Pusula’nın gündeme getirdiği, “Çocuk kardiyologu yok. Çocuklar ve aileleri perişan oluyor” haberi, sağlık camiasının gündeminde.

Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bünyesinde kardiyolog kadrosu bulunmasına rağmen doktoru yok, kardiyoloji servisi bulunmuyor. Atatürk Devlet Hastanesi ve Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde servis var, ancak 8 aydır doktorsuz olduğundan unutulmuş durumda.

Doğuştan kalp hastası olan veya çocuk kardiyologu tarafından görülmesi istenen çocuklar, en yakın yerlere, yani Karabük, Ankara, Bolu ve İstanbul’a sevk ediliyor. Bazı aileler, çocuklarının devam eden tedavileri ve kontrolleri nedeniyle yollarda perişan oluyor.

Pusula, bu haberle birlikte Vali Erol Ayyıldız, Milletvekilleri Köksal Toptan, Ercan Candan, Özcan Ulupınar, Ali İhsan Köktürk, AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Korkut Eren, İl Sağlık Müdürü Bilal Cin ve İl Halk Sağlığı Müdürü Aslıhan Külekçi Uğur’u göreve davet etmişti.

Haberin ardından görüşlerine başvurduğumuz sağlık sendikalarının temsilcileri de, bu çağrıya destek verdiler. Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Arzu Kara ile Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, yaptıkları açıklamalarda, çağrıya destek vererek, sorunun takipçisi olduklarını ifade ettiler. Üniversite hastanesini işaret eden Sağlık-Sen Şube Mehmet Ali Kara, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’den soruna el atmasını istedi.

İşte o açıklamalar…

TÜRK SAĞLIK-SEN: “KORKUT BEY’E AKTARDIK”

Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Arzu Kara, şöyle dedi:

“Öncelikli olarak konuya duyarlı yaklaşımınızdan dolayı teşekkür ederim. Zonguldaklı vatandaşlarımıza ve bölge insanımıza sağlık hizmeti sunan ilimizde hekim ve sağlık çalışanı eksikliğinin giderilmesi, sendikamızın ve sağlık çalışanlarının önemsediği konulardan birisidir. Bu tür problemleri sendika olarak yıllardır dile getiriyoruz. Yakın tarihte bu ve buna benzer konuları Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Korkut Eren’le paylaştık. Konuyla ilgili çalışmalarını biliyoruz. Meselenin çözümü noktasında görüşlerimizi bir kez daha ifade etmek isteriz. Doktor ve sağlık çalışanı eksikliği, sadece Zonguldak’ın değil, Türkiye’nin genel sorunudur. Yaptığımız araştırmalara göre, Avrupa´da 100 bin kişiye 335, Türkiye´de ise 169 doktor düşüyor. Türkiye, 100 bin kişiye düşen doktor sayısında 35 Avrupa ülkesi arasında sonuncu. Türkiye´nin 100 bin kişiye düşen doktor sayısında Avrupa ortalamasını yakalaması için doktor sayısını 250 bine çıkarması gerekiyor. Yani Türkiye´nin 124 bin doktora daha ihtiyacı var. Çocuk kardiyologu eksikliği ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın 2011 rakamlarına göre, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı´na bağlı kurumlarda aktif olarak 44, üniversite hastanelerinde 55, özel kurumlarda 17 olmak üzere toplam 116 çocuk kardiyologu var. 60 ilde çocuk kardiyologu yok. Yani hekim eksikliği, uzman doktor eksikliği genel bir sorun, bu sorunun çözümü adına adımlar atılması gerekiyor. Bu mesele sadece Zonguldak’ın değil, Türkiye’nin meselesidir. Çözümü de buna yönelik istemekte, tepkiyi de buna göstermekte yarar vardır. Bu durumda yapılacak ilk öncelikli iş, tıp fakültelerini daha da geliştirerek, kontenjanlarını arttırmaktır. Bu konuda önemli çalışmalar bir an önce hayata geçirilmelidir. Yoksa daha çok alanlarda ‘bir doktorumuz bile yok’ demeye devam ederiz.”

SAĞLIK-SEN: “REKTÖR ÖZER SORUNA EL ATMALI”

Sağlık-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Kara ise, şöyle dedi:

“Zonguldak ilimizde çocuk kardiyolojisi mutlaka olmalı. İlimizde bulunan Üniversite Hastanemiz büyük gelişme göstermektedir. Bu bağlamda çocuk kardiyologu sorunu halledilirse, bu Üniversite Hastanemize artı değer katacaktır. ‘Neden Üniversite Hastanesi?’ dersek, bu tür uzmanlığın 3’üncü basamak yoğun bakımı olması, ayrıca cihaz ve ekipmanların olması ve branşı ile ilgili müdahalelerde bulunması için. Üniversitemiz ve hastanemizin gelişmesinde önemli katkıları bulunan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer Bey’in bu sorunun çözümü noktasında el atmasını bekliyoruz. Bunun Zonguldak ilimize önemli katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi