Milliyetçi Hareket Partisi&[#]8217;nin (MHP) Zonguldak Belediye Başkanlığı için ortaya çıkan tek aday adayı olan eski Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay, oldukça iddialı projelerle geliyor. Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ni bir fabrikaya dönüştüreceklerini belirten Gülay&[#]8217;ın projeleri arasında yok yok. İşte dün ilk bölümünü yayınladığımız Gürkan Gülay röportajının son bölümü&[#]8230;

Pusula: Aday adaylığı sürecinde parti içinde farklı görüşler gündeme gelmişti. İl yönetimi ile uyum içinde çalışabilecek misiniz? Her seçimde aday adayı olarak görmeye alışık olduğumuz isimler var, bunlardan birebir destek anlamında kimlerle berabersiniz?

Gürkan Gülay: MHP, birlik ve beraberliğini sağlamış, en üst düzeydeki partidir. Diğer siyasi partilere baktığımızda, çalkantılara baktığımızda aday adaylarının birbirini yediği pozisyonda, ilinin ayrı, ilçesinin ayrı, milletvekilinin ayrı konuştuğunu gördüğümüzde, MHP&[#]8217;nin ili ve ilçesiyle aynı konuştuğunu görüyoruz. Aday adaylığında ismi geçmiş parti büyüklerimizin arkamızda durması, destek vermesi bizi onurlandırmıştır. Bizim azmimizi gördükçe daha da heyecanlanmışlardır. Birlik beraberliğimiz başarı için anahtarımızdır.

Pusula: Zonguldak&[#]8217;ta oy sıralamasında MHP üçüncü sırada yer alıyor. Gürkan Gülay&[#]8217;ın parti oylarının üstüne artısı ne olacak?

Gülay: Bu biraz kendini övmek gibi olabilir, ama insanlarla birebir oturduğumda, o masadaki insanların yüzde 70&[#]8217;ini kendime inandırmış olarak kalkıyorum. Bartın ve Karabük&[#]8217;teki Belediye Başkanlarımız bizim referanslarımız, Zonguldaklı vatandaşlarımız oralara gittiklerinde bu hizmetleri görüyorlar. Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ni aldığımızda, oradaki hizmetlerin aynısını burada yerine getireceğiz. &[#]8220;Zonguldak&[#]8217;ta MHP&[#]8217;nin tabanı yok&[#]8221; diye bir şeye inanmıyorum. Oy potansiyelinin de az olduğuna inanmıyorum. Bu dönem, sadece kendi partimizden değil, diğer partilerden de oy bekliyoruz. Çünkü diğer siyasi partiler de burada denendiler, maalesef bu işi başaramadılar. Bu partiler, &[#]8220;Biz bu işi yapamadık, ama bir daha mı şans istiyoruz&[#]8221; diyecekler.

Pusula: İnsanlar seçim sandığı geldiğinde genelde adaydan çok partiye yöneliyor. Özellikle Zonguldak şartlarında bu algıyı gerçekten tersine çevirmek zor değil mi?

Gülay: İnsanlar, yerel seçimleri, genel seçim gibi değerlendirmiyor. Şahsım ve çalışma arkadaşlarıma oy verilmesi konusunda seçmenimizi uyarıyoruz. Çünkü insanlar bana dikkat ettikleri kadar, meclis üyelerime de dikkat edecekler. Kuracağım ekibin çalışmalarına dikkat edecekler. Biz meclis üyelerimizi açıkladığımızda, &[#]8220;Allah aşkına, bu adamların burada ne işi var?&[#]8221; denmeyecek bir ekiple yola çıkacağız. Zonguldak&[#]8217;ta üç partide, &[#]8220;Benim şu kadar gücüm var&[#]8221; diyerek yanılırlarsa, seçimin sonunda onlar da nasıl hazin bir sonla karşılaştıklarını görecekler.

Pusula: &[#]8220;Belediye başkanı iktidar partili olmazsa sorunlar çözümlenemez, gerekli destek alınamaz, yeterli hizmet gelmez&[#]8221; şeklinde bir algı var. Bu algı sizi endişelendiriyor mu, hizmet üretmeniz zor değil mi?

Gülay: Geçtiğimiz dönem iktidar partisi burada belediyecilik yaptı. Ama belediye konusunda başarılı olduklarına inanmıyorum. Zonguldaklı da inanmıyor, inansalardı, seçimi kaybetmezlerdi. Bunun iktidarla, muhalefetle alakası yok. Sonuçta İller Bankası&[#]8217;ndan ayrılan pay, nüfusa göre ayrılan paydır. Kendi yaptığın projeyle, aldığın hibelerle, kredilerle alakalıdır. Biz iktidar partisi olmamamıza rağmen Bartın, Karabük, Kastamonu&[#]8217;daki belediye başkanlarımız neler yapıyor? Biz de bunları Zonguldak&[#]8217;ta yaratabileceğimize inanıyorum. Ben gidip iktidar partisinden de hizmet alırım. Gerekirse kapılarında çadır kurar, 3 gün yatarım. Ben Zonguldak&[#]8217;ı ayağa kaldırmaya çalışıyorum. Bunun için de ikili ilişkiler çok önemli, kendine güvenen bir başkanın hükümetten hizmeti getireceğine inanıyorum.

Pusula: Su fiyatlarına yüzde 50 indirim, Halk Ekmek uygulaması, ulaşım ve tapuların dışında projelerinizi başlıklar halinde anlatır mısınız?

Gülay: Şehre topyekun baktığınızda bina yığını görüyorsunuz. İlkönce yapacağımız iş, inşaat sektörünü canlandırmak olacak. İnşaat sektörünü canlandırmak için de farklı bölgelerde imar-ıslah çalışmaları yapacağız. Eğer şehirde inşaat sektörü büyürse, istihdam da artar. Yılda sadece 2 milyon inşaatlardan vergi ve harç alınıyor. Bu çok düşük bir rakam, Zonguldak Belediyesi yılda en az 7-8 milyon vergi ve harç alacak duruma gelmelidir. Bugün müteahhitlerin hiç biri Zonguldak&[#]8217;a yatırım yapmak istemiyor. Çünkü sürekli, &[#]8220;Belediye bize ruhsat verecek mi?&[#]8221; diye düşünüyorlar. &[#]8220;Yazışmalardan sonuç alır mıyız?&[#]8221; diye yakınanlar var. En kısa zamanda bürokrasiyi bitirerek, inşaat sektörünün önünü açacağız. İstihdam ciddi derecede artacak, şehre ciddi bir girdi olacak. Bu da farklı projeler getirecek. Diğer proje; Liman Projesi&[#]8217;nin dolgu alanı yapılıp şehrin alanının büyütülmesi olabilir. Özellikle yapmak istediğimiz şehrin içine trafik girmeden &[#]8220;Kilimli Sahil Yolu&[#]8221; dediğimiz yer alternatif bir projeyle yolu Karakum&[#]8217;a bağlayabilecek bir projemiz var. Bunun üzerinde çalışıyoruz. lavuar alanının çözümü ile alakalı şöyle bir metot izleyeceğiz. Defterdara gideceğim, gerekirse yalvaracağım. Gerekirse Başbakan&[#]8217;a çıkarım, &[#]8220;Efendim, buyurun temelini beraber atalım, açılışını beraber yapalım&[#]8221; derim. Lavuar alanı ile alakalı büyük bir kent meydanı düşünüyoruz. Lavuar alanının altına halk otobüslerinin otoparkını yapacağız. Şehrin içinde artık bir otobüs durağı olmayacak. Fevkani Köprüsü altı esnafı çok tedirgin, &[#]8220;Köprü kalkacak mı, akıbetimiz ne olacak?&[#]8221; diye&[#]8230; Köprü ile ilgili bir çalışmamız var. &[#]8220;Köprüyü kaldırıp, ulaşımı nasıl sağlarız?&[#]8221; diye bunun üzerine çalışıyoruz. Ama kesinlikle oradaki dükkanları yerinde bırakacak bir proje yapacağız. Dükkanların metrekarelerini küçülteceğiz, belki iki kat vereceğiz. Asıl şehri büyütmek adına yapacağımız proje; İkinci Makas&[#]8217;ta Asma yol ayrımındaki 69 Ambarları&[#]8217;nı şehre katmak için bir kentsel dönüşüm başlatacağız. Vatandaşın ilgisinin oraya yönlenmesi için, gerekirse az katlı bir üniversite binası ya da bir kamu binası olabilir. Bunu gerekirse kendimiz yapacağız, o bölgeyi canlandıracağız. O bölgeye 2 bin kişilik bir üniversite binası yapıldığında çehresi de değişir. Öğrenci yurtları ve öğrenci evleri gelecek. Oradaki şehirden kopuk hava şehrin içinde olacak. Dükkanlar o tarafa kaymaya başlayacak, Gazipaşa&[#]8217;da ki o fahiş fiyatlar aşağı inecek. İşte esnafa da böyle bir iyiliğimiz olacak. Şehri büyüteceğiz, kiralar düşecek, bu şekilde gelirleri artacak.

Pusula: Kentteki sosyal yaşamı ve üniversite-kent kaynaşmasını sağlama konusunda bir formülünüz var mı?

Gülay: Şehrin üniversitesinin büyümesi gerektiğini düşünüyoruz. Belediyeyi alınca, rektörün yanına gideceğiz. &[#]8220;Belediye olarak bizden ne istiyorsunuz? Üniversitenin büyümesi için elimizden geleni yapacağız&[#]8221; diyeceğiz. Karabük Üniversitesi, 5 senede nasıl büyüdü, gördük. Çünkü Karabük Belediyesi bütün imkanlarını sundu. Sayın Rektörümüze biz de diyeceğiz ki: &[#]8220;69 Ambarları&[#]8217;na bir bölüm verin.&[#]8221; Üniversite için belediyenin bütün kapıları 24 saat açık olacak. Gürkan Gülay&[#]8217;ın telefonu 20 senedir değişmedi, önümüzdeki 30 sene de değişmeyecek. Vatandaş beni gece 02.00&[#]8217;de de, sabah 08.00&[#]8217;de de aradığında ulaşabilecek. Diğer projemiz; 19 mahalleye sosyal yaşam merkezleri kuracağız. Bunu Karabük&[#]8217;te yaptık, Zonguldak&[#]8217;ta da yapacağız. Projeleri hazır, sadece yerlerini tespit ediyoruz. Bunun içinde aile hekimliği, muhtarlık, kadınlarımıza kurslar, çocuk oyun alanı olacak şekilde iki katlı binaları çizdirdik. Her hafta belediyeyi halka götüreceğim, artık halk belediyeye gelmeyecek. 30 Mart 2014&[#]8217;den itibaren Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nde ağaların belediye başkanlığı bitecek, vatandaşın belediyesi gelecek.

Pusula: Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin önemli bir sorunu da şeffaflık. Şeffaflığı ve kurum içi denetimi, üretimi nasıl sağlayacaksınız?

Gülay: Bütün yaptığımız yatırımlar ve genel bütçe giderlerimiz kesinlikle internet sitesinde olacak. Vatandaşlarımız belediyenin internet sitesine girip bütçe giderlerini tıklasınlar açılıyor mu bakalım. İşte &[#]8220;şeffaflık&[#]8221; denilen yer burası, herkes bunlardan haberdar olacak, gizli saklı hiçbir şey yapmayacağız. Çünkü ben bir kuruşun bile hesabını soracak bir belediye başkanı olacağım. Vatandaş bana ulaşabilmek için meşakkatli bir yoldan geçmeyecek. Şeffaflık böyle olur. Şu an Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin 4 başkan danışmanı var. Ciddi de maaşları var. Bu kişilerin belediyeye maliyeti yaklaşık 16-20 bin TL arasında bir rakam, yıllık 200-250 bin aralığında tutuyor. Biz bu parayı danışmanlarımızdan müsaade isteyerek, &[#]8220;iki belediye başkan yardımcımız ve 31 meclis üyemiz yeter&[#]8221; diyeceğiz. Bir sürü daire müdürümüz var, onlar bize yeter. Bu parayı fakir ve asker aylıklarına ekleyeceğiz. Dar gelirli vatandaşa buradan kapı açıyoruz. Belediyenin gereksiz harcadığı parayı dar gelirli vatandaşa vereceğiz, şeffaflık budur.&[#]8221;

Pusula: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Gülay: &[#]8220;Kendini Değil, Kentini Düşünen Başkan&[#]8221; sloganını önümüzdeki günlerde neden slogan yaptığımı ve projelerimi paylaşacağım. Röportaj yaparak çalışmalarıma yer verdiğiniz için size ve gazetenize teşekkür ediyorum.

TAŞERON İŞÇİSİNE MÜJDE

11 milyon 700 bin gibi bir rakama dışarıdan gelen bir firma temizliğin ihalesini aldı. Sürekli taşeron işçilerin de maaşı düzenli ödenemediği için bunlar sersefil oluyorlar. Taşeron işçiler beni yolda görünce, &[#]8220;Başkanım, Allah aşkına bu belediyeyi alın, bizi kurtarın&[#]8221; diyorlar. Şu anda asgari ücretle çalışan bütün taşeron işçilerinin taban maaşı bin 100 TL olacak. Müteahhidin belediyeden aldığı fazla parayı ben işçime vereceğim. İşçi maaşını her gün gününde alacak.

Editör: Pusula Gazetesi