KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Zonguldak Şubesi üyeleri, Adliye önünde toplanarak, yargı emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için eylem yaptılar. BES Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin, hükümeti son kez uyardıklarını ifade ederek, “Taleplerimize kulaklarınızı tıkamayın” diye konuştu.

“HÜKÜMET 2014 YILINI ‘TASARRUF YILI’ İLAN EDEREK, ADETA BİZLERLE DALGA GEÇİYOR”

Çetin, açıklamasında şunları söyledi:

“2014 bütçesinde başta eğitim ve sağlık hizmetleri kamu hizmetlerini piyasalaştırıyor. Sembolik maaş artışları ile bizleri sefalete mahkûm ederken 2014 yılını tasarruf yılı ilan ederek adeta bizlerle dalga geçiyor. Dolaylı vergiler ve zorunlu mal ve hizmetlere yaptığı zamlarla satın alma gücümüzü her geçen düşüren hükümeti öncelikle ciddiyete davet ediyor konfederasyonumuzca hesaplanan 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı olan 3 bin 741 TL´nin kamuda en düşük maaş olarak baz alınmasını talep ediyoruz. AKP hükümetinin genelde kamu emekçilerine özelde ise yargı emekçilerine yönelik hak gasplarının artarak devam ettiği, yoksulluk sınırı altında çalışmaya mahkûm edildiğimiz, gelirimiz azalırken sürekli olarak iş yükümüzün artarak devam ettiği bir süreç yaşamaktayız. Adliyelerdeki iş yükü her geçen gün artmakta, iş yükünden ve UYAP sisteminden kaynaklı yaşanan sorunlardan dolayı yargı emekçileri çoğu zaman (2013 yılı itibariyle fazla mesailerin kaldırılmış olmasına rağmen) mesai bitiminde ve tatil günlerinde çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar. Yardımcı hizmetler sınıfında yer alan mübaşirlerin genel idari hizmetler sınıfına alınması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır. Özellikle büyükşehirlerde nöbete kalan personelin günün ve gecenin hangi saatinde olursa olsun evlerine bırakılması, nöbet sonrası izin verilmesi sağlanmalıdır.”

“KAMUDA ESNEK, KURALSIZ, GÜVENCESİZ ÇALIŞMA BİÇİMİNE SON VERİLMELİ”

Taleplerine artık kulak tıkanmaması gerektiğini ifade eden Çetin, “Adliyelerde görev yapan sosyolog ve psikologların çalışma koşullarının iyileştirilmesi sağlanmalıdır. Denetimde serbestlik (infaz korumalar hariç) çalışanlarının mahkeme kararı olmasına rağmen sendika üyeliklerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Yargı emekçileri hakkında keyfi olarak uygulanan adli ve disiplin soruşturmalarına son verilmelidir. Kamu emekçilerinin tamamına yakını yoksulluk sınırı altında çalıştırılmakta olup, Konfederasyonumuz KESK tarafından açıklanan yoksulluk sınırı rakamı (3 bin 741 TL) taban maaş olarak belirlenmelidir. Yoksulluk sınırı rakamı en alt vergi diliminden vergilendirilmelidir. Her türlü ek ödeme emekli aylığına esas kazanca dâhil edilmelidir. İl içi ve il dışı rotasyon (sürgün) uygulamaları yerine çalışanların gönüllülüğü esas alınmalıdır. Performansa göre ücret verilmesi ile ilgili hazırlıklar yapılmakta olup bu yaklaşımdan vazgeçilmelidir. 2013 yılı itibari ile kaldırılan fazla mesai ücretlerinden kaynaklanan ücret kayıpları karşılanmalıdır. Adliye binalarındaki sağlıksız çalışma koşulları bir an önce düzeltilmelidir. Kamuda esnek, kuralsız, güvencesiz çalışma biçimine son verilmeli, güvenceli istihdam sağlanmalıdır. AKP Hükümetini bir kez daha uyarıyoruz! Taleplerimize kulaklarınızı tıkamayın. Taleplerimiz yerine getirilmezse 2014 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceği süreçte yapacağımız grevle kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyacağız” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi