Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı´nın (TOKİ) Zonguldak Üzülmez’de uygulamayı planladığı kentsel dönüşüm alanında bulunan, madencilikte ´damar istikametinde sürülen nakliye ve havalandırma yolu´ olarak tanımlanan ´galerilerin´ proje açısından risk taşımadığı belirlendi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) lojmanlarının da bulunduğu alanda yapılan İstanbul Üniversitesi onaylı rapora göre, ´galeriler´ yerleşim açısından risk taşımıyor.

TOKİ, TTK´nın Üzülmez´deki lojmanlarının da bulunduğu alanda kentsel dönüşüm projesi yürütüyor. İdare, kentsel dönüşüm uygulanması planlanan proje alanında, daha önce jeolojik ve jeoteknik etütler yapılmıştı. Ancak alanda galerilerin bulunması nedeniyle TOKİ, daha detaylı bir araştırma yaptı. Projenin ileride telafisi güç sorunlar doğurmaması amacıyla, ayrıntılı jeofizik ve geoteknik etüt raporları ile daha önce açılmış galerilerin risk oluşturup oluşturmadığı ve gerekiyorsa alınabilir önlemler konusunda bilimsel araştırmalar yaptırıldı.

İstanbul Üniversitesi onaylı jeofizik ve geoteknik raporlarda, proje alanında yer alan galerilerin yerleşim açısından herhangi bir risk taşımadığı saptandı. Proje kapsamında, 49 hektarlık alanda 2 bin 560 konut yapımı planlandı. Konutlar, farklı büyüklüklerde 1+1, 2+1 ve 3+1 niteliğinde planlandı. 49 hektarlık proje alanında, hak sahipleri ile muvafakat görüşmeleri başlatıldı. 501 hak sahibi ile yapılan görüşmeler neticesinde yüzde 75´i gibi yüksek bir oranda anlaşma sağlandı.
Mülkiyet devir işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, projenin etaplar halinde faaliyete geçirilebilmesi amacıyla öncelikle TTK lojmanları ve çevresini kapsayan bölgelerden başlamak üzere konut yapım ihalelerinin yapılması ve vatandaşlara konutların teslim edilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Editör: Pusula Gazetesi