Zonguldak´ın turizm konusunda treni kaçırdığını belirten Vali Ata ise, "Termik santrallere veya yatırımlara karşı çıkmak değil de; onların, çevreye saygılı, teknolojinin her türlü imkânlarını kullanarak yapılmasını sağlamak lazım" şeklinde konuştu.


Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, meclis üyeleriyle birlikte Vali Erdal Ata´yı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Posbıyık ile Vali Ata arasında termik santral tartışması yaşandı. Başkan Posbıyık, Kandilli de deniz kenarına Hema Endüstri tarafından yapılması planlanan 150 megavat gücündeki termik santralin kurulmasına karşı çıktı.


Santralin yapılmaması için ilçede yapılan eylemlere katılan, geçen 7 Nisan´da santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu toplantısının gerçekleştirildiği Çevre ve Orman Bakanlığı önündeki eylemde de yer alan Başkan Posbıyık, "Termik santral Kandilli´ye yapılırsa evladını seven Ereğli´yi terk etsin. Erdemir´den alacağımızı Allah´ın izniyle alıyoruz.


2 çimento fabrikası vardı. Oyak şimdi Organize Sanayi Bölgesi´ne bir çimento fabrikası daha kurdu. Üç çimento fabrikası. Eğer bir de termik santral geldiği takdirde Ereğli´den gitmeyen insanlar, evlatlarını sevmiyor diye düşüneceğim" dedi.


Ata: ´Hedef karşı çıkmak değil´


Termik santrallere veya yatırımlara karşı çıkmak değil de, onların, çevreye saygılı, teknolojinin her türlü imkanlarını kullanarak yapılmasını sağlamak gerektiğini belirten Vali Ata ise şöyle dedi: "Şimdi Dilovası´nda termik santral var. Merkezde ne tozunu görürsünüz, nede dumanını. Tertemiz, hiçbir şeyini görmezsiniz. Kömürle çalışıyor. Gidin bakın, hiçbir şey yok. Duman bile çıkmaz. O teknoloji getirilip kurulabiliyorsa gelsinler kursunlar. Eren Holding Çatalağzı Beldesi´ne 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapıyor. Türkiye´deki belki bu anlamda yapılan en büyük yatırımlardan biri. Çok iddialılar, ´kesinlikle bizim tozumuz, dumanımız, bacadan herhangi bir şey çıkmayacak´ iddiasındalar. Bugün artık teknoloji gelişti.


Benim aldığım bilgiye göre Almanya´da 30´un üzerinde termik santralin yapımına başlanmış.


Bir dönemler bunların yapımından vazgeçilmişti. Ama, AB´ye dahil birçok ülke doğal gazını Rusya´dan alıyor. Ama Rusya belirli dönemlerde gazı kesiyor. Bir takım sorunlar, sıkıntılar yaşanıyor. Bunun önüne geçebilmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltabilmek için ülkeler yeniden termik santrallere dönüyorlar. Zonguldak maden kenti olduğuna göre, çıkan kömürü değerlendirmemiz için gerekli tedbirleri almamız lazım. Ama bunlar yapılırken de yatırımların çevreye saygılı olması lazım.


Hedef burada karşı çıkmak değil, ´Tamam kardeşim, yatırım yapabilirsin, ama çevreyi kirletmemek için gerekli teknolojik yatırımları da beraberinde yapmak kaydıyla´ demek lazım."


Posbıyık: ´Turizm alanına santral olmaz´


Posbıyık, termik santralin deniz kenarına, günübirlik turizm alanı üzerine kurulacağını hatırlatarak, "Santral yapıldığı zaman deniz suyunu alacaklar, sıcak suyu denize bırakacaklar. Balıklar zarar görecek. Günübirlik turizm alanının üzerine termik santrali oturtursanız olmaz. O bölgede 700 yıllık çınar ağaçları olduğunu Anıtlar Yüksek Kurulu kabul ediyor. ´Turizm yapacağız´ denilen bir yerin ortasına termik santrali yaparsanız olmaz" dedi.


Ata: ´Zonguldak turizm trenini kaçırmış´


Vali Ata da: "Zonguldak turizm konusunda treni kaçırmış. Kanalizasyon atıklarımız arıtılmadan denize veriliyor ve sırtımızı o denize dönmüş yaşıyoruz. Onun için, pastadan pay alabilmemiz için herhalde turizm konusunda epey mesafe katetmemiz lazım" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi