Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyelerini ilgilendiren ve 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasını kapsayacak 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine, Ankara’da devam edildi.
Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) merkezinde gerçekleştirilen 6. oturuma; GMİS’ten Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreter Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS’e bağlı şubelerin başkanları, Av. Murat Ergen ile Teknik Danışman Nizamettin Tiryaki, TTK’dan İş Teftiş Kurulu Başkanı Kaya Arslan, Alaattin Ülper, Murat Köseoğlu, İsmail Hakkı Güven, İsmet Kaya, Orhan Ön, Kamu-İş’ten Turgay Meriç, Elif Kum ve Tayfun Arıkazan katıldı. TTK 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde 6 oturum sonunda üzerinde anlaşma sağlanan madde sayısı 67 oldu. Konuyla ilgili bilgi veren GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “İki yılı kapsayan toplu iş sözleşmesinin 83 maddesinden ücretler dışında kalan 67 maddesi üzerinde anlaşmaya varıldı. 60 günlük yasal süre 29 Mayıs’ta dolacak ve arabulucu süreci başlayacak. Ücretler konusundaki tutumumuz, düşük maaşlı çalışan üyelerimizin ücretlerinin düzeltilmesi yönünde. Ücret konuları, Türk-İş tarafından oluşturulan ve hükümetle görüşmeler yapacak olan Kamu Koordinasyon Kurulu’nun imzalayacağı çerçeve protokolü sonrasında görüşülecek. Hükümet, henüz resmi bir ücret zammı teklifinde bulunmadı. Türkiye’nin, TTK’nın ve maden işçilerimizin gerçeklerini biliyoruz. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak toplu iş sözleşmesinde yer alan tekliflerimizi bu gerçekler ışığında hazırladık” dedi.

YASAL SÜRE 29 MAYIS’TA DOLUYOR
Öte yandan, 28 Mart 2013 tarihinde başlayan TTK 24. Dönem TİS görüşmelerinde 60 günlük yasal sürenin, 29 Mayıs’ta dolacağı öğrenildi. Yasal sürenin dolmasını takiben arabulucu atanacağı ve görüşmelerin arabulucu tarafından yürütüleceği belirtildi. Arabulucu süreci 15 günü kapsıyor ve gerek görülürse 6 gün daha uzatılabiliyor.
Editör: Pusula Gazetesi