Törende, helikopter kazasında hayatını kaybeden İhlas Haber Ajansı (İHA) Muhabiri İsmail Güneş´e, "Yerel Gazetecilik Ödülü" verildi. Güneş adına verilen plaketi, İHA Genel Müdürü Fevzi Kahraman aldı. Kahraman, "Bizi teselli eden güzel ahlakı, mesleğe olan bağlılığı, sadakati ve son anlarda bile efendiliği hiç bırakmadan mesleğimizin yüz akı olmasıdır"
dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin 11´inci Yerel Gazetecilik Ödül Töreni, bugün Crowne Plaza Old City Otel´de gerçekleştirildi. Törende Fotoğraf, Sayfa Düzeni ve Haber olmak üzere toplam 3 dalda ödüller sahiplerini buldu. Ödül töreninde, helikopter kazasında hayatını kaybeden İHA Muhabiri İsmail Güneş de Yerel Gazetecilik Ödülü´ne layık görüldü.

"GÖREVİNİ YAPARKEN HAYATINI KAYBEDEN GÜNEŞ´İ RAHMETLE ANIYORUZ"
Ödül töreni, Konrad Adenauer Stiftung´in Türkiye Temsilcisi Jan Senkyr´in konuşmasıyla başladı. Senkyr, "Yerel gazeteciliğin desteklenmesini amaçlayan bu ödül törenini düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Çoğu zaman zor şartlarda çalışan yerel gazetecilerin takdir edilmesini amaçlıyoruz. Görevini yaparken hayatını kaybeden İsmail Güneş´i rahmetle anıyoruz. Ailesine ve basın camiasına baş sağlığı diliyoruz. Yerel gazeteciliğin desteklenmesi, bir toplumda demokratik gelişmeye verilen destek demektir.
Yerel gazetecilik sayesinde toplum çevresindeki gelişmelerden haberdar olur" diye konuştu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ise, Türkiye´de medyanın önüne çeşitli engellerin bulunduğunu vurgulayarak, "Ama şunu söylemek gerekir ki yerel medya daha zor şartlarda çalışıyor ve üretiyor. Türkiye´nin en önemli eksikliklerinden biri, yerel medyaya gerekli öneminin verilemiyor oluşu ve burada çalışan arkadaşlarımızın zor şartlarının düzeltilmesi hususunda ilerleme sağlanamaması. Türkiye, ekonomik farklılıklar nedeniylede yerel medyanın güçlenmesi için gerekli ortamı sağlayamıyor. Bir
yerel gazetenin sadece satış ile yaşaması imkansız. Reklam, yerel medyanın en önemli girdisidir. Ve reklam bulma konusunda da büyük zorluklar yaşanıyor" diye konuştu.

"GÜNEŞ UNUTULMAZ MESLEKTAŞLARIMIZ ARASINDA"
Orhan Erinç, Türk basın camiasında görev şehitlerinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Görev şehidi meslektaşımız arasına İsmail Güneş kardeşimiz de katıldı. Bu tören de biraz onun için. Benzer görev şehitlerine baktığımız zaman iki ayrı örnek var. Bunlardan birisi Foto Muhabiri Burhan Tan ağabeyimiz. 1959 yılında Menderes´in Londra gezisini izlerken düşen uçağında kaybetmiş olmamız. Helikopter kazasıyla benzerlik taşıyor. Bir diğer olayda Abidin ve Yüksel ağabeylerimizin Çatalca´da haber için gittikleri
bölgede donarak ölmeleri. Bu iki benzerliği ne yazık ki İsmail Güneş kardeşimiz kendisi de yaşatmış oldu. Kendisinin bir meslektaşı olduğumuzdan dolayı gurur duyduğumuzu belirtmeliyim. Çünkü onun en zor koşullarda bile gazetecilik anlayışından vazgeçmediğini, saygılı yaklaşımını bozmadığını ve haber yetiştirmek için çaba harcadığını da görüyoruz. Bu da İsmail Güneş kardeşimizi unutulmaz meslektaşlarımız arasına sokuyor" şeklinde konuştu.

"KONUŞACAK HALDE DEĞİLİM ASLINDA"
Yapılan konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. İlk plaket, helikopter kazasında hayatını kaybeden İHA Muhabiri İsmail Güneş´e verildi. Güneş´in anısına verilen plaketi İHA Genel Müdürü Fevzi Kahraman Türkiye Gazeteciler, Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç´in elinden aldı.
Kahraman, burada yaptığı konuşmasında, İsmail Güneş´in helikopter kazası ile şehit olduğunu ifade ederek, "Son nefesine kadar haberciliğini sürdürdü; en ağır hayat şartlarında bir taraftan da can mücadelesi verdi. Bizi teselli eden güzel ahlakı, mesleğe olan bağlılığı, sadakati ve son anlarda bile efendiliği hiç bırakmadan mesleğimizin yüz akı olmasıdır. Ben de konuşacak halde değilim aslında. Önce insanım, sonra gazeteciyim. Ama 25 Mart tarihinden bu yana çilenin en ağırını yaşıyoruz. Bugün de
helikoptere binerken çektiği en son görüntüleri gördük. Her gün bu görüntü ile acımız tazeleniyor. Ben Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin İsmail Güneş´i bu ödüle layık görmesinden dolayı tebrik ediyorum. Bu ödülü İsmail gibi 700 çalışanım adına alıyorum. İsmailler çok bizde. Keşke ölmeden bu kuruluşlar bunlara daha iyi sahip çıksalar diye düşünüyorum. Yerel çalışan arkadaşlarımızın birçok zorlukları var. Ben her yıl iki defa Anadolu´yu dolaşıyorum ve hakikaten şartlar çok ağır. Bu ağır şartları İsmail Güneş,
Kahramanmaraş dağlarında noktaladı. Başka arkadaşlarımız da böyle şartlarda noktalamadan mesleğimize bir takım değişimler yapmak lazım, dünya değişti çünkü. Sadece ´yerel medya, yaygın medya´ tartışması içerisinde kalmamak lazım. Ben mesleğimizde değişime doğru adımlar atmayı ancak sizlere tavsiye edebilirim. Takdiri sizlere bırakıyorum" dedi.
Törende diğer ödüller ve sahipleri ise şöyle:
"Fotoğraf Dalında Birincilik Ödülü: Derya Cebesoy (Kardeniz Ereğli, Zonguldak)
Mansiyon: Sadık Aksoy (Batman Postası Gazetesi, Batman)
Sayfa Düzeni Dalında Birincilik Ödülü: Şahin Çoban (Refleks Gazetesi, Adana)
Mansiyon: Ercan Atay (Batman Gazetesi, Batman)
Haber Dalında Birincilik Ödülü: Akın Bodur (Ses Gazetesi, İskenderun)
Mansiyon: Sabit Özkeser (İlkhaber Gazetesi, Adana)
Jüri Özel Ödülü: Zonguldak Pusula Dergisi".
Editör: Pusula Gazetesi