Koçal, ziyaret ettiği Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş dan, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) TAŞ´da çalışanları ilgilendiren yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinin kimi maddelerinin 16 aylık bir süre için tadil edilmesi konusunda bilgi aldı.
ERDEMİR´in özelleştirmesine en baştan karşı çıktıklarını anlatan Koçal, şöyle dedi:
´´Bugün yaşananlar, o süreçteki endişelerimizi haklı çıkarıyor. Eğer özelleştirme gerçekleşmeseydi olay sermaye boyutuyla değil, sosyal boyutuyla ele alınacaktı. Çünkü, özelleştirme bir kez gerçekleştirildikten sonra işverenin çalışanı değil, sermayesini korumaya çalışması doğaldır. Uzlaşma hayırlı olsun diyoruz ancak bu uzlaşma Türkiye´deki diğer işletmeler için örnek teşkil ediyor. Bunun benzeri hiç yaşanmadı. Uzlaşmanın arkasının geleceğinden endişe ediyoruz. Ne yazık ki kriz, Ereğli halkını 12´den vurdu.´´
Odabaş da bin 400 kişinin işten çıkarılması durumunda yerine işçi alınmayacağı düşüncesinin doğru olmadığını belirterek, ´´Aksine daha düşük ücretlerle personel alımı söz konusuydu. ERDEMİR´de işe başlayan personelin tüm haklarını elde etmesi 5 yıl gibi sürede sağlanabiliyor´´ diye konuştu.
Ziyarette CHP Ereğli Başkanı Yaşar Balcı ile partinin ve sendikanın yöneticileri katıldı.
Editör: Pusula Gazetesi