MESİAD Başkanı Ümit Velioğlu, kentte madencilik ve inşaat sektöründe kriz yaşandığını söyledi. Velioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre 2013 başında 132 bin olan çalışan sayısının, Eylül ayı itibariyle 120 bine düştüğünü, bunun yaklaşık 4 binini emekli olanlar oluştururken, 8 bin kişilik bir istihdam kaybının söz konusu olduğunu kaydetti.

MADENCİLER, OTOBÜSLERLE Soma´YA GİTTİ

Velioğlu, bunun da 2 bin 500 civarındaki kısmının madencilik sektöründe oluşan kayıp olduğunu vurguladı. Velioğlu, "Madencilik sektöründeki kayıp diğer sektörleri de etkiledi. Esnaf, çarşı, bakkal, sanayi ile beraber 8 bin kişilik kayıp. Bunların da 5-6 bininin başka şehirlere göç ettiğini görüyoruz. Sadece Kilimli bölgesinden 20-25 civarında otobüs madencileri Soma bölgesine götürdü. 2 bin 500 civarında madenci Soma ve Balıkesir bölgesine gitti" dedi.

KÖMÜR STOKLARI ŞİŞTİ

Kömür pazarlarındaki alıcıların kömür alımlarını durdurmasının büyük bir krizi beraberinde getirdiğini vurgulayan Velioğlu, Türkiye Taşkömürü Kurumu dahil bütün özel maden şirketlerin stoklarının şiştiğini söyledi. Firmaların ürettiği kömürün yüzde 50´sini satamadığını, bunun ciddi bir istihdam erozyonuna yol açtığını ifade eden Velioğlu, şöyle dedi:

"Çalışan mutsuz. Çünkü firmalar maaşları zamanında ödeyemiyor. Bir çok insan bu yüzden işini bırakıp gitti. Bazıları işten çıkarılmak zorunda kaldı. Bunu çözebilmek için pazarı açmamız gerekiyor. Bizim stoklarımızda biriken 300 bin ton termik santral kömürünü, yani 3 bin 500 kalorilik kömürü acilen bir pazar bulup satmamız gerekiyor. Bu pazar, Çatalağzı Beldesi´nde faaliyet gösteren termik santraller olabilir. Sektörün içinde bulunduğu çıkmazı kısa vadede ancak böyle çözebiliriz. Bunun için de termik santrallerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz."

ÇATES´İN ÖZELLEŞMESİ

Çatalağzı Termik Santrali´nin 1.5 yıldır bitirilemeyen ikinci ünitesinin devreye girmesiyle yeni kömür alımı ihtiyacı doğacağını belirten Velioğlu, özelleştirilme programına alınan söz konusu santralin, kentteki özel maden şirketi sahipleri arasında oluşturulacak konsorsiyuma verilmesi için de görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Velioğlu, bunun gerçekleşmemesi durumunda ihale şartnamesine, santralde yerli kömür dışında kömür kullanılmayacağına yönelik bir madde koydurmak istediklerini, bunun sözünün de bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini belirtti.

Göç edenleri geri getirmek için çalışmaları gerektini belirten Velioğlu, "Bu insanlar, bizim buradaki çalışma ailemizin birer fertleri. Bunları geri kazanmamız gerekiyor. Kendi yurtlarında, kendi mekanlarında, yaşadıkları alanlarda mutlu bir şekilde istihdam edilerek hayatlarını sürdürebilirler" diye konuştu.

EN ÇOK GELİK ETKİLENDİ

Madencinin göçü, en çok 8 özel maden şirketinin faaliyet gösterdiği Gelik Beldesi´ni etkiledi. Gelik Belediye Başkanı Ak Parti´li Burhan Sezgin, maden işçisinin başka şehirlere göç etmesinin beldeyi olumsuz etkilediğini söyledi. Başkan Sezgin, "Kömür işletmeleri kömür satamayınca küçülmeye gitti. Madenci arkadaşlarımız da başka illerde kendilerine iş aradı. Bu durum, beldemizin ekonomik yönden küçülmesine neden oldu. Ama ben işlerin düzeleceğine ve bu giden arkadaşlarımızın tekrar geri döneceğine inanıyorum" dedi.


Editör: Pusula Gazetesi