Hanta virüsü nedeniyle üç kişinin öldüğü Bartın ve Zonguldak´ta, kemirgenlerin yol açtığı ve şebeke ile kaynak sularından yayıldığı tahmin edilen tularemi hastalığı etkili oluyor. Tavşan ateşi olarak da bilinen tularemi hastalığı nedeniyle son iki ay içerisinde dört kişi Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nde tedavi altına alındı.
Hanta virüsü gibi ölümcül olmadığı ifade edilen tulareminin diş, baş, boğaz ağrısı, ateş, üşüme ve ishal gibi belirtileri oluyor. Hastalığın son safhasında boyun kısmında tümörü andıran şişlik görünüyor. Kemirgenlerle temas, dışkıları ile temas, kemirgen ya da dışkılarının bulaştığı kaynak ve şebeke sularıyla yayılan tularemi hastalığından henüz ölen olmadığı belirtildi.
Hastalığın tedavisinin mümkün olduğu ifade edildi.
Tularemi nedeniyle 2003-2004 yıllarında Bartın´da 9, Kastamonu´da 11, Zonguldak´ta 17 vaka olmak üzere toplam 37 kişinin hastaneye müracaat ettiği ve tedavi gördüğü öğrenildi.


Tularemi hastalığı


Tularemia Francisella tularensis bakterisi tarafından oluşan bir infeksiyöz hastalıktır. F. tularensis küçük gram-negative non-motile (hareketsiz) bir coccobasil olup hücre içinde çoğalır. Klinik ve serolojik tanısı zor olan hastalık kene ve geyik sineğinden bulaşır. İnsandan insan bulaşma görülmez.



Kuvvetli patojenitesi olan bakteri, 10 adetinin solunmasıyla dahi hastalık başlatabilmektedir. Hastayı hızla etkisiz kılabildiğinden biolojik silah olarak yeri vardır. Tedavisi 2 haftalık tercihen doksisillin ya da kinolonlarla kürü ile yapılır.



Zayıflatılmış aşısı ticari olarak piyasaya sürülmüşse de etkinligi halen araştırılmaktadır.

Editör: Pusula Gazetesi