Türkiye Kamu-Sen&[#]8217;e bağlı Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara, Memur-Sen Konfederasyonu ile hükümet arasında anlaşmayla sonuçlanan toplu sözleşme görüşmelerine tepki gösterdi. Başkan Kara, &[#]8220;Yetmez, Ama Evet&[#]8221; sloganını benimseyenlerin, hükümetin her dediğini yapanların, toplu sözleşme masasında sarardıkça sararıp memuru 3 kuruşa mahkum ettiğini öne sürdü.

&[#]8220;MALUM SENDİKA, DALDA BUDAKTA OYNAMAYI, YANDA DOLAŞMAYI TERCİH ETTİ&[#]8221;

Tüm memurları ilgilendiren maaş artışlarında görülen bu rezilliğin, sağlık çalışanlarının sorunlarını da görmezden gelerek ikiye katladığını savunan Kara, &[#]8220;Sağlık çalışanları adına 104 taleple masaya giden ve &[#]8216;talepler karşılık bulana kadar çalışacağız&[#]8217; diyenler; daha ikinci günde teslim bayrağını çekip, &[#]8216;Padişahımız çok yaşa&[#]8217; nidalarıyla imzayı attılar. Hizmet koluna ilişkin imzaladıkları toplu sözleşmede 16 madde yer alan bu zihniyete; kalan 88 talebin ne olduğunu ve nasıl karşılık bulduğunu sormak lazım. Bu 16 madde içinde de çok önemli detaylar var. &[#]8216;Kazanım&[#]8217; diye yutturmaya çalıştıkları bu maddelerden 11 tanesi de geçen seneki toplu sözleşmede yer alan, fakat hayata geçmeyen maddelerdir. Yani bunların toplu sözleşme metnine koydurdukları madde sayısı sadece 5&[#]8217;dir. Nöbetlerle ilgili hükme göre yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapanların nöbet ücretlerinin yüzde 50 arttırılması öngörülmektedir. Nöbet ücretlerinin arttırılmasını bekleyen tüm çalışanlar hüsrana uğramıştır. Ellerinde kalan 5 maddenin hepsi de ek ödemeler ile ilgilidir. Fakat bu maddelerden hiçbiri sağlık çalışanlarını emeklilikte sefalete iten ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması uygulamasının çözümü ile ilgili değildir. Yani sıkıntının büyüğü ortada dururken, malum sendika dalda budakta oynamayı, yanda dolaşmayı tercih etmiştir&[#]8221; dedi.

&[#]8220;SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YIPRANMA PAYI NE OLDU?&[#]8221;

Başkan Kara, sağlık çalışanlarının yıpranmaya payının ne olduğunu sorarak, &[#]8220;Şiddete uğrayan, mobbinge maruz kalan, çalışma hayatında stresle baş başa kalan ve iş yükü altında bunalan sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammı yani yıpranma payı ne oldu? Bir kuruş bile niye alınmadı? Memurluk hakkı verilmeyen hizmetliler için niçin bir düzenleme yaptırmadılar? Vekil ebe hemşireler, 4/C&[#]8217;lilere ve Aile Sağlığı çalışanlarına kadro için niçin uğraşmadılar. Mağdur olan araştırmacıları neden gündeme taşımadılar? Maaşını döner sermayeden alanların bu sıkıntısını niye çözmediler? Üniversite hastanelerinde çalışanları neden yok saydılar? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanlarını niye görmezden geldiler. Malum sendika Bu soruların cevabını vermek yerine Sağlık çalışanlarını laf salatası ile kandırmaya devam ediyor. Seyyanen zam ile doktora yıllık yüzde 3,38 ebe, hemşire ve sağlık memurlarına yüzde 5,97 zammı kabul edenler, siz neye tav olup da bu anlaşmaya imza attınız, bir açıklayın da tüm sağlık çalışanları bilsin. Yoksa diyet borcunuzu mu ödüyorsunuz? 5 madde ile 500 bin sağlık çalışanının yüzüne nasıl utanmadan bakabiliyor, utanmadan &[#]8216;kazanım&[#]8217; diye nasıl açıklama yapıyorsunuz, inanın biz de hayret ediyoruz. Sağlık çalışanlarının tamamını kapsayan hiçbir hak alamayıp sıfır kazanımla masadan dönenlerden sağlık çalışanları mutlaka hesap soracaktır. Üniversite hastanesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanları kendilerini görmezden gelen bu zihniyeti sorgulamalıdır. Çalışanlar unutmasınlar ki kendilerinin göstereceği tepki en güçlü tepki olacaktır. Sessiz kalmamalı, gereğini bunlara karşı yapmalıdırlar. Yoksa bunların yandaş sendikacılığı, çalışanları mağdur etmeye devam edecektir&[#]8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi