Çaycuma&[#]8217;da KESK&[#]8217;e bağlı Eğitim-Sen üyesi öğretmenlere soruşturma açılmasına neden olan &[#]8220;Risk ve İhtiyaç Değerlendirme Formunun (RİDEF)&[#]8221; yürütmesi Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından açılan dava sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu&[#]8217;nca durduruldu.

RİDEF formunda öğrencilerin ailesi ve özel yaşamıyla ilgili soruları cevaplamayıp e-okul sistemine girmeyen ve soruları niçin cevaplamadıklarını da okul müdürlüğüne verdikleriyle dilekçeyle belirten Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol ile Eğitim-Sen üyesi ve Çaycuma Nebioğlu Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Gökhan Taner Günsan hakkında Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmıştı.

&[#]8220;&[#]8220;MİLLİ EĞİTİM TEŞEKKÜR ETMESİ GEREKİRKEN SORUŞTURMA AÇTI&[#]8221;

Danıştay kararından sonra açıklama yapan Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan inceleme ve soruşturma sonucunda geçtiğimiz yıl İl Eğitim Denetmenlerine ifade verdiklerini söyleyerek, &[#]8220;Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, söz konusu formları girmeme gerekçemizi haklı kılan bir karar verdi. Açılan soruşturma, bu kararla hükmünü yitirmiştir. Milli Eğitim bize teşekkür etmesi gerekirken hakkımızda inceleme ve soruşturma başlattı. Soruşturma talimatı verenlerin gerekçelerini açıkçası merak ediyoruz. Anlaşılan öğrencilerin ailesi ve özel yaşamıyla ilgili soruları cevaplamamayı suç olarak gördüler. Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından hazırlanan dilekçeyi okul müdürlüğüne vererek niçin bu soruları yanıtlamadığımızı belirtmiştik. Söz konusu uygulamaya öğretmenlere angarya görevler verilmesi, çocuğa ve aileye ilişkin elde edilen özel bilgilerin kimler tarafından görülebileceği ve ne kadar süreyle korunacağı, öğrencinin özel hayatını ilgilendiren bilgilerin kimler tarafından ne şekilde kullanılacağına ilişkin, fişleme işlemi mi yapılmak isteniyor gibi soru işaretlerinden kaynaklı itiraz noktalarımız vardı. Ayrıca dilekçemizde bu sorular arasında çocuğun devamsızlığıyla ilgili kimi soruların ise çocuğun güven duyabileceği bir ortamda bir psikolog ya da en azından rehber öğretmenle görüşmesi sağlanmadan cevaplanmasının mümkün olmadığı belirtilmişti&[#]8221; dedi.

RİDEF&[#]8217;İN YÜRÜTMESİ DANIŞTAY TARAFINDAN DURDURULDU

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü&[#]8217;nce yayımlanan genelge uyarınca öğretmenlerce doldurulması zorunlu tutulan, öğrencilerin ailesi ve özel yaşamıyla ilgili soruların yer aldığı Risk ve İhtiyaç Değerlendirme Formunun (RİDEF) yürütmesi Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından açılan dava sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından durduruldu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararın gerekçesinde: RİDEF formlarında yer alan sorularla, açık biçimde aile üyelerinin birbirleri ve çocukları ile olan ilişkilerinin sorgulandığı, aile üyelerinin psikolojik sorunlarına veya adli makamlara yansımış bir suç işleyip işlemediklerine ilişkin kişisel bilgilerin işlenmesini öngördüğü, bu biçimiyle aile hayatının ve özel hayatın mahremiyetine müdahale edildiği belirtilmekte, bu bağlamda uygulamanın, kişinin aile ve özel hayatına ilişkin mahremiyetini koruma altına alan ve kişisel verilerin kişinin rızası dışında işlenmesini yasaklayan Anayasal düzenlemeler ve uluslar arası sözleşmelere açık bir biçimde aykırı düştüğü vurgulandı.

RİDEF&[#]8217;TEKİ TARTIŞMALI O SORULAR&[#]8230;

RİDEF formunda öğrencilerin ailesi ve özel yaşamıyla ilgili bilgi ve soruların bazıları şöyleydi:

&[#]8220;Anne, baba, kardeşler veya akrabaları arasında suç işlediği için cezaevinde kalan kişi var mı? Ailende fiziksel kavgalar çıkar mı? Ebeveynlerden birinde tanı konulmuş psikiyatrik bir sorun var mı? Ailen sana önem veriyor mu? Ailen tarafından dışlandığını hisseder misin? Sıkça yalan söyler ya da hile yapar. Ev, okul ya da başka yerlerden çalar. Çocuğun ebeveynleri ya da başkaları tarafından cinsel, duygusal, fiziksel istismara uğradığına dair bulgular var mı? Ailede çocuktan başka bir çocuk ihmal ve istismar mağduru mu? Yakın zamanda aile içinde travmatik bir yaşantı oldu mu? Evinizde küslük veya tartışma yaşanır mı? Ortada çok önemli bir neden yokken, ne sıklıkta ailendekiler birbirlerine kızar, tartışma yaşarlar?&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi