Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) Ereğli Belediyesi’nin 2009 yılında emlak vergilerinin 12 kat artırılmasına tepki gösterdi.

Erdemir’den yapılan yazılı açıklamada, Ereğli Belediyesi’nin 2009 yılında 58,19 TL olan emlak vergisi metrekare birim fiyatını 12 kat birden artırarak 700 TL’ye yükselttiği ifade edildi. Emlak vergisine bir anda 12 kat zam yapılmasının şirketin maliyetlerini artırdığı belirtilen açıklamada, Erdemir’in ise Ereğli Belediyesi’ne verdiği suya sembolik rakamlar dışında zam yapmadığı belirtildi.

Ereğli Belediyesi basın bürosundan bir süre önce yazılı olarak yapılan açıklamada başka illerdeki sanayi kuruluşlarının yer aldığı arsaların emlak vergilerinin metre kare birim fiyatlarının emsal gösterilmesinin yanlış olduğu vurgulanan Erdemir’in açıklamasında, emsal olarak Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) emlak vergisi metre kare birim fiyatlarının alınması gerektiği dile getirildi.

“EMLAK VERGİSİ ZAMMI MALİYETLERİ ARTIRDI”

Erdemir’den yapılan açıklama şöyle:

“Tesislerimizin kurulu olduğu fabrika sahası için geçerli emlak vergi değerlerinin Ereğli Belediyesi tarafından 2009 yılında bir defada 12 kat artırılarak yeniden değerlemelerle günümüzde 864 TL/metrekare gibi fahiş bir değere ulaşmış olmasıdır. Müftü Mahallesi Uzunkum Caddesi emlak vergi değeri baz alınarak, Şirketimiz fabrika taşınmazlarının 2005 yılında 46,88 TL/metrekare olan emlak vergi değerlerinin bugün için 864 TL/metrekareye artışındaki değişim yıllar itibariyle ekli tabloda sunulmaktadır. Bu değişimdeki fahiş artış 2009 yılında 58 TL/metrekare olan değerin 700 TL/metrekareye çıkarılmasından kaynaklanmaktadır. Söz konusu haksız fahiş artış hakkında Şirketimiz tarafından açılan dava devam etmektedir. Geçtiğimiz Mayıs ayında 2014 yılından geçerli olmak üzere belirlenen emlak vergi değeri 864 TL/metrekare olarak ilan edilmiştir. 2009 yılında ilan edilen emlak vergi değerine dava açmak yoluyla itiraz ettiğimiz gibi bu yıl açıklanan emlak vergi değerine de aynı şekilde dava açılmıştır. Yasal süreç devam etmektedir. Son günlerde Ereğli Belediyesi’nin basında yer alan açıklamalarında, vatandaş için vergilerin yüksek olmadığı, vergi oranlarından rahatsız olan kesimin arsa alım-satımı yapan bazı işadamları olduğu vurgulanmaktadır. Oysa gerek Şirketimizce, gerek Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nca, gerek Organize Sanayi Bölgesi temsilcisi tarafından, gerekse ilgili muhtarlarca değerleme çalışmaları sürecinde değerlemenin doğru ve hakkaniyet çerçevesinde yapılmasına katkı sağlayacak bilgiler ve tüm iyi niyetli öneriler Ereğli Belediyesi’ne sunulmasına rağmen, Ereğli Belediyesi bu sorunun çözümüne yönelik yapıcı bir yaklaşım içinde olmamış ve hiçbir gerekçe gösterilmeksizin öneriler reddedilmiştir. Belirtmek isteriz ki; Ereğli Belediye Başkanlığı Basın Bürosu’ndan 12 Haziran 2013 tarihinde yapılan basın açıklamasında emsal gösterilen ilçemiz dışındaki bazı şehirlerdeki yüksek emlak değerleri ile Erdemir fabrika sahası emlak değerinin kıyaslanması doğru değildir. Erdemir fabrika sahası, üretim amaçlı tesislerin kurulu bulunduğu bir ağır sanayi alanı ve özel güvenlik bölgesidir. Bu nedenle bir kıyaslama yapılacak ise, kıyas noktası emlak vergi değeri 25 TL/metrekare olan Ereğli Organize Sanayi Bölgesi olmalıdır.”

“EREĞLİ BELEDİYESİ 18 MİLYON TL BORCUNU ÖDEMİYOR”

Erdemir tarafından 62 milyon TL bedel ile yaptırılan barajdan Ereğli Belediyesi’nin payına düşen 18 milyon TL’lik borcu talep edilmesine rağmen ödenmediği belirtilen açıklamaya şu şekilde devam edildi:

“Ayrıca Ereğli Belediyesi tarafından son günlerde gündeme getirilen su meselesi hakkında da aşağıdaki bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması gereği doğmuştur. İlçemize verilen suyun büyük bir kısmının kaynağı olan Kızılcapınar Baraj Tesisleri’nin inşaatı Erdemir tarafından yaptırılmış olup, bugünkü değerle proje maliyetinin tamamı olan 62 milyon 525 bin 606 TL Erdemir tarafından finanse edilmiştir. Bu maliyetin yüzde 29’undan sorumlu olan Ereğli Belediyesi ise, yapılan tüm taleplere rağmen 18 milyon 132 bin 425 TL katılım payını 24 yıldır ödememekte ısrar etmektedir. Erdemir, uzun yıllardır ilçemiz değerli halkının sağlıklı, güvenilir ve ucuz içme suyu kullanmasını sağlamaya yönelik hiç bir fedakârlıktan kaçınmamaktadır. Ekli tabloda görüleceği üzere değişmeyen ortalama 0,35 TL/metreküp bedel ile Belediyeye Erdemir tarafından sağlanan içme suyu, Ereğli Belediyesi tarafından Ereğli halkına konutlar için 2,30 TL/metreküp, iş yerleri için 5 TL/ metreküp, inşaatlar için ise 10,49 TL/ metreküp bedel üzerinden satılmaktadır. Erdemir, Ereğli Belediyesi’nden kayda değer hiçbir hizmet almamasına rağmen, ödediği emlak vergisi, elektrik-havagazı tüketim vergisi ve diğer tüm vergi ve harçlar ile Ereğli Belediyesi’nin gelirlerinin önemli bir bölümünü sağlayarak Ereğli halkına Belediye tarafından sunulan hizmetlerin ana kaynaklarından biri olmaya devam etmektedir.”
Editör: Pusula Gazetesi