Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü, &[#]8220;Engelliler Haftası&[#]8221; etkinlikleri kapsamında engelli vatandaşlara istihdam sağlayan işverenler için tören düzenledi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer Salonu&[#]8217;ndaki törene; Vali Erol Ayyıldız, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek,Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Hüseyin Şirin, CHP İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Kapukuran, Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri ve Devrek Engelli Vatandaşlara Yardım ve Dayanışma Derneği Başkanı Songül Malkoç, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ve daire müdürleri katıldı.

Törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı&[#]8217;nın okunmasının ardından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü&[#]8217;nü tanıtan film izlenime sunuldu. Açılış konuşmasını yapan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, şunları söyledi:

DEMİRSU: &[#]8220;ENGELLİLERİMİZİN TOPLUMDA YER EDİNEBİLMELERİ, ANCAK İŞGÜCÜNE KATILIMLARIYLA MÜMKÜN OLABİLİR&[#]8221;

&[#]8220;Anayasamızda, &[#]8216;Devlet, engellilerin korunmaları ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirler alır&[#]8217; ifadesi yer almaktadır. Bu anlamda toplumdaki engelliler ile diğer kişiler arasında eşitliğin sağlanması ve engellilerin topluma kazandırılması için çeşitli adımlar atılması büyük önem arz etmektedir. Engelli vatandaşlarımızın toplumda sağlam bir yer edinebilmeleri, ancak işgücü piyasasına katılımlarıyla mümkün olabilecektir. Bu anlamda 4857 sayılı yasanın 30&[#]8217;uncu maddesine göre işverenler 50 ya da daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde çalıştırdıkları işçi sayısının yüzde 3&[#]8217;ü kadar, kamu işyerlerinde ise yüzde 4&[#]8217;ü kadar işçiyi meslek ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdür. İşverenlerin çalıştırmakla yükümlü oldukları engelli işçileri Kurumumuz aracılığı ile sağlamaları gerekmektedir. Kanun, engellilerin çalıştırılamayacağı işleri de belirleyerek, onları koruma altına almıştır. Buna göre, engelliler; yer altı, su altı işlerinde ve sağlık kurulu raporunda çalıştıramayacakları belirtilen işlerde çalıştırılamaz. İl Müdürlüğümüz, engellilerin istihdamı kapsamında 2008-2012 yıllarında 33&[#]8217;ü kamu işyerlerine ve 868&[#]8217;i özel işyerlerine olmak üzere toplam 901 engelli vatandaşımızı işe yerleştirmiştir. İlimiz kontenjanlarının doluluk oranı yüzde 95 olup açık olan kontenjanların kapatılması için çalışmalarımız devam etmektedir. Kurum olarak, engelli vatandaşlarımızın işgücü piyasasına katılımlarını sağlamak için azami gayreti gösteriyoruz. İşverenlerimize engelli istihdamı yükümlülükleri için gerekli işgücünü sağlama ve engelli istihdamı sigorta prim teşvikleri konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ancak, yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda gerekli hassasiyeti göstermeyen işverenlere idari para cezası uygulamak zorunda kalıyoruz. İl Müdürlüğümüz 2008-2012 yıllarında engelli çalıştırma yükümlülüğüne aykırı hareket eden işverenlere toplam 8 milyon 714 bin 665 TL idari para cezası uygulamıştır. Kurum olarak engelli bireylerin istihdam edilmelerinin yanı sıra mesleki eğitim ve rehabilitasyonlarına da önem veriyoruz. Bu bağlamda, engellilere yönelik düzenlediğimiz kurslarda kursiyerlerimizin hem cep harçlıklarını hem de genel sağlık sigortalarını karşılıyoruz. Yeni mesleki eğitim ve rehabilitasyon sonrasında belli oranda engellilerimizi istihdam ediyoruz. İl Müdürlüğümüz, 2008-2012 yıllarında engellilere yönelik düzenlenen mesleki eğitim ve rehabilitasyon projelerinde toplam 488 engelli vatandaşımıza bu hizmeti sunmuştur. İş Kurumu olarak amacımız, daha fazla engelliye ulaşıp istihdam ve mesleki eğitim konusunda yardımcı olarak topluma kazandırmaktır&[#]8221; dedi.

MALKOÇ: &[#]8220;KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDEKİ ENGELLİ KONTENJANLARI DOLDURULSUN&[#]8221;

Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri ve Devrek Engelli Vatandaşlara Yardım ve Dayanışma Derneği Başkanı Songül Malkoç ise, engelli vatandaşların insan onuruna yakışır hizmet almalarının sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. Malkoç, &[#]8220;Çalışma hayatına katılabilen engelli kardeşlerimiz önemli bir insan kaynağı ve hizmete layık hedef kitlesidir. Engelli kardeşlerimizin çalışma hayatına tam katılımları, istihdam edilip iş bulmaları, işgücü piyasasında aktif yer alabilmeleri için mesleki eğitimleri ve doğrudan üretim mekanizmalarında görevlendirilmeleri sosyo-ekonomik kalkınmanın da bir göstergesidir. Bu yüzden engelli vatandaşlarımızın kendilerine tanınan kontenjan dahilinde istihdam edilmesi büyük önem taşımaktadır&[#]8221; diye konuştu.

Engelliler için düzenlenen kurslara katılan engelli vatandaşlar Reyhan Yukarıbaş ve Serkan Tez de konuşma yaparak, kendilerine destek olanlara teşekkür ettiler.

Daha sonra Zonguldak&[#]8217;ta en fazla istihdam sağlayan işverenlere ve işbirliği içerisinde olan derneklere teşekkür belgesi verildi. Teşekkür belgesi verilmesi sırasında konuşma yapan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, engellilere istihdam sağlayan herkese teşekkür etti.

Ahşap Boyama Kursu&[#]8217;nun tamamlayan 10 kursiyere de kurs bitirme belgeleri verildi.
Editör: Pusula Gazetesi