İŞTE MUHTEŞEM TESİSİN GÖRÜNTÜLERİ....


Kozlu Emka Aquapark yarın (22 Haziran) saat 10.00´da açılıyor.


Türkiye’nin pek çok bölgesinde yaşanan değişime karşın Zonguldak, giderek asosyal bir kent olarak kaldı. İstihdam alanlarındaki daralmanın yanında sosyal yaşam alanlarının olmaması, bu göçü hızlandırdı. Her kesimde üzüntü yaratan, insanları umutsuzlaştıran bu tablo, son yıllarda başlayan bazı yatırımlarla yerini iyimser bir havaya terk etmeye hazırlanıyor. DemirPark AVM ve Dedeman Otel’in yaşama geçmesiyle birlikte bu kentte de bazı şeylerin olabileceğini görmeye başlayan Zonguldaklıları, yakın zamanda bambaşka hizmetler bekliyor. Geçtiğimiz yıl hizmete giren ve binlerce vatandaşa nefes aldıran Kozlu Sahil Projesi’nin birinci etabının ardından, şimdi asıl proje kabul edilen ikinci etap hayata geçiyor.

Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş’ın pek çok bürokratik engellere rağmen hayata geçirmeye çalıştığı aquapark, gölet ve sosyal donatı projelerinde nihayet sona gelindi. Aqupark, yarın (22 Haziran) saat 10.00´da açılıyor. Çalışmalar son aşamada. İçerisinde aquapark ve kapalı yüzme havuzu ile birlikte çok yönlü lunapark, ticari alanlar, outletler, göl ve sosyal donatı alanları bulunan alana tam 4 bin ağaç dikiliyor. Projenin; sadece Zonguldaklıları değil, çevre illerden de çok sayıda kişiyi Zonguldak’a çekmesi bekleniyor.

BEKTAŞ, ÇOK HEYECANLI VE KEYİFLİ

Çalışmalar hakkında Pusula’nın sorularını yanıtlayan Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş ise, oldukça heyecanlı ve mutlu. EMKA tarafından yapımı devam eden tesislerdeki çalışmayı sık sık inceleyen Başkan Bektaş, projenin içeriği ve kente katkılarıyla ilgili şunları söyledi:

“Sahil Projemizin ikinci kısmında aquapark var. Allah´ın izniyle bitmek üzere ve ayın 20´sinde açılacak. Dünya markalarını getiriyoruz. Görsel güzelliklerin olduğu göl restoranlar olacak. Midilli atlarının olduğu bir park olacak. Modern bir lunapark olacak ve yeşil alanlar var. Sadece 2 tane ticaret alanı bulunuyor. 20 tane ticari alan düşünüyorduk, ama ‘insanlara daha çok yeşil alan kalsın’ diye onu 2´ye düşürdük. Bu proje bittiği zaman insanlar buraya gelip, gezip-eğlenebilecekler. Bir günde; hem dinlenip gezecek, hem de alışverişini yapacak. Otopark sıkıntısı olmayacak.”

“KARADENİZ SAHİLİNDE İLK…”

“Bunun yanında sahil kaplama projemiz var. 5,5 milyona ihale ettik. Onlar da Perşembe (bugün) günü başlıyorlar ve 3 ayda bitirecekler. Okyanuslarda kullanılan 40 yıl garantili bir sistem. Belki de Türkiye´de ilk defa bu Karadeniz sahilinde denenecek. O da bittiği zaman bu ikinci kısım tamamen kontrol altına alınacak. Ondan sonra 3´üncü kısma geçilecek. Yani Öküşne Vadisi’ne bağlanıp piknik merkezi ve uluslararası tenis maçlarının oynanabileceği 6 tane kort yapacağız. Bir yaşam merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Şehir kuruldu kurulalı insanlar sadece kömür çıkarıyorlar, kömür tozu yutuyorlar. Deniz kenarında oldukları halde yaşamaya Bodrum’a, Marmaris´e, Akdeniz´e gidiyorlar. Ama artık hiçbir yere gitmeyecekler. Almanya´dan gelen vatandaşımız da, artık kendi evinde yatarak tatil yapacak. Zonguldak´ta istenilince de bir şeyler yapılabileceğini ispatlamak istiyoruz.

“BACASIZ FABRİKA…”

“Ben burası için ‘bacasız fabrika’ diyorum. Çünkü 150 ile 200 arası insan çalışacak ve ayda 100 bin kişiye hizmet edebilecek konumda olacak. 3 ayda 300 bin kişi gelmesine göre ayarlandı. Bu bazılarına göre uçuk rakamlar geliyor. Zaten benim söylediklerime herkes ‘uçuk’ diyordu. Bunları söylerken ‘uzaydan mı geldi?’ diyordu. Uzaydan gelmedik. Biz insanız. Bunu Japon da, Amerikalı da, Türk de yapar. Hem de en iyisini yapar. Para kıtlığında yapar. Bizim çok paramız yok. Bu tür projelere kolay kolay büyükşehir belediyeleri de giremez. Ama biz Zonguldak´ta her şeyin yapılabileceğini göstermek için, Kozlu´nun değil, Zonguldak´ın kalıbını kırabilmek için bunları yapıyoruz. Zonguldak´ta yeri geldiğinde bir dağı devirip her şeyin yapılabileceğinin kapasitesi olduğunu insanlar bilsin. Sadece madenden ‘3-5 kuruş gelecek’ diye bakarsanız, ‘su akar, Türk bakar’ misali olur ve Türkiye gelişir, Zonguldak hala olduğu yerden bakar. Sonra da kasaba olur. Biz ‘kasaba olmasın’ diyoruz.”

“AMAÇ; ZONGULDAK’IN KADERİNİ YENMEK”

“Bizim amacımız; güzel bir sahil yapmak değil, Zonguldak´ın bu kaderini yenmektir ve yeneceğine inanıyoruz. Aquaparkın 20 Haziran´da açılışı olacak. Ama ben açılış yapmayı sevmiyorum. Reklama gerek yok. Vatandaş zaten her şeyi görüyor. Buranın açılışında da milletvekillerini ya da kimseyi çağırmayacağız. Normal gelip açılışını yapacağız. Ali Bektaş olarak, belki ben de oradan kayarım, o kadar.”

__

İŞTE PROJEDE YER ALANLARDAN BAZILARI

Yapılan ihale ile projeyi alan EMKA Firması, çalışmalarını son hız sürdürüyor. Firma yetkilileri, kendi sorumluluk alanı içindeki çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Yaklaşık olarak 237 bin metrekarelik Kozlu Sahil Projesi’nin ikinci etabı, yüzde 15’lik kısmına denk gelen 8 bin 500 metrekarelik imal edilen bölgedir. Proje kapsamında, yüzde 80 yeşil alan olup geri kalan yüzde 15, su yüzeyi (havuz ve göletleri) kapsıyor. Yüzde 5’lik kısmı restoran, kafe, vitamin bar vb mekanlardan oluşuyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen alan, il nüfusuna hitap edecek nitelikte ve sadece yerele değil, bölgesel olarak da ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılayabilecek niteliktedir. Proje kapsamında spor aktiviteleri için alanların inşaatı devam ediyor. Yeşil alanda ıhlamur, çınar, oya vb. 4 bin adet bitki grubunun dikilmesi planlanıyor. 8 bin metrekarelik gölet alanı içerisinde bin 800 metrekarelik teras kullanım alanına da sahip kafe-restoran bölümü bulunuyor. Bin 250 metrekarelik gezi yolu ile beraber 500 metrekarelik alanda da bisiklet yolu mevcuttur. 7 bin metrekare alana kurulacak olan lunaparkta go-card pisti, atlıkarınca, mini gondol, dönme dolap, tren, rodeo, hummer jeep vb aktiviteler hizmete sunulacaktır. Aquapark, 2 bin kişi günlük kullanım kapasitesine sahip bin 250 metrekarelik havuz kompleksi, 350 metrekare yeşil alan mevcuttur. Bin kişi kapasiteli havuz içinde; cadı kazanı, halı, kamikaze, virajlı tüp ve çocuk havuzu bulunuyor. Açık havuzun derinliği üç kısımdan oluşuyor. 180 metrekare alanı 90 santimetre, 200 metrekare alanı 120 santimetre ve kalan 870 metrekare alanı 150 santimetre derinliğindedir. İşletmede 140 metrekare kapalı havuz, jakuzi, masaj şelalesi, hava bloverları, yağmurlama sistemi, tuz odası, bay-bayan sauna ve buhar odaları mevcuttur. Kapalı havuzun derinliği 90 ve 150 santimetredir. Halkımız için açık ve kapalı havuzda hafta içi yüzme kursları düzenlenecektir. Kapalı havuz, yaz-kış hizmete açık olacaktır. Talep edenler için üyelik sistemi uygulanacaktır. Açık havuz, hafta da bir gün bayanlara tahsis edilecektir. Kapalı ve açık restoranlarda sıcak-soğuk yiyecek ve içecekler sunulacaktır. Düğün, nişan, kokteyl vb kutlamalar için 2 bin 500 metrekarelik açık havuz da bin 200 kişi kapasitesiyle hizmet verecektir.”

Editör: Pusula Gazetesi