetlerin gelmesine aile hekimleri haklı olarak tepki göstermektedirler. Bu konuda iş bırakma eylemi yapmaları konu üzerinde ne kadar hassas olduklarının bir göstergesidir. Sağlık Bakanlığı çalışanların memnuniyeti için adım atması gerekirken hala çalışma hayatını zorlaştıracak uygulamalara gitmesi yanlıştır. Aile hekimleri sabırlarının sonundadır. Yapılan eylemler ve iş bırakmalar bunu anlatmaya yeterlidir. Sağlık Bakanlığı çalışanların feryadına ve taleplerine kulak vermelidir. Sistemdeki sorunları, çalışanların sıkıntılarını ve taleplerini değerlendirmeye almalıdır.”

Editör: Pusula Gazetesi