Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, Kozlu sahilindeki Atık Su Arıtma Tesisi’nin çevreye kötü koku yaymasına tepki gösterdi.

Başkan Gürbüz, Atık Su Arıtma Tesisi’nin büyük umutlarla, yıllardır hizmete girmesinin beklendiğini, açılışı yapıldıktan sonra meydana gelen sorunun ise kabul edilebilir olmadığını vurguladı. 13 Nisan 2013 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açılışı yapılan tesisin çevreye kötü koku yaydığını ifade eden Gürbüz, açıklamasında şöyle dedi:

“Büyük umutlarla yıllardır hizmete girmesi beklenen Arıtma Tesisi çalışmaya başladı. Ancak çok büyük bir sorun var ki, kabul edilebilir gibi değil. Milyonlarca Avro tutarındaki Türkiye’nin en büyük Arıtma Tesisi’nin sorununu herkes fark etmiş durumdadır. Koku rezalet. Geniş bir alana yayılıyor. Beş yıldızlı otelimiz, BEÜ Kampüsümüz, Polisevimiz, Kozlu sahilindeki yürüyüş yolu, piknik alanı ve plajımız kanalizasyon kokusundan yıkılıyor. Henüz yüzde 30 kapasiteyle çalışmaya başlayan, yakında kapasitesi tam olacak olan Arıtma Tesisi tam bir fiyasko mu? Bölgede yürüyüş yaparken, insanlar burunlarını ve nefeslerini tutarak hızlıca uzaklaşmaya çalışıyorlar. Bizler, ‘sahillerimiz kullanılacak hale gelecek’ diye sevinirken, beklentimizin bu şekilde boşa çıkması hepimizi hüsrana uğrattı. Bu konuda bir açıklama ya da alınabilecek bir önlem varsa, acilen uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz. Çöp döküm alanı, yeni bölgede dehşet verici sıkıntılar verirken, arıtma tesisinde bu şekilde olması hiçbir dönem, yapılan hiçbir işin olması gerektiği gibi gerçekleşmediğini açıkça ortaya koyuyor. Zonguldak merkezde bulunan limanda, kömür yükleme ve boşaltımı esnasında oluşan kömür tozu bulutu inceden ciğerlerimize doluyor. Kozlu’ya doğru seyrederken, sağ şeridin inanılmaz çukurları, sürücüleri canından bezdirip kazaya davetiye çıkarıyor. Ne zaman yaşanabilir bir şehir olacak Zonguldak?”
Editör: Pusula Gazetesi