Bugün Hürriyet´te Cengizhan Çatal imzasıyla yayınlanan haber şöyle:

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Hollanda Hükümeti Huygens Bursu tarafından desteklenen araştırmaya göre kömür madeni ocaklarının yoğun olarak bulunduğu bölge yılda 8 milimetre çöküyor. Harita Genel Komutanlığı’nın Harita Dergisi’nde yer alan makalede şu dikkat çekici sonuçlar yer aldı:

BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA

“Sürekli ve yoğun bir şekilde düzenlenen madencilik aktiviteleri nedeniyle yer yüzeyinde geniş alanları etkileyen yer yer çökmeler meydana gelmiştir. Bölgedeki çökmeler açısından birer risk unsuru olan yerleşimlerin varlığı bu alanlarda bulunmaları dolayısıyla büyük bir tehlike altındadır. Bu deformasyonların izlenmesinde klasik jeodezi yöntemleri yeterli olmamakta, uzun süreli ve sürekli ölçümler yapılamamaktadır.

BOŞLUKLAR DOLUYOR

Zonguldak ili, kömür madenlerinin işletilmesinden kaynaklı çökmelere maruz kalmaktadır. Çökmeler, belirli bir bölgede maden işletilmesi sonucu yeraltında yeteri ölçüde bir boşluk yaratılmasıyla, üstte yer alan zeminin bu boşluğu doldurması olarak tanımlanırlar. Ülkemizde çökme oluşumuna verilebilecek en iyi örnek Zonguldak ilidir.

ÜRETİM ARTTIKÇA RİSK DE ARTIYOR

Havzada yapılan rezerv arama sonuçlarına göre -1200 metre derinliğe kadar tespit edilmiş rezerv miktarı 1.32 milyar tondur. Bunun 158.5 milyon tonunu Kozlu’daki rezervler oluşturmaktadır. Taşkömürü tüketiminin artmasıyla üretim de artmakta, bu durum da bölgede oluşacak çökme riski de artmaktadır.

SÜREKLİ GÖZLENMELİ

Daha önce oluşan çökmeler zeminde çok büyük hasarlara yol açmıştır. Bununla birlikte yerleşim yerlerini, çevreyi ve endüstriyi tehdit etmektedir. Pek çok yaşam kaybına neden olmasından ve sıkça çökmelerin meydana gelmesinden dolayı bu alanın sürekli gözlenmesinin gerekliliği önem taşımaktadır.”

Editör: Pusula Gazetesi