Türk Metal Sendikası’nın, Karadeniz Ereğli İlçesi’nde yetkili bulunduğu Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda (Erdemir) grev kararı aldığı bildirildi.
Bu gelişme son dönem ciddi ekonomkik sıkıntılarla başı dertte olan Ereğli esnafını kara kara düşündürüyor.
Sendikanın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Pevrul Kavlak Başkanlığı’nda toplanan Türk Metal Sendikası Genel Merkezi’nce alınan kararda, Erdemir’in üyesi bulunduğu Türkiye Metal Sanayicileri (Mess) ile sürdürülen 25. Dönem Toplu İş Sözleşme Görüşmelerinde, arabulucu süresinden de sonuç alınamadığı belirtildi.
Bunun üzerine, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca “greve gidilmesi” kararı alınan toplantıda, bunun için Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şubesi’ne yetki verildi. Aynı kararda, grev tarihinin ise “bilahare belirleneceği” kaydedildi.
Türk Metal Sendikası Yusuf Ziya Odabaş da, gazetecilerin sorusu üzerine arabulucu döneminde de uzlaşma ortamı sağlayamadığı ve yasal süreç olarak grev kararı uygulanacağını belirterek, “Ancak bu sürede işveren kanadından gelecek görüşme talepleri de mutlaka değerlendirilecektir” dedi.
Diğer yandan aynı kanun ve prosedür gereği, sendikanın aldığı grev kararına karşılık Erdemir de, lokavt kararı alabiliyor.
Bu dönem ise henüz lokavt kararı almayan Erdemir, yasal 60 günlük süre içinde asanın ilgili maddesini uygulayabilecek.
Editör: Pusula Gazetesi