Partisinin Zonguldak İl Başkanlığı´nı ziyaret eden İlhan Cihaner, basın toplantısında, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın, Ergenekon davası kapsamında uzun süredir özgürlüğünden yoksun olduğunu hatırlattı. Cihaner, "Bu sadece Türkiye´deki demokrasi tarihi için değil, belki dünyadaki parlamento tarihi için yüz kızartıcı bir durum" dedi.

TEKRAR ÇAĞIRMALARI HUKUKİ DEĞİL

Cihaner, Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin, ´terör örgütü üyeliği´ suçundan yargılandığı davada 2´nci kez zorla getirilmesine karar verilmesiyle ilgili soruya, "Hukuki değil. Bu davanın neresinden tutarsanız tutun, elinizde kalan bir dava. Dokunulmazlığın söz konusu olduğu bir dava. Defalarca savunma yaptım. Tekrar çağırmalarını hukuki bulmuyorum" diyerek cevap verdi.

SİVAS KATLİAMINDA YARGI GEREĞİNİ YAPMIYOR

Cihaner daha sonra, Maden Mühendisleri Odası´nda düzenlenen, ´Sivas yanıyor hala´ konulu söyleşiye katıldı. Sivas katliamını anlamayan çok insan olduğunu düşündüğünü vurgulayan Cihaner, şöyle dedi: "Hatta aradan geçen bunca zamana rağmen hala yanlışlarında ısrar eden insanların olduğunu düşünüyorum. Üstelik bunların arasında devlet mekanizmasını kontrol eden insanların ağırlıklı olduğunu düşünüyorum. Benim korkum ve kaygım odur ki bu durum artarak devam ediyor. Oysa bu olay kameraların önünde gerçekleşti. Hergün yeni yeni görüntüler ortaya çıkıyor. Burada yargılamadaki anormallik dışında devlet bu olayın her aşamasından haberdar. 6 ay önce yeni görüntüler çıktı. Bu görüntüler devletin elinde ama ne hikmetse 20 yıl sonra ortaya çıkıyor ve mahkemeye 7-8 ay önce ulaşmasına rağmen hala bununla ilgili bir inceleme yapılmıyor. Burada bu gerçekliği saklarken, bu devletin elinde kuşkusuz çok daha şeyler var ama bunu mahkemeye, yargıya aktarmadığını, yargıya aktardığında da devletin bir aygıtı olarak yargının gereğini yapmadığını görüyoruz."

DERİN DEVLET KULLANILIYOR

10 yıldır tek başına iş başında olan iktidarın girmediği yer kalmadığını anlatan Cihaner, "Girilmedik, saklı-gizli yer kalmadı, değiştirmediği kadro kalmadı. Ama hala bu tür olaylar için bir ´derin devlet´ teranesi okuyor bize. Derini de, sığı da, hepsi sensin artık. Bunu çıkar. Senin elinde Sivas´a dair bir şey yoksa kimin elinde olacak? Orada yananların elinde mi olacak, bizlerin mi elinde olacak? Onun için bu ´derin devlet´ dediği şeyi çıkarıp ortaya koymadıktan sonra, bunun, gerçekleri örtmek için kullanılan bir mekanizma olduğunu düşünürüz" dedi.

CUMHURBAŞKANI´NA ELEŞTİRİ

Cumhurbaşkanı´nın, Sivas olayı ile ilgili Devlet Denetleme Kurulu´nu devreye sokmasını da eleştiren Cihaner, "Görevlendirme yazısında çok ilginç bir tespit vardı. ´Sivas´ta yaşanan olaylar´ diyor. Bu kadar insan katledildi ve artık halkın diline katliam olarak yerleşmiş bir faciayı, ´olay´ olarak nitelendiriyor. Oysa eğer devletin elinde bu işi sahiden sorgulayacak bir şey varsa, verirsiniz yargıya. Niçin Devlet Denetleme Kurulu´nu devreye sokuyorsunuz? Üstelik yürüyen bir yargılama var burada" diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi