Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ´´Ergenekon´´ soruşturmasını yürüten savcıların istemi ve mahkeme kararı üzerine Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal´ın yanı sıra çok sayıda rektör ve akademisyen gözaltına alındı. Haberal´ın göz altına alınması Zonguldak´taki yakınları ve vatandaşlar tarafından dikkatle izlendi. CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk açıklamasında kaygılarını dile getirdi.


´´Ergenekon´´ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu İstanbul´a götürüldü. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ´´Ergenekon´´ soruşturmasını yürüten savcıların istemi ve mahkeme kararı üzerine Haberal´ın evinde arama yapılmış ve daha sonra gözaltına alınmıştı. Daha sonra Adli Tabip´te sağlık kontrolünden geçen Haberal ve Hilmioğlu, Esenboğa Havalimanı´na getirildi. Haberal ve Hilmioğlu, geniş güvenlik önlemleri altında Türk Hava Yolları´na ait tarifeli uçakta saat 13.10´da İstanbul´a götürüldü. Alınan bilgiye göre, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Esenboğa Havalimanı´na gelerek Haberal´a geçmiş olsun dileklerini iletti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Haberal, saat 10.20 sıralarında Adli Tıp´taki sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´ne getirildi. Çankaya Birlik Mahallesi´ndeki evinde arama yapıldıktan sonra gözaltına alınan Hilmioğlu, sağlık kontrolünden geçirildi, daha sonra Terörle Mücadele ekipleri tarafından direkt havaalanına götürüldü. Haberal´ın Ankara Emniyet Müdürlüğünde kaldığı yaklaşık 2 saatlik süre içerisinde çok sayıda gazetecinin yanı sıra eski bakanlardan Nevzat Ercan, Haberal´ın 2 oğlu ve Başkent Üniversitesi çalışanları da bina dışında bekledi. Haberal´ın evinde, Başkent Üniversitesi Rektörlüğü&[#]8217;nde, Kızılcahamam´daki Patalya Otel ile Hilmioğlu´nun evinde yapılan aramalarda bazı CD´lere el konuldu. Sabah saatlerinde başlayan aramalar ÇYDD, ÇEV ve eski rektörleri kapsıyor. Yeni dalgada ise Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Samsun, Şanlıurfa, Bursa, Trabzon, Antalya, Mersin, Van, İzmir, Giresun, Kars ve Adana´da devam etti. Evinde gözaltına alınan kişiler arasında Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Erol Manisalı ve Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu da var.


Haberal´ın Zonguldak´ta bulunan anne ve babasının ise tedavi nedeniyle aynı gün sabah saatlerinde Ankara´ya hareket ettikleri öğrenildi. Haberal´ın istanbul´a götürülmesi üzerine Zonguldak Eski Milletvekili Ali Uzun´da gelişmeleri yakından izlemek üzere İstanbul´a gitti. Başkent Üniversite Hastanesi Koordinatörlüğü´nü yürüten Ali Uzun´un yanı sıra eski Zonguldak Milletvekilleri ve Devlet Bakanlarından Güneş Müftüoğlu´da Haberal ile uzun yıllardır birlikte çalışıyorlar. Haberal´ın göz altına alınmasının ardından Zonguldak gelişmeleri yakından izliyor.


GÖZALTINA ALINANLAR


Oya Kaynak, Özkan Akyol, Derviş Özçelik, İpek Mavili, Ali Naci Kılıç, Şener Korsan, Sibel Muşoğlu, Cihan Demirci, Ömer Sadun Okyaltırık, Bahriye Uğurel, Eda Yakmaz, Şükriye Varlık, Ayşe Yüksel, Şeyda Eşsiz, Erol Manisalı, Tijen Mergen, Mehmet Haberal, Fatih Hilmioğlu, Mustafa Yurtkuran, Ferit Bernay, Metin Öztürk



ÇYDD´NİN ŞU ANA KADAR ARAMA YAPILAN ŞUBELERİ


Şişhane´deki Genel Merkez, Bakırköy Şubesi, Kadıköy Şubesi, Ankara Şubesi, İzmir Şubesi, Bursa Şubesi, Trabzon Şubesi, Şanlıurfa Şubesi, Diyarbakır Şubesi, Adana Şubesi, Çukurova Şubesi, Antalya Şubesi, Mersin Şubesi, Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Ayşe Yüksel´in işyeri ve evi.


KANAL B ARANDI


Alınan bilgiye göre, sabah erken saatlerde Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Kanal B televizyonunda başlatılan arama tamamlandı.


Aramalar sırasında çok sayıda CD, kitap ve çeşitli dokümanlar kutulara yerleştirilerek mühürlendi.


Polis ekiplerinin bilgisayar hardisklerini kopyaladıktan sonra binadan ayrılacakları ve aramalar sırasında elde edilen belge ve dokümanların İstanbul´a gönderileceği öğrenildi.


KÖKTÜRK: KAYGILIYIZ


TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, CHP Parti Meclisi Üyesi Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk Mehmet Haberal´ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin Ergenekon soruşturması kapsamında göz altına alınması üzerine yaptığı açıklamada; "Sadece bilim dünyasında en seçkin isimler olarak kalmayıp, aynı zamanda T.C. Anayasası&[#]8217;na laik, demokratik, çağdaş, cumhuriyet değerlerine ve ulusal çıkarlarımıza her koşulda bağlılıklarıyla tanınan saygın isimlerin; dış politikada kırmızı çizgilerimizin kaldırıldığı, Ermeni sınırının açılması, Ruhban okuluna izin verilmesi gibi konuların ve diğer ulusal hassasiyetlerimizin masaya sürüldüğü bir dönemde, hükümete karşı darbe suçlaması ile gözaltına alınmaları ile ADD - ÇYDD şubelerine yapılan muameleler, hukuk devleti normlarından ne kadar uzaklaşıldığının somut ve acı örneğini ortaya koymaktadır.


Ayrıca, medyada iktidarın neredeyse tekelleştiği bir ortamda; Ulusal Kanal ve Avrasya TV´ den sonra Kanal B´ye yönelik yapılan soruşturma ve operasyonlar, halkımızın gerçek habere ulaşma konusundaki temel hak ve özgürlüklerini elinden almaya yönelik sansür olgusunu çok ciddi bir şekilde beraberinde getirmektedir. Sayın Başbakan´ın "ben bu davanın savcısıyım" demek suretiyle açıkça yargı bağımsızlığını zedelediği, yasamanın tüm faaliyetlerine egemen olan yürütmenin, yargıya da hakim olduğu kaygısının somutlaştığı bu süreçten, laik - demokratik - çağdaş cumhuriyetimiz ve hukuk devleti adına büyük üzüntü - kaygı duyuyoruz" dedi.



Haberal´ın Zonguldak´ta bulunan anne ve babasının ise tedavi nedeniyle aynı gün sabah saatlerinde Ankara´ya hareket ettikleri öğrenildi. Haberal´ın istanbul´a götürülmesi üzerine Zonguldak eski Milletvekili Ali Uzun´da gelişmeleri yakından izlemek üzere İstanbul´a gitti.

Editör: Pusula Gazetesi