Uçuş tarihi vermeyen Ata şöyle konuştu: ´´Havaalanında, yolcu ulaşımına ne zaman başlanacağı konusunda net bir şey söylemem mümkün değil. Burada kesin söz sahibi biz değiliz. Valiliğe ait taşımacılık olsa şu tarihte uçarız diye net bir tarih verebiliriz. Öger Türk yetkilileri ile tekrar görüşeceğiz."


Zonguldak´ta açıldığı tarihten itibaren hiçbir yolcu uçağının inmediği havaalanının çevresindeki dağın tıraşlanması kapsamında 1 milyon 500 bin metreküp hafriyat alındı.


1 milyon metre kare alanda 1991´de yapımına başlanan ve 11 Mart 1999´da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit´in açılışını yaptığı havaalanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü´nce ´´trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı´´ gerekçesiyle 31 Ocak 2002´de yolcu uçağı inmeden kapatılmasının ardından 2007´de yeniden açıldı.


Çevresindeki dağ nedeniyle yolcu uçağının inmediği Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Zonguldak Havaalanı´nın küçük uçakların daha rahat iniş kalkışının sağlanması, büyük uçakların da sefer yapabilmesi için çevresindeki 235


metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı´nın 2008´de başlayan tıraşlanma işi büyük ölçüde tamamlandı.


Yaklaşık 1 milyon 500 bin metreküp hafriyat alınan dağın uçakların iniş ve kalkışı için tehlike oluşturması engellendi.



UÇAK SEFERİ ÇALIŞMASI


Zonguldak Valisi Erdal Ata, yaptığı açıklamada, havaalanı çevresindeki dağın uzmanların isteği doğrultusunda tıraşlanma işinin yüzde 99 bitirildiğini, küçük işlerin ise devam ettiğini söyledi.


Öger Türk firması yetkililerinin havaalanında daha önce incelemelerde bulunduğunu, yurt dışından uçak seferi için tekrar görüşmede bulunacaklarını anlatan Ata, şunları kaydetti:


´´Havaalanında, yolcu ulaşımına ne zaman başlanacağı konusunda net bir şey söylemem mümkün değil. Burada kesin söz sahibi biz değiliz. Valiliğe ait taşımacılık olsa şu tarihte uçarız diye net bir tarih verebiliriz.


Öger Türk yetkilileri ile tekrar görüşeceğiz. Onların önerileri doğrultusunda havaalanındaki çalışma büyük ölçüde bitti. Normalde alınması gelen hafriyat miktarı bir hayli fazla.


Ancak, uçuş güvenliğini sağlayabilecek miktarı 1 milyon 500 bin metreküp civarındaydı. Firma yetkililerinin incelemelerinden sonra ümit ediyorum ki Almanya ya da diğer Avrupa ülkelerinden Zonguldak´a direkt seferler başlatılacaktır.´´



THY´NİN SEFERLERİ


Vali Ata, Türk Hava Yolları (THY) yetkilileriyle de uçak seferleri konusundaki görüşmelerinin devam ettiğine işaret ederek, şöyle konuştu:


´´Onların hedefi, Türkiye´nin havaalanı olan birçok kentine alt şirketleriyle uçuşları başlatmak. Ancak bizim havaalanına inecek küçük çaplı uçakları olmadığı için bu gerçekleşmedi.


THY´nin zannediyorum 50 adet uçak alma ya da kiralaması gündemde. Onlar için de küçük uçaklar olursa THY´nin burada uçuşlarını başlatma imkanı olacak. THY belki haftanın belli günlerinde şehirler arası uçuşlar yapabilir. Ancak, kesin olarak şu tarihte uçuşlar başlayacak diyemem.´´

Editör: Pusula Gazetesi