Milletvekilleri, belediye başkanları, siyasiler ve sivil toplum kuruluşlarının yayınladığı mesajlar şöyle:

CANDAN: “ENGELLİLERİMİZİN SORUNLARI BİZLERİN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ OLMUŞTUR”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan’ın “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” mesajı şöyle:

“Ülkemizin de önemli bir nüfusunu engelli vatandaşlarımız oluşturuyor. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızın sorunları bizlerin birinci önceliği olmuştur. Engelli vatandaşları eve hapseden, hayata küstüren anlayış son yıllarda yıkılmaya başlamış, onların hayatımızın her alanına katılmalarını sağlamak birinci önceliğimiz olmuştur. Gerek merkezi yönetim, gerekse yerel yönetimler bu vatandaşlarımızın yaşam seviyelerini yükselmede gerekli tüm yasal ve fiziki düzenlemeleri hızla hayata geçirmektedirler. Bizler, bu vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunu hayatlarımıza dahil ettiğimizde tam anlamıyla çağdaş, mutlu, huzurlu ve refah seviyesini yakalamış bir ülke olabiliriz. Ancak; yapılması gereken bütün fiziki ve yasal düzenlemeleri tamamladığımızda, toplum olarak kafalarımızdaki engelleri de kaldırdığımız zaman bu vatandaşlarımızı kucaklamış oluruz. Engelli vatandaşlarımızla ilgili meselelerdeki duyarlılığın artması ve engellerin kaldırıldığı bir dünya temennisi ile tüm engelli vatandaşlarımızın ‘Dünya Engelliler Günü’nü tebrik eder, selam, saygı ve sevgilerimi sunarım.”

ULUPINAR: “ONLARIN GELECEĞE UMUTLA BAKABİLMELERİNİ SAĞLAMALIYIZ”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, “Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla mesaj yayınladı. Milletvekili Ulupınar’ın mesajı şöyle:

“Engelli arkadaşlarımızın karşılaştıkları sorunlar yalnızca kendilerini ve ailelerini ilgilendirmez. Bu sorunlar toplum olarak hepimizin sorunlarıdır ve herkesin üzerine düşen görevleri vardır. Çünkü engelli arkadaşlarımızın en büyük engeli insanların kendilerine karşı olan duyarsız davranışlarıdır. Engellilerimiz de herkes gibi sağlık, çalışma ve eğitim gibi temek hak ve özgürlüklerden yararlanma ve normal bir hayat sürme hakkına sahiptirler. Toplumda başkalarına ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürebilmeleri için yaşam standartları yükseltilmeli ve toplumsal duyarlılık oluşturulmalıdır. Ancak onlarla birlik ve beraberlik duygusu içinde olursak, onların geleceğe umutla bakabilmelerini sağlayabiliriz. Bu özel haftada en büyük temennim engelli vatandaşlarımıza karşı bilinç ve hassasiyetin artmasıdır. Bu duygu ve düşünceler ile tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim.”

KÖKTÜRK: “ENGELLİLERMİZİN NORMAL BİR HAYAT SÜRMELERİ ANCAK TOPLUMSAL DUYARLILIĞIN OLUŞTURULMASIYLA MÜMKÜNDÜR”

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, “3 Aralık Dünya Engeliler Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Milletvekili Köktürk, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

“Ülkemizde yaklaşık 9 milyonu engelli yurttaşımız vardır. Bu nedenle engellilerin durumunu görmezlikten gelmek, sorunlarını göz ardı etmek, onlarla ilgili doğru politikalar üretip çözümler üretmemek toplumun büyük bir bölümünü yok saymak demektir. Engelli yurttaşlarımızın hakları, başta anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olmasına karşın; ne yazık ki, büyük bir bölümü, bu haklarından yoksun bir yaşam içinde, ailelerin yalnızlığına terk edilmektedir.

Oysa engelli insanlarımızın yaşadıkları sorunlar yalnız kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla ve insani gereksinimlerinin sağlanmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kamusal hizmetlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Türkiye İş Kurumu resmi internet sitesinden alınan verilere göre; 2012 yılı Kasım ayı itibari ile kamu kurumlarında ve özel sektörde engelli kotasında istihdam edilen 32 bin 347 engelli işçi bulunmaktadır. Yine; Devlet Personel Başkanlığı resmi internet sitesinden alınan verilere göre, 2011 yılı Ağustos ayı itibari ile kamu kurumlarında engelli kontenjanında istihdam edilen 20 bin 829 engelli memur bulunmaktadır. Bu rakamlar kesinlikle yeterli değildir. Kamu ve özel sektörde daha fazla engelli yurttaşımıza iş sağlanmalıdır. Bu bağlamda; engelli vatandaşlarımıza hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerine her aşamada desteklenmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler; siyasi iktidardan, BM Engelliler Hakkı Sözleşmesi´nin tüm sorumlulukları yerine getirmesini, engellilere yönelik meslek edindirme programları etkinleştirmesini, engellilerin iş sahibi olmalarının kolaylaştırmasını bekliyoruz... Bu duygu ve düşüncelerimle engelli yurttaşlarımıza ve ailelerine sağlık ve mutluluk dileyerek saygılar sunuyorum.”

AKDEMİR: “SORUNLARINA KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETMELİYİZ”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Belediye Başkanı Akdemir, açıklamasında; çağdaş bir toplum olmanın gereğinin hiçbir ayırım yapmadan toplumun bütün bireylerine eşit fırsatlar sunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmak olduğunu belirterek, “Ülke nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek, bu yönde sağlıklı çalışmalar yaparak ve kalıcı çözümler üreterek bu konuya katkı sunmak, toplum olarak hepimizin sorumluluğudur. Toplumsal hayat içerisinde, engellilerin hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri ise temel bir insan hakkıdır. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olup, engelli vatandaşlarımızın hayatlarını normal bir şekilde sürdürmeleri, ancak toplumsal duyarlığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu duygu ve düşüncelerle ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü’ kutlar, tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı bir ömür diler, sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.

GÜLŞEN: “ENGELLİLERİMİZİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETMEK İNSANLIK BORCUMUZ”

Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı. Başkan Gülşen, engellilerin her zaman toplumun vazgeçilmez ve ihmal edilmez bir parçası olduğunu belirtti. Belediye olarak engelli vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek için yaya kaldırımlarında düzenleme yaptıklarını ifade eden Gülşen, “İhtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye dağıttık. Belediye Sosyal Tesisleri içerisinde engelli çocuk parkı, İstiklal Sokak´ta engelli otoparkı kurduk. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü insanlığımız adına daha fazla düşünmemiz ve insani duygularımızı en fazla hissetmemiz gereken günlerden biridir. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek insanlık borcumuzun yanı sıra çağdaş toplum olmanın en önemli gereklerindendir” dedi.

SEMERCİ: “ENGELSİZ BİR DEVREK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Semerci mesajında, “Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan engellilerimizin toplumla bütünleşmelerinin ve hayatın her alanında aktif rol üstlenmelerinin sağlanması, onlara sunulan hizmetlerin erişilebilir olması, devlete ve topluma düşen öncelikli bir görevdir. Belediye olarak biz de ilçemizde engelli vatandaşlarımızın hizmete erişim noktasında bütün engellerin kaldırıldığı bir şehir olma yolunda emin adımlar atıyoruz. Bu kapsamda yollarımızı, kaldırımlarımızı, park ve bahçelerimizi belediye binamızı uyumlu hale getirdik. Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan yaşlı ve engelli vatandaşlarımız için bir sosyal tesisi hizmete açtık. Engelsiz bir şehir için çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek. ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ münasebetiyle, engelleri aşma gayreti ve üstün hayat mücadelesinden dolayı tüm engelli vatandaşlarımıza ve bu çabanın en büyük mimarları olan vefakâr ailelerine sevgi ve saygılarımı sunar, esenlikler dilerim” dedi.

UÇAR: “ENGELLİLERİMİZE POZİTİF AYRIMCILIK SAĞLADIK”

AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Uçar’ın mesajı şöyle:

“Türkiye’de nüfusun yüzde 12,29’u, yani 8,5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11,10, kadınlarda yüzde 13,45. Biz, AK Parti hükümeti olarak, 11 yıldır engelli vatandaşlarımızın sorunlarına samimiyetle eğildik. Bu sorunlara çözüm üretmek, engelli kardeşlerimizin toplumla bütünleşmelerini, işgücüne katılmalarını, huzur ve refahlarının artmasını sağlamak için özveriyle çalıştık. Bu çerçevede, anayasamızda yapılan değişikliklerle, engelli kardeşlerimize pozitif ayrımcılık sağlandı. Engelli vatandaşlarımız açısından reform niteliği taşıyan ‘evde bakım ücreti’ni uygulanmaya başladık. Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları ciddi oranlarda arttırıldı. Özel eğitim ihtiyacı olan tüm engelli vatandaşlarımızın özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını temin edildi. Kendi namına çalışan engellilere ve bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkânı tanındı. Engelli vatandaşlarımızın kamuda ve özel sektörde istihdamını sağladık, bu yönde teşvikler uyguladık, cumhuriyet tarihimizde bir ilk niteliği taşıyan Özürlü Memur Seçme Sınavı’nı gerçekleştirildi. ‘Sosyal Devlet’ ilkesini çok daha aktif, çok daha etkin bir şekilde işletmek suretiyle, yerel yönetimlerimizden vergi indirimlerine kadar, engelli kardeşlerimize hemen her alanda kolaylıklar sağlandı. Ülkemizde ve Zonguldak’ımızda Sosyal İşler Başkanlığımız çatısı altında engelli vatandaşlarımıza yönelik faaliyetlerimiz sürdürmeye devam ediyoruz. AK Parti hükümeti olarak, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da, engelli vatandaşlarımızın sorunlarına öncelik vermeye, bu sorunların çözümüne ciddiyetle eğilmeye, engelli vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını, her türlü talebini karşılamaya devam edeceğiz.”

FURAT: “ENGELLİLERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETMEK İNSANLIK GÖREVİMİZDİR”

CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Furat’ın mesajı şöyle:

“1992 yılında Birleşmiş Milletler’in aldığı bir kararla 3 Aralık günü ‘Uluslararası Dünya Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiştir. Bir gün hepimiz engelli olabilir ve toplumda engelli olmanın ne demek olduğunu anlayabiliriz. Engellilerin sorunlarına çözüm üretmek insanlık borcumuzdur. Evrensel insan haklarından ve demokratik toplum kazanımlarından gerektiği gibi yararlanmaları, engellilerin önündeki toplumsal engelleri kaldırmalıdır. Engel grubu ve engel oranı ne olursa olsun bütün engelli vatandaşlarımızın kendi kendine yetebilen vatandaşlar olarak yaşamalarını sağlamak en büyük hedefimiz olmalıdır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması sebebi ile tüm engelli vatandaşlarımızın önlerindeki ‘engellerin’ aşılması ve onlara eşit yaşam hakkı sunulması noktasında daha duyarlı olunması için mücadele ederek, engellerin ortadan kalktığı bir yaşam diliyorum.”

KARTAL: “ENGELLİLERİN SORUNLARI, TOPLUMUN ORTAK SORUNUDUR”

CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, “3 Aralık, Dünya Engelliler Günü’dür. Engelli insanların yaşadığı sorunlar, sadece kendilerini değil, ailelerinin çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Engelli insanların normal bir hayat sürmesi, ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulması ile mümkündür. Yaklaşık on kişiden birinin engelli olduğu ülkemizde engelli insanlarımıza karşı toplumsal duyarlılığı en yüksek noktalara yükselmek ve onları yaşama tutunmalarını sağlamak en önemeli görevimiz olmalıdır. Engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu konuda devlete, yerel yönetimlere, kamu ve özel tüm kurumlara büyük görevler düşmektedir. Tüm engelli insanlarımızın Engelliler Günü’nü kutluyor, mutlu bir yaşam diliyoruz” dedi.

CİN: “TOPLUMUN DAHA DUYARLI OLMASINI AMAÇLIYORUZ”

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla tüm toplumu duyarlı olmaya çağırdı. Dr. Cin, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler Genel Kurulu aldığı bir kararla 3 Aralık’ı ‘Dünya Engelliler Günü’ olarak ilan etmiştir. Bu doğrultuda tüm dünyada engellilerin aynı gün hatırlanması, toplumun konuya daha duyarlı olması amaçlanmaktadır. Engellilere yönelik olarak son zamanlarda geliştirilen uygulamalarla, engellilerin ve ailelerinin bilinçlendirilmesine yönelik bilgi paylaşımı için gerekli olanaklar ilgili kurumlarca sağlanmaya başlanmıştır. Etkin tıbbi bakım hizmetinin devlet tarafından güvence altına alınması sağlanmış olup engellilerin kendi kendine yeterli ve işlevsel bireyler haline gelebilmesi konusunda oldukça iyi düzeylere ulaşılmıştır. Bu düzeyin korunması için rehabilitasyon programları ve kurumları artırılmış, özellikle araç ve gereçlerinin temin edilmesine öncelik verilmiştir. Bu anlamda geliştirilmeye devam edilen sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularındaki politikalarla engellilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olması sağlanmaya başlanmıştır. Engelli kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile gerçekleştirilmesi noktasında sağlık çalışanlarımızın da önemli görevler üstlendikleri görülmektedir. Koruyucu önlemler konusunda ailelerin bilgilendirilmesi, yeni doğan çocukların gelişiminin incelenmesi, genetik ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilmesi sağlık çalışanlarımızın verdiği önemli hizmetlerden bazılarıdır. Engelli vatandaşlarımızın karşılaştıkları sağlık sorunlarını çözmek için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz.”

MALKOÇ: “ENGELLİLERİMİZİN TOPLUMSAL YAŞAMA TAM VE EŞİT KATILIMI SAĞLANMALI”

Türkiye Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri, Devrek Engelli Vatandaşlara Yardım ve Dayanışma Derneği Başkanı Songül Malkoç, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolaysıyla bir mesaj yayınladı. Malkoç’un mesajı şöyle:
"Ülkemizde ve diğer tüm ülkelerde Dünya Engelliler Günü olarak kutlanan 3 Aralık gününün temel amacı; engellilerle ilgili toplumsal farkındalık oluşturmaktır. Bu anlamlı gün, engelli kardeşlerimizi daha iyi tanımak ve onların biriken sorunlarının tartışılmasında ve bunların giderilmesi için yapılması gerekenler hususunda hepimize düşünmek için de bir imkan sunmaktadır. Engellilerimizin hayat mücadelesi ve her türlü olumsuzluğa rağmen yaşama olan bağlılıkları karşısında, ufacık sıkıntıları dağ gibi büyüten bizlerin çıkaracağı bir çok ders bulunduğu aşikardır. Her şeyden önce halimize şükretmeyi bilmeli ve hepimizin birer engelli adayı olduğu gerçeğini aklımızdan hiç çıkarmadan, bütün engelli vatandaşlarımızın kendi kendine yetebilen onurlu ve başı dik vatandaşlar olarak yaşamalarını sağlamak konusunda verilen mücadeleye katkıda bulunmalıyız. Çünkü özürlü vatandaşlarımızın sorunlarını çözerek, tüm hizmetlerden ve haklardan eşit bir biçimde yararlanmalarını sağlamak, devletimizin olduğu kadar, toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğudur. Bu anlamda bizim de temel hedefimiz; engellilerimizin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımın sağlanmasına yönelik olarak; eğitim, sağlık, istihdam ve ulaşılabilirlik gibi temel sorun alanlarında, engellilerin ayrımcılığa maruz kalmadan fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen kişiler haline getirmektir. Engellilerimizin karşılaştıkları sorunların çözülmesi, çağdaş bir toplumda, ayrım yapılmadan eşit oranda yararlanması, kültür, sanat ve sportif alanlarda ve toplumun diğer bireyleriyle eşit pozisyonda yer alabilmeleri yerel yönetimlerin, Sivil toplum örgütlerinin ve toplumun diğer tüm kesimlerin ortak görevi olduğu unutulmamalıdır. Önümüzdeki süreçte, vatanımızın her yöresindeki engelli vatandaşlarımızın sorunlarının aşılmasını, yüzlerinin gülmesini, umutlarının yeşermesini diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle engelli kardeşlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyor, hepsinin ´3 Aralık Dünya Engelliler Günü´nü içtenlikle kutluyor, huzurlu ve mutlu bir hayat geçirmelerini yürekten diliyorum."
Editör: Pusula Gazetesi