Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, yetkili sendika Memur-Sen ile hükümet arasında sonuçlanan toplu sözleşme görüşmelerine tepki gösterdi. Bacıoğlu, Memur-Sen Konfederasyonu ile hükümet arasında oynanan tiyatronun fiyaskoyla sonuçlandığını, memurların masada satıldığını öne sürerek, &[#]8220;2 milyon 400 bin kamu görevlisi, 1 milyon 800 bin emekli olmak üzere toplam 4,2 milyon vatandaşımızı doğrudan, aileleriyle birlikte 20 milyon kişiyi yakından ilgilendiren ve memurlarla memur emeklilerinin maaşlarına 2014 ve 2015 yıllarında yapılacak artışların belirlendiği toplu sözleşme süreci adeta başlamadan bitmiştir&[#]8221; dedi.

&[#]8220;MEMUR-SEN, ÖLÜM FERMATINA İMZA ATTI&[#]8221;

Memur-Sen Konfederasyonu&[#]8217;nun, hükümetle kapalı kapılar ardında yaptığı kirli pazarlıkların ardından memurun bir nevi ölüm fermanına imza attığını ileri süren Bacıoğlu, &[#]8220;Sonuçta hukukun ve ahlaki değerlerin ayaklar altına alındığı bir toplu sözleşme süreci, müzakere edilecek yüzlerce konuya, memurların çözüm bekleyen onlarca sorununa rağmen üstelik yasal süresinden tam 23 gün önce, bütün Türkiye&[#]8217;nin gözleri önünde oynanan bir tiyatroyla son bulmuştur. Bu tiyatrodan, bu kirli oyundan ve gayri ahlaki süreçten çıkan sonucun memurlarımız için neler getirdiği adeta bir muammadır. Malum Konfederasyon ve Hükümet arasında imzalanan toplu sözleşme her ne kadar memurlara bir müjde gibi sunulsa da, 1 Ocak 2014 günü maaşını alan memurlarımız gerçeklerle yüzleşecektir. Toplu sözleşmede kamu görevlilerinin geneline 2014 yılı için 175 TL brüt artış, 2015 yılı için ise yüzde 3+yüzde 3 zam öngörülüyor. Bunun dışında öğretmenlerin eğitim öğretim tazminatları brüt 75 TL+75 TL artırılıyor. Başka hiçbir şey yok. Yani memurlara müjde olarak sunulan maaş artışı, 2014 yılının tamamı için net yaklaşık olarak 125 TL&[#]8217;ye denk geliyor. Üstelik bu artış, bütün bir yıl boyunca geçerli olacak. Ayrıca 2014 yılı için seyyanen zam önerildiği için ek ders ücretleri, ek ödemeler, fazla mesai ücretleri, aile yardımı, çocuk yardımı, harcırahlar ve özel hizmet tazminatları gibi maaş katsayısına bağlı ödemelerin hiç biri de artmayacaktır. Toplu sözleşme metnine 2014 yılına ilişkin memurlara enflasyon farkı ödeneceğine dair bir hükmün konulmaması hangi akılla ve hangi iyi niyetle izah edilebilir? Bugüne kadar memurları enflasyona ezdirmediğini iddia eden Hükümet ve 50 yılların en iyi toplu sözleşmesini imzaladığını iddia edenler, böyle bir garabeti hangi gerekçeyle açıklayabilirler&[#]8221; dedi.

İki gün içinde atılan bu imzanın ve acelenin nedenini anlayamadıklarını belirten Bacıoğlu, şunları söyledi:

&[#]8220;ALİCENGİZ OYUNUYLA HUKUKA VE AHLAKA AYKIRI BİR ŞEKİLDE MEMURLAR ALDATILDI&[#]8221;

&[#]8220;Kısaca özetlemek gerekirse, imzalanan toplu sözleşme, memurlara 2014 yılı için brüt 175 TL; net 125 TL artış yapılmasını, 2015 yılı için yüzde 3 + yüzde 3 maaş zammı, öğretmenler için ayrıca brüt 75 TL+75 TL artış, 4/C&[#]8217;lilere de 2014 yılı için brüt 175 TL; net 125 TL ve 2015 yılı için yüzde 3+yüzde 3 artış yapılmasını öngörmektedir. Yani tam anlamıyla bir hezimettir. Bütün bunların ötesinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecini de eklediğimizde önümüzde pazarlık yapılacak daha 23 gün varken, 2 gün içinde atılan bu imzanın ve acelenin nedeni anlaşılır gibi değildir. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak, 2014 yılının Ocak ayında geçerli olacak bir artış pazarlığının yangından mal kaçırır gibi alelacele sonlandırılmasını asla kabul etmiyoruz. Bu 23 gün içinde; hizmet kollarının sorunları, yardımcı hizmetler sınıfına dahil personelin genel idare hizmetleri sınıfına alınması ve ek gösterge sorunları, fazla mesailer, ek ödemeler, görevde yükselme, başta 4/C&[#]8217;liler olmak üzere kadroya geçirilmeyen personelin durumu, sağlık çalışanlarının ve döner sermayeli kurumlarda çalışanların sorunları, vergi dilimlerindeki adaletsizlik, KİT çalışanlarının sorunları, uzmanların sorunları gibi yüzlerce konu gündeme getirilip, tartışılıp, karara bağlanabilecekken daha 3. oturumun sonunda &[#]8216;evet&[#]8217; denilmesi, tam anlamıyla memuru masada satmak anlamı taşımaktadır. Bu sözleşmeyle memurun umutlarını 2016 yılına kadar söndürenler, 20 milyon kişinin de ahını almışlardır. Kaldı ki, 2015 yılı için imza altına alınan yüzde 3+yüzde 3&[#]8217;lük artış hangi gerçek sendikanın ve gerçek sendikacının kabul edebileceği bir maaş artışıdır? Bizler biliyoruz ki, hükümet, Memur-Sen işbirliği yeni bir Alicengiz oyunuyla hukuka ve ahlaka aykırı bir şekilde memurları aldatmıştır. Türkiye Kamu-Sen, bu kirli pazarlığa karşı çıkmaktadır. Bu pazarlığın bütün kirli yüzünü memurlarımıza anlatmak bizlerin boynunun borcudur. Memurlarımızı enflasyonun altında bir maaş zammına mahkum etmek için oynanan bu kirli oyunu kınıyorum. 2014 yılında enflasyonun yüzde 6&[#]8217;nın üzerinde çıkması durumunda daha da eriyecek maaşlarıyla, biraz daha açlığa, sefalete ve yokluğa sürüklenecek olan memurlarımızın günahı, bu garabete imza atanların boynuna olsun diyorum. Memurlarımızın üzerlerinde oynanan oyunları görmelerini ve sendikal tercihlerinde son derece dikkatli olmalarını istirham ediyorum.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi