AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) işçi alımı konusundaki son gelişmeleri aktardı. Zonguldak’taki kaliteli kömüre Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu ifade eden Milletvekili Ulupınar, “Hazine’yi ikna noktasında herhangi bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. İşçi alımının gerçekleşmesi için yoğun bir çalışma başlatacağız. Karabük ve Bartın Milletvekillerini de bu işin içine dahil edeceğiz” dedi.

Ulupınar, şöyle konuştu:

“ENERJİ BAKANI İŞÇİ ALINMASI NOKTASINDA BİZİMLE HEMFİKİR”

“Biz Enerji Bakanımızla yaptığımız görüşmelerde; Bakanımız ‘İşçi alalım’ dedi. Kendisine ‘Biz bunu kamuoyuyla paylaşalım mı?’ dedik. Bakan da bize ‘Paylaşın’ dedi. ‘Zonguldak’a gelip bu müjdeyi kendiniz vermek ister misiniz?’ diye sorunca, ‘Olur’ dedi. Ama müsait olamadılar. Daha sonra ben bu bilgiyi kamuoyuyla paylaştıktan sonra Hazine noktasını ikna edebilmek için Bakanımız bir görüşmemizde, ‘Siz de Hazine’yle bunun iknası için görüşün, Ali Babacan ve Maliye Bakanımızla görüşün’ dedi. Ama onlarla değil de, Kızılcahamam’daki seminerde doğrudan Başbakanımızla görüştük. Başbakanımız da, ‘Olur’ dedi. Ben de bunu Enerji Bakanımıza söyledim. Enerji Bakanımız da, Bakanlar Kurulu’nda bu doğrultuda rapor vereceğini söyledi. Olay şudur; norm kadro 14 bin, çalışan 9 bindir. Taşerona iş verdiğimiz takdirde, Kozlu ve Karadon’da olduğu gibi çok ciddi iş kazaları meydana gelmektedir. Çünkü iş güvenliği maalesef ikinci plana itilmektedir. 4 kişinin yaptığı işi 1 kişinin yapma mecburiyeti oluşuyor ve bu da iş kazalarının artmasına, üretimin düşmesine neden oluyor. Bu da dolayısıyla zararı beraberinde getiriyor. Bunu Bakanımız da görmüştür. Bakanımız da kesinlikle işçi alınması noktasında bizimle hemfikirdir ve bunun takipçisidir. Kendisine de teşekkür ediyorum.”

TTK’ya işçi alımının şart olduğunu belirten Ulupınar, konuşmasına şöyle devam etti:

“1,3 MİLYAR TON KÖMÜR VAR VE BU KÖMÜRE TÜRKİYE’NİN İHTİYACI VAR!”

“Önceden emeklinin yüzde 10’u kadar, daha sonraları yüzde 20’si kadar işçi alımına Hazine müsaade ederken, şimdi ise Hazine emeklinin yüzde 50’si kadar alımına onay veriyor. Bin kişi emekli olduğu takdirde onun yerine 500 kişi alınabiliyor. Geçtiğimiz günlerde zaten bin civarında emekli verdik. 500 kişinin yarısı 250 kişiyi işe alıyoruz. Kalan 250 kişi için de TTK Genel Müdürü Burhan İnan’la görüşme yaptım. Kendisi bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyor. Bunu Bakanlığa dosya halinde ilettiğinde benden yardım istemiştir. Ben de kendisine yardım edeceğimi söyledim. Ama yeterli olan bu değildir. Yeterli olan 3 bin civarında acilen işçi alınmasıdır. Onun için de ben çok ümitliyim. Yakın bir zamanda bunun gerçekleşmesi için yoğun bir çalışma başlatacağımızı ifade ediyorum. Geçtiğimiz günlerde Milletvekilimiz Köksal Toptan Bey ve GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş buraya geldi ve görüştük. Hatta Karabük ve Bartın Milletvekillerini de bu sürecin içine dahil edeceğiz. Ayrıca GMİS, TTK, Türk-İş yetkilileri Mustafa Kumlu ve Ergün Atalay’ı bu işin içine dahil etmek suretiyle önümüzdeki günlerde Enerji Bakanı Yıldız’dan randevu talep ederek, tekrar bu konuyu görüşeceğiz. Ben burada ikna noktasında herhangi bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Çünkü işçi alınmak zorunda, yeraltında 1,3 milyar ton kömür çıkarılmayı bekliyor ve bu kömüre Türkiye’nin ihtiyacı var. Kömür; kaliteli, koklaşabilir, kalori değeri yüksek, dolayısıyla bu kömürün çıkarılması için işçi alınması şart. Ben mesaimin büyük bir kısmını buna ayırmış durumdayım, bunu bütün gerçekleriyle paylaşacağım.”

Editör: Pusula Gazetesi