Zonguldak ve Bartın´da Hanta virüsü şüphesiyle tedavi altına alınanların tedavi süreciyle ilgili gelişmeler merakla bekleniyor. Sağlık Bakanlığı&8217;nın konuyla ilgili resmi bir açıklama yapması bekleniyor. Henüz remi olarak doğrulanmamasına karşın öldüğü belirtilen 3 kişinin ölüm sebebinin Hanta virisüne bağlı olduğu ihtimali yüksek.



Zonguldak ve Bartın´da, yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetleriyle hastaneye kaldırılan 15 kişi, "Hanta" virüsü şüphesi taşıyor. Sağlık Bakanlığı´ndan gelen uzman ekip, hastaların yaşadıkları bölgelerde virüs ile ilgili inceleme başlattıkları incelemeleri basına kapalı olarak sürdürüyor.



Bartın´a bağlı Hasankadı Beldesi´nden 2, Zonguldak´tan da 13 kişi, son 1.5 ay içinde yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetiyle başvurdukları hastanelerden, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi´ne sevk edildi. İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Güven Çelebi, yaptığı muayene ve araştırmada hastalarda Hanta virüsü bulgularına rastlanmıştı.



Hastaların bir kısmı Ankara´ya sevk edilirken, bir kısmı hastanede tedavi altına alındı. Hastalardan alınan kan örnekleri, Ankara´ya laboratuvar incelemesine gönderildi. Yard.Doç.Dr. Çelebi´nin bilgilendirdiği İl Sağlık Müdürlüğü de, durumu Sağlık Bakanlığı´na bildirdi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Daire Başkanlığı´ndan 4 kişilik ekip, isimleri açıklanmayan hastaların yaşadıkları bölgelerde virüs ile ilgili inceleme başlattı.



Yard.Doç.Dr. Güven Çelebi, vakalarla ilgili henüz kesin bir tanının ortaya konulmadığını, arazide yapılan inceleme ile laboratuvar incelemelerinin ardından kesin teşhisin konulacağını söylemişti.



Farelerin dışkı ve idrarıyla temas halinde insanlara bulaşan Hanta virüsü ile ilgili araştırmalarını sürdüren Doç.Dr. Songül A. Vaizoğlu ise daha önce yayınlanan araştırma raporunda "Bunyaviridae virüs ailesinden olan Hanta, Ebola´nın kuzenidir ve fareler tarafından insanlara bulaştırılır. Çin, Kore, Rusya, Kuzeydoğu Avrupa, Arjantin, Şili, Brezilya, Amerika, Kanada ve Panama´da görülür. Hanta virüsü taşıyanların yaklaşık yarısı yaşamını yitirmektedir. Hanta´nın da Ebola gibi kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunmamıştır&8221; demişti.


Editör: Pusula Gazetesi