Ramazan Dilbaz, iddiaya göre, 1994´te başka birisinden satın aldığı Zonguldak-İstanbul Karayolu üzerinde Saka Köyü Kövürce mevkiindeki orman alana, 1998´de alabalık üretim tesisi kurmak için Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü´nden izin aldı. Dilbaz, yıllık ödediği kira bedeli karşılığında aldığı izin kapsamında 2 bin 866 metrekarelik alana 42 ve 63 metrekarelik 2 tuğla bina, 25 metrekarelik ahşap ardiye ve 28 metrekarelik garaj inşa etti. Ancak, Orman İşletme Müdürlüğü, geçen yıl Dilbaz´ın iznini iptal etti.


ASFALT PLENT TESİSİ KURULACAK

Orman İşletme Müdürlüğü, geçen 21 Mayıs´ta da aynı bölgeyi duble yol çalışmaları kapsamında asflat plent tesisi kurulması için Karayolları Genel Müdürlüğü´ne tahsis etti. Orman İşletme Müdürlüğü, geçen 1 Şubat´ta Ramazan Dilbaz´a tebligat göndererek, 1 ay içinde tesisi tahliye etmesini istedi. Dilbaz´ın, alanı boşaltmaması üzerine ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Soruşturma sonunda Dilbaz hakkında, ´İşgal ve faydalanma´ suçlamasıyla dava açıldı.

EVE GİREREK YIKIMI DURDURMAK İSTEDİ

Dilbaz´ın, Zonguldak 2´nci Sulh Ceza Mahkemesi´nde yargılanması sürerken, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, bugün jandarma nezaretinde kepçe ile tesiste yıkım çalışması başlattı. Kepçe, önce Dilbaz çiftinin ardiye olarak kullandığı binayı yıktı. Ardiyenin, içindeki eşyaları tahliye etmeden yıkıldığını ileri süren Ramazan Dilmaz, yıkımı durdurmak için eşi 61 yaşındaki Hanife Dilbaz ile kendini eve kapattı. Jandarma, Dilbaz´ın evden çıkmasını, aksi halde zor kullanılacağını söyledi. Dilbaz, bunun üzerine eşiyle evden çıkarken, eşyaları da kamyona yüklendi.

AĞAÇLAR DA YIKILDI

Tahliye işleminin ardından ev ve alabalık tesisi yıkıldı. Yıkım sırasında, Dilbaz´ın yaklaşık 19 yıldır yaşadığı alanda çevreye diktiği söğüt ağaçlarının yanında, fındık ve erik gibi mevye ağaçları da yıkıldı. Ramazan Dilbaz, asfalt plent tesisi kurulacak alanda onlarca ağacın kesileceğini söyledi. Henüz tesis kurulmadan doğa katliamının başladığını savunan Ramazan Dilbaz, "Şu katliama bakın. Asıl doğa katliamı burada. İstanbul´da 3 ağaç için ortalık yıkıldı. Burada yıkılan ağaçlara bakın. Güzelim ağaçların hepsi yıkılacak. Yazık" diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi