Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, CHP 22. Dönem Zonguldak Milletvekili Harun Akın´a projeleri ve başlatılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Harun Akın ise çalışmalarında başarılar dileyerek, İsmail Eşref´in tecrübesine güvendiklerini söyledi.


"Lavuar alanı TTK´nın. Tasarrufta bulunduğu takdirde ciro payı karşılığın-da, Yap-İşlet-Devret modeliyle otopark işletmeleri yapılabilir. Otoparkı yapacak kişi, minibüs terminalini de yapar ve üstünü bize verir. Biz de yeşil alan yaparız ve orası kent meydanı olur."


"Kanalizasyon projemizi başlatı-yoruz. Hazine kefil oldu ve 3 Bakanın imzası kaldı. Bir ay içerisinde bu proje de başlıyor. Başlaması bana nasip oldu, inşallah bitirmesi de bana nasip olacak. 2 yıl içerisinde bu proje bitiriliyor.&[#]8221;


Cumhuriyet Halk Partisi 22. Dönem Zonguldak Milletvekili Harun Akın, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref´e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.


Harun Akın, Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin borçlarına değinerek; "Her belediyenin borçları var. O yüzden bu borç da Sayın İsmail Eşref´in değil, hepimizin borcudur" dedi.


Yeniden Belediye Başkanlığına seçilen İsmail Eşref´i tebrik eden Akın konuşmasına şöyle devam etti:


"Zonguldak Belediye Başkanımız Sayın İsmail Eşref´i bir dönem aradan sonra Zonguldak halkı görev başına getirdi. Biz bu şehrin insanlarıyız. Belediye bizim için gerçekten çok önemli. Belediye&[#]8217;nin gerçekten sorunları var. Çok ciddi borçları var. Sayın İsmail Eşref bu görevde daha önce bulunmuş ve belediyeyi çok iyi tanır. Bütün sorunlara rağmen bunlar yaşandı.


Seçim meydanlarında herkes çıktı projelerini söyledi. Bu borçlar konuşuldu. Her aday kendi düşüncesini ortaya koydu. Ama Zonguldak halkı bütün bu sorunları yaşayarak görerek bir karar verdi. Bu karar hakikaten her siyasetçiye nasip olduğu zaman o siyasetçiyi taçlandıran, onurlandıran bir karardır. Sayın Başkan çok ciddi bir oy aldı. Şimdi bundan sonra bu oylara layık olmak gerekecek. Sayın İsmail Eşref´e ben inanıyorum. Bürokratlığı dönemindeki başarısını, becerisini çok iyi biliyorum. Kendisi iyi bir mühendis, iyi bir aile babası, iyi bir Zonguldak sevdalısı ve bana göre de iyi bir Belediye Başkanıydı. Ama Zonguldak halkı 2004´te böyle bir karar verdi ve biz ona saygı duyduk. Aslında siyasetçilerin ara sıra böyle aralara da ihtiyacı vardır. O dönemde dinlendi, kendisine göre öz eleştirisini yaptı ve tekrar Zonguldak halkının huzuruna çıktı. Bugüne kadar ki olan süreci hep birlikte unutacağız. Şimdi bütün Belediye Başkan Adaylarının, partililerin Sayın Başkana destek olacağına inanıyorum. Bize düşen her türlü imkanı, yardımı Sayın Başkana yapma hazırız.


Aslında sadece Zonguldak Belediyesi değil bütün belediyeler borçlu. Türkiye´nin geneline baktığınız zaman bütün belediyeler borçludur. Ankara Büyük Şehir Belediyesi Türkiye´deki bütün belediyelerin toplam borcunun yüzde 60´ına tek başına sahiptir.


O yüzden bu borç da Sayın İsmail Eşref´in değil, hepimizin borcudur. Bu nedenle hiçbir şekilde kişisel zarar verme içerisinde olmamız lazım. Bu belediye batarsa hepimiz batarız. Zonguldak´ı bütünüyle ele aldığımız zaman sorunları çok, borçları var ama halledilmeyecek meseleler değildir. İsmail Başkanım bu konuda bir 7 senelik bir tecrübeye sahiptir. Bu işleri herkesten çok iyi bildiğini çok iyi biliyorum. Herkesin kendisine destek olması gerekiyor. Bizde elimizden geleni ne zaman isterse yapacağız. Sizinle birlikte belediye meclisine seçilen herkese kolay gelsin. Yolunuz açık olsun."



&[#]8216;Borç boyutu abartılı&[#]8217;


Ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerini dile getiren Başkan İsmail Eşref ise, Akın´a yapacakları projelerden bahsetti. Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin borçlarının biraz abartılı olduğunu ifade eden Başkan Eşref; "Göreve seçildiğim günden bugüne aldığım övgülerden dolayı başta siz olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum. Bu övgülere layık olmak, alınan oyun hakkını vermek bundan sonra bizim görevimiz. Biz tatilden döndük. 8 senenin sonunda 5 senelik geniş bir boşluktan sonra işe ciddi bir şekilde başladık.


İlk yaptığımız iş Zonguldak´ın ekonomik durumunu öğrenmek oldu ve bazı tespitler yaptık. Tabi her belediye borçlu, biz de borçlandık ve borçla devrettik. Ama bugünkü borç boyutu biraz abartılı. Benim devrettiğimdeki borç 45 Trilyon ama şimdi ki borç 150 trilyon civarında ve bu borç üç bütçe boyutunda. Gelir gider dengelerini iyi kurmak gerekiyor. Yani işçi maaşı, çöp temizlik, elektrik, su bedellerinin ödenmesi gibi cari giderlerimiz var. Elektrik kesilirse su verilemiyor, maaş verilmezse hizmette verilemiyor.


Bu çarkta bir eksiklik var. Bizim hesaplarımıza göre Vakıflar Bankası&[#]8217;ndan alınan krediler ve iller bankasının kesintileri, memur, işçi, çöp müteahhidinin ödemeleri gibi ödemeleri topladığınız da yaklaşık 2,5 trilyon yapıyor. Gelirlere baktığınız zaman İller Bankası payları, su gelirleri ve emlak gelirlerinden başka hiçbir gelir yok.


Zonguldak´ta gelir arttırıcı hiçbir konu da yok. Çünkü geliri arttırmak için atılacak bir adım ek bir adımdır. Bu da ek bir yük demektir. Biz bu yükü istemiyoruz.


Biz Zonguldak´ta vatandaşa yük yüklemeden hizmet etmek istiyoruz. Gelirlerimizin toplamı yaklaşık 1,3 Trilyon iller bankası ve 700 milyar civarında su gelirlerimiz var. Bunlar ortalama rakamlardır. 2,5 trilyon gider 2 trilyon da gelir var. Peki, bu çark nasıl dönecek? Şöyle dönecek. Biz iki şey yapacağız. Birincisi tasarruf. Çünkü müsriflik var. Bunları önlememiz gerekiyor. Ondan sonra çok ciddi bir kaynak aktarımı olacak. İkincisi tahsilatların arttırılması konusudur. Şuanda tahsilatlar yüzde 60-70 seviyelerinde. Vatandaştan, esnaftan 1,5 - 2 trilyon civarında su alacağı var. Bu bir yaraya merhem olur. Biz bu eksi makası, aylık olmayan kaynağı yaratmayı çalışacağız. Bunlar belki zaman alacak hemen olmaz ama biz adımlarımızı atmaya başladık. Rutin işlerle birkaç ay bu işleri götürüp ekonomimizi düzelttikten sonra ilk adımımızı hiç hizmet almadan mahalleden başlayarak yavaş yavaş merkeze doğru gelmeyi düşünüyoruz. Bütün bunların yanı sıra biz kaynaksız iş yapmasını biliyoruz. Yani sosyal tesisleri biz kaynaksız yaparız."



´Lavuar alanı, kent meydanı olacak´


Kaynaksız yapılacak hizmetlere örnekler veren Başkan Eşref; "Lavuar alanı TTK´nın ve tasarrufta bulunduğu takdirde ciro payı karşılığında, yap işlet devret modeliyle otopark işletmeleri yapılabilir. Site Minibüs Durakları&[#]8217;nın, otoparkın ve lavuarın bulunduğu alan çok kötü.


Sanki orası aynı minibüs mezarlığı gibi. Orada ışıl ışıl bir bodrum kat, minibüs terminali içeride, otopark´ta orada ve Soğuksu´ya, Acılık´a Gazipaşa´ya yakın çok güzel bir yer olur. Bu Türkiye Taş Kömürü Kurumu tarafından yap işler devret şekliyle verilebilir. Yapacak kişi otoparkı, minibüs terminalini yapar ve üstünü bize verir. Bizde üstüne yeşil alan yaparız ve orası kent meydanı olur. Zonguldak´a kent meydanı lazım. Madenci Anıtı´nın önünde miting yapılıyor ama kimse sığmıyor. Trafik duruyor. İşte bu şekilde kaynaksız yatırımlarda var. Biz bunları hızla başlatıyoruz. Bu konuda Genel Müdürümüzle de görüştüm ve kendisine ´acele etmek istiyorum ve bu işi biran önce bitirmek istiyorum´ diyerek çalışmalar hızla başlıyoruz.


Bunun yanında kanalizasyon projemizi başlatıyoruz. 1998´de biz başlattık ve şimdi iş başlıyor. Hazine kefil oldu ve 3 Bakanın imzası kaldı. Bir ay içerisinde bu projede başlıyor. Yine bize nasip oldu. Başlaması bana nasip oldu inşallah bitirmesi de bana nasip olacak. 2 yıl içerisinde bu proje bitiriliyor. Kredi de kullanacağız ama 30 yıl vadeli. İşte iş işte yatırım. Biz bu işi ve Zonguldak´ı biliyoruz. Zonguldak´a tekrar gelmekle, dönmekle herkese moral verdik ve herkesin yüzü gülüyor. Tekrar gerginlikten kurtulduk ve huzurlu bir kent olmaya başladık. Biz bu işi mutlaka başaracağız. Herkesin Başkanı olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi