Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Salonu&[#]8217;nda Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şubesi, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi ve Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi işbirliğiyle &[#]8220;Dünya Astım Günü&[#]8221; kapsamında &[#]8220;Rahat Bir Nefes, Aktif Bir Yaşam&[#]8221; konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan, Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konferansta, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan&[#]8217;ın yaptığı açılış konuşmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Ardından konferans katılan konuşmacı BEÜ Tıp Fakültesi araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Meltem Tor tarafından &[#]8220;Rahat Bir Nefes, Aktif Bir Yaşam&[#]8221; konulu konferans gerçekleştirdi. Tor, &[#]8220;Astım, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Astım, havayollarının uzun süreli müzmin, kronik iltihabıdır. Akciğer içi hava yollarında düzenlenebilen bir daralma gözlenir. Hava yollarında hassasiyet artışı vardır. Dünyada tüm yaş gruplarında her iki cinste de görülen bir hastalıktır. 300 milyon astımlı hasta vardır. Türkiye&[#]8217;de astım erişkinlerin yüzde 2-11&[#]8217;de, çocukların yüzde 8-18&[#]8217;inde astım vardır. Astımın tanısı, şikayet ve belirtilerin öğrenilmesi, muayene, nefes ölçümü, röntgen, kan ve alerji testi ile olur. Astım tanısında belirtilerin özellikleri tekrarlayıcı karakterde nöbetler halinde, daha çok gece ya da sabaha karşı, kendiliğinden ya da ilaçlarla hafifler ya da kaybolur, şikayetlerin olmadığı dönemler vardır, mevsimsel değişkenlik gösterebilir, bazı faktörlerle alerjen, tahriş edici maddeler, egzersiz, stres gibi şeylerle tekrar başlar. Astımı tetikleyen nedenler ise, alerjenler, mesleksel etkenler, sigara, ev içi ve dışı hava kirliliği, infeksiyonlar, müzmin üst solunum yolu hastalıkları, gastroözofagial reflü, psikolojik faktörler, ilaçlar ve besinlerdir. Obezite de astım hastalığını tetikleyebiliyor. Bölgemizde en önemli sorunlardan bir tanesi hava kirliliği... Astım hastalığı olan insanlar, bu hava kirliliğine maruz kalabiliyor&[#]8221; dedi.

Konuşmanın ardından astım ile ilgili sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.

Daha sonra Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi çalışanları tarafından öğrencilere ve davetlilere ücretsiz solunum fonksiyon testi yapıldı.
Editör: Pusula Gazetesi