Adı açıklanmayan bir kişinin yaşamını yitirmesine neden olan virüsü taşıyan beş kişinin tedavileri ZKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi´nde devam ediyor. Öte yandan daha önceki iki ölüm olayının nedeni araştırılıyor.


Zonguldak´taki gelişmeler hakkında Sağlık Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada, "Hantavirüs&[#]8217;ten korunmak için kemirgenlerin atıkları ile kirlenme ihtimali olan yerlerin, temizliğinin, toz kaldırmadan deterjan ve çamaşır suyu kullanılarak yapılması gerekmektedir" denildi.


Sağlık Bakanlığı, Zonguldak ve Bartın´da 16 şüpheli vaka tespit edildiğini ve bunlardan 8 vakanın Hantavirüs enfeksiyonu olduğunun belirlendiğini ifade ederek, "Bu vakalardan biri maalesef kaybedilmiştir. Halen 5 vakanın Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesinde takip ve tedavilerine devam edilmektedir. 2 vaka taburcu edilmiştir" dedi.


Sağlık Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Zonguldak ve Bartın illerimizde görülen Hantavirüs vakaları ile ilgili olarak bilgiler verdi. Şubat 2009 sonunda Zonguldak´ta 1, Bartın´da 1 vatandaşın ateş, bulantı, kusma ve devamında gelişen böbrek yetmezliği bulguları ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesine başvurduğu belirtilen açıklamada, hastalardan alınan numunelerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi´ne gönderildiğini ve yapılan analizler sonunda hantavirüs tespit edildiğini bildirdi.


Açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bugüne kadar benzer hastalık tablosu olan toplam 16 şüpheli vaka tespit edilmiş ve bunlardan 8 vakanın hantavirüs enfeksiyonu olduğu belirlenmiştir. Bu vakalardan biri maalesef kaybedilmiştir. Halen 5 vakanın Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesinde takip ve tedavilerine devam edilmektedir.


2 vaka taburcu edilmiştir. Hantavirüs ilk defa 1950´li yılların başında Kore´de tespit edilmiştir. Bazı kemiriciler virüsü taşımakta ve etrafa bıraktıkları vücut çıkartılarının solunum yolu ile alınması şeklinde insana bulaşmaktadır.


Hastalığın iki tipi mevcut olup akciğer yetmezliğine neden olan tip Amerika kıtasında, böbrek yetmezliğine yol açan tipi ise daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülmektedir.


Dünyada yılda 200 bin vaka bildirimi yapılmaktadır. Komşularımızdan Rusya´nın güney bölgesi ve Balkanlarda uzun yıllardır görüldüğü bilinen hastalık ülkemizde gelişen tanı ve laboratuar imkanları çerçevesinde ilk kez tespit edilmiştir. Ülkemizde görülen hastalık tipinin ölüme yol açma ihtimali diğer tipe göre oldukça düşüktür.


Bakanlığımız tarafından oluşturulan uzman ekip bölgede hastalık kaynağına ilişkin incelemelerde bulunmuş ve hastalığın bölgedeki yaygınlığını tespit etmek üzere çok sayıda kişiden numune toplanmıştır.


Konu ile ilgili Bilim Kurulu oluşturulmuş ve bölgede yaygın araştırmalar halen sürdürülmektedir" dedi.


KEMİRGENLERİN ORTAMINDAN KAYNAKLANIYOR


Sağlık Bakanlığı gelimşeler üzerine yaptığı açıklamada kemirgenlerin bulunduğu ortamlarda hijyen ortamının nasıl sağlanması gerektiği konusunda bilgiler verdi.


Açıklamada; "Hantavirüsten korunmak için kemiriciler ile uygun yöntemlerle mücadele edilmesi gerekmektedir. Kemiricilerin atıkları ile kirlenme ihtimali olan yerlerin temizliğinin toz kaldırmadan deterjan veya çamaşır suyu kullanılarak yıkama veya ıslak bezlerle temizlik şeklinde yapılması gerekmektedir. Konu Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir" denildi.


NASIL ORTAYA ÇIKTI?


Bartın´a bağlı Hasankadı Beldesi´nden 2, Zonguldak´tan da 13 kişi, son 1.5 ay içinde yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetiyle başvurdukları hastanelerden, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi´ne sevk edildi.


İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Güven Çelebi, yaptığı muayene ve araştırmada hastalarda Hanta virüsü bulgularına rastlanmıştı.


Yard.Doç.Dr. Çelebi´nin bilgilendirdiği İl Sağlık Müdürlüğü de, durumu Sağlık Bakanlığı´na bildirdi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Daire Başkanlığı´ndan 4 kişilik ekip, isimleri açıklanmayan hastaların yaşadıkları bölgelerde virüs ile ilgili inceleme başlattı. Yard.Doç.Dr. Güven Çelebi, vakalarla ilgili henüz kesin bir tanının ortaya konulmadığını, arazide yapılan inceleme ile laboratuvar incelemelerinin ardından kesin teşhisin konulacağını söylemişti.


FARELERE DİKKAT!


Farelerin dışkı ve idrarıyla temas halinde insanlara bulaşan Hanta virüsü ile ilgili araştırmalarını sürdüren Doç.Dr. Songül A. Vaizoğlu ise daha önce yayınlanan araştırma raporunda "Bunyaviridae virüs ailesinden olan Hanta, Ebola´nın kuzenidir ve fareler tarafından insanlara bulaştırılır. Çin, Kore, Rusya, Kuzeydoğu Avrupa, Arjantin, Şili, Brezilya, Amerika, Kanada ve Panama´da görülür. Hanta virüsü taşıyanların yaklaşık yarısı yaşamını yitirmektedir. Hanta´nın da Ebola gibi kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunmamıştır" demişti.



Hantavirüs Nedir


Hantavirüs, bunyaviridae ailesinden bir virüstür.


Bu grupta 7 virüs bulunur: bunyavirüs, phlebovirüs, nairovirüs, tospovirüs, orthobunyavirüs, unclassified bunyavirüs ve hantavirüs.


Hantavirüs ismi Dr. Lee Ho-Wang tarafindan Hantaan virusunun (Kore kanamalı ateşine yol acan virus) izole edildigi Hantan Irmagından gelmektedir.


Hantaan virusu ile iliskilendirilen hastaliga Kore kanamalı ateşi (artik kullanilmiyor) veya Dünya Sağlık Örgütü tarafindan kabul edilmis ismi ile böbrek sendromlu kanamalı ateş adi verilir.


Nelerden bulaşır:


-Pamuk faresi Sigmodon hispidus bir hantavirus taşıyıcısıdır ve kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için bir tehlike teşkil ederler.


-Hantavirüs çeşitli kemirgen türleri vasıtasıyla taşınır. Hastalığın bulaşması hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasıyla doğrudan temas yoluyla olmakta ya da bu hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasının hava yoluyla solunmasıyla meydana gelir.


-Hantavirüs insandan insana bulaşmaz.


Belirtileri:


Baş ağrısı, hafif ateş, ciltte kanama, titreme ve hastaların üçte birinde belirtisi olmamaktadır.


Tetiklediği hastalıklar:


Akciğer hastalığı, akut böbrek yetmezliği veya hemorajik ateş..


Tedavisi:


Farelerden insanlara geçen hanta virüsünün, kesin bir tedavisi yoktur. Virüsü taşıyanların büyük bölümü kurtarılamıyor. Bilimadamları bu virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları sürdürmektedir.


Kuluçka dönemi:


Bu virüsün kuluçka dönemi 12 ila 21 gündür.


Önlemler:


-Farelerden (özellikle tarlada çalışanlar tarla farelerinden) uzak durulmalı.


-Farelerin bulunduğu ortamlarda çalışırken eldiven kullanmak ve maske(ağızlık) takmak gerekir.


-Bulaşma şüphesi varsa ilk olarak vücudunuzun bu virüsle temas etme ihtimali olan kısmını dezenfekte edip en kısa zamanda doktora başvurmalısınız.

Editör: Pusula Gazetesi