Zonguldak merkeze bağlı Gelik Beldesi´ndeki kaçak maden ocağında geçen yıl Temmuz ayında meydana gelen metan gazı patlamasında, maden işçilerinden 48 yaşındaki Hüsnü Çetin yaşamını yitirirken, 21 yaşındaki Mustafa H., 40 yaşındaki Ahmet B. ve 50 yaşındaki Bilal K. yaralandı. Olayın ardından gözaltına alınan maden ocağının sahibi Serkan B., nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Serkan B. ile kazadan yaralı kurtulan ağabeyi Ahmet B. hakkında, ´Taksirle adam öldürmek ve yaralamak´ suçlamasıyla dava açıldı. Zonguldak 2´nci Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada tututsuz sanıklar Serkan B. ve Ahmet B. ile avukatları hazır bulundu. Serkan B.´nin savunmasında, "Küçük bir kaza oldu, olay bundan ibarettir" demesine Hakim Huriye Güler, "Küçük bir kaza deme, insan öldü orada" diyerek tepki gösterdi. Savunmasına devam eden Serkan B., "Maden ocağını ben işletiyordum, fakat olay günü orada değildim. Ruhsat almak için TTK´ya başvurduk ama ruhsat alamadık. Kaçak olduğu için iş güvenliğini sağlayacak kişi yoktu. Kazanın nasıl olduğunu bilmiyorum" dedi.

Davada ´mağdur-sanık´ sıfatıyla yargılanan Ahmet B. ise kardeşinin işlettiği ocakta işçi olarak çalıştığını söyledi. Kardeşinden şikayetçi olmadığını belirten Ahmet B., "Ahşap direk, elektrik tellerinin üzerine devrildi ve çıkan kıvılcımla patlama oldu. Bu tür kazalar her ocakta olabilir. Bu tabiatın bir kanunu. Her türlü tedbiri alsak da yıkılmasını önleyemezdik" dedi. Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmesi ve bilirkişi raporunun beklenmesi için duruşmayı erteledi.
Editör: Pusula Gazetesi