Törene; Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti yöneticileri, meslek odası yöneticileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende, batırılan gemilerde bulunan 221 askerin isimlerinin yazıldığı anıttaki mermerin açılışı yapıldı. 7 Kasım 1914 batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin anısına anıta çelenklerin konulmasından sonra saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

SÖNMEZ: &[#]8220;KARADENİZ&[#]8217;İN KARANLIK SULARINDAN ÇIKAN BU OLAY, BURADA ANITLAŞTI&[#]8221;

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof.Dr.Birgür Sönmez, Sarıkamış Meydan Muhaberesi&[#]8217;nin Karadeniz&[#]8217;de kaybedildiğini belirterek, &[#]8220;Arkasında donanma desteği olmayan hiçbir kara harekatının başarı olamayacağının en güzel örneğidir. Tarih sayfalarına bu şekilde geçmiştir. Abdülhamit döneminde donanmanın ihmali bize Birinci Dünya Savaşı&[#]8217;nın kaybına neden olmuştur. Birinci Dünya Savaşı&[#]8217;nda kaybolan 2 milyon genç insan vardı, Kafkas cephesinde 600 bindir kaybımız. Bazı siyasi odaklar 15 günlük Sarıkamış Meydan Muhaberesi&[#]8217;nde 90 bin şehit denilmektedir, 90 bin şehittir ruhları şad olsun. Karadeniz&[#]8217;in karanlık sularından çıkan bu olay, burada anıtlaştı ve her yıl tören düzenleniyor. Ben her yıl Aralık ayında misafirlerimi alıp Soğanlı, Allahu Ekber Dağları&[#]8217;na götürüp sabaha kadar -28, -30 derecede nöbet tutturuyorum. Bu yağmur mübarek olsun, herkes ıslansın, lütfen üşüyün, hissedin&[#]8221; dedi.

ÖZBİLEN: &[#]8220;ÇANAKKALE&[#]8217;NİN ARDINDAN EN ÇOK ŞEHİT VERİLEN BÖLGE SARIKAMIŞ&[#]8221;

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen de, Sarıkamış ruhunun Türkiye&[#]8217;de çok önemli olduğunu, Çanakkale&[#]8217;nin ardından en çok şehit verilen bölgenin Sarıkamış olduğunu söyledi. Özbilen, &[#]8220;Türkiye&[#]8217;nin her karış toprağı şehit kanıyla yoğrulmuştur. Ayağımızı bastığımız yerde, yani bugün hür ve bağımsız olarak yaşadığımız topraklar hep bedel ödenerek kazanılmıştır, bunların kıymetini iyi bilmeliyiz. Bunları gelecekteki çocuklarımıza anlatmalıyız. 22 Aralık ve 8 Ocak tarihinde arasında 90 bin şehit verdiğimizi anlatıyoruz. Tarihin derinliklerine indiğimizde 7 Kasım&[#]8217;da bu bölgede şehit verdiklerimizi de hesaba katmamız gerekiyor. Dünkü düşmanlarımız, yine bugün iş başında. Dün bu gemileri batıran düşmanlarımız, yine aynı şekilde bölgemiz üç tarafı denizlerle kaplı olduğu için bu şansımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Fakat Türk milletindeki bu ruh ve olgu bunlara fırsat vermeyecektir. Bu ruhu her yere taşımamız gerekiyor. Biz de Sarıkamış&[#]8217;da içme suyunu temin edecek bir yılda 1,5 milyon ton kapasiteli gölette aynı buradaki gibi 7 Kasım şehitlerimizin anısına yapmış olduğumuz anıtın bir benzerini bizde Sarıkamış içme suyunu temin edecek gölete &[#]8216;7 Kasım Göleti&[#]8217; ismini verdik. Orada her bir yudum suyu içen kişi, Sarıkamış şehitlerimizi rahmet ve şükranla anacaktır&[#]8221; dedi.

POSBIYIK: &[#]8220;DONANMA İLE BATAN VEYA ESARET İLE GİDİP RUSYA&[#]8217;DA ŞEHİT OLANLARIN İSİMLERİNİ YAŞATIYORUZ&[#]8221;

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, havanın yağışlı olmasından ötürü gelen konuklara sahili gezdireceklerini, ilçenin tarihi yerlerini ve Alemdar Müze Gemisi&[#]8217;ni gezdiremeyeceklerini belirterek başladığı konuşmasını, şu sözlerle tamamladı:

&[#]8220;Her yıl anıtımızı geliştiriyoruz, Birgül Hocamız ile dayanışma içerisindeyiz. Şu anda anıtımızın açılışını yaptık, donanma ile batan veya esaret ile gidip Rusya&[#]8217;da şehit olanların isimlerini burada yaşatmak istiyoruz. Bugün üşümenizden, ıslanmanızdan, yağış altında kalmanızdan ben de son derece mutlu oldum. Bu acıları çeken insanlarımızı bu yağmurun altında hatırlamamız ve bir anı olarak geleceğe kendimiz ile birlikte taşımamız son derece önemli.&[#]8221;

Öte yandan törene getirilen öğrenciler ise, yaklaşık 30 dakika süren tören boyunca yağış altında kaldılar.
Editör: Pusula Gazetesi