Zonguldak Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı ilk toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantıda “Akıllı Kentler Otomasyon Sistemi” kurulabilmesi için belediye başkanına yetki verilmesi ile ilgili komisyon raporu ve Fevkani Köprüsü ile ilgili Plan ve Bütçe, İmar, Trafik ile Türlü İşler Komisyonları raporu tartışmalara neden oldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Karagüzel’in “Akıllı Kentler Otomasyon Sistemi” ile ilgili komisyon raporunun okunmasının ardından yeni programlar yerine yeni, genç işçilerin alınması gerektiği ve mevcut işçilerle ilgili olarak “içi geçmiş” cümlesini kullanması tartışmaya neden oldu.

Karagüzel, konuyla ilgili konuşmasında, “İşçilerinizin içi geçmiş, yani yaşlanmış. Bunların hepsi bizim arkadaşlarımız, ama bu bir gerçektir. Böyle bir kredi alacaksanız, almayın. Mevcut işçinizi emekli edin. İsterseniz meclis üyelerinizin çocuklarını, isterseniz yakınlarınızın, CHP üyelerini alın, ama memur alın. Yetişmiş memurlar alın. Gençlerin önünü açın. Ondan sonra e-belediye mi, alacaksınız, Simpaş’la mı anlaştınız, ne yaparsanız yapın. Ama şu anda sizin böyle bir krediyle buraya böyle bir program almanız Zonguldak Belediyesi’ne, halkına ihanettir. Siz ıslahı tamamlamamışsınız. Islah bürosu kuracaktınız, niye kurmuyorsunuz? Yani her şeyiniz kayıt dışı. Nereden geldiği, nereye gittiği belli değil. Su olayında hadise ortada... Denetim Komisyonu’nda suyla alakalı hiçbir şey yapmamışsınız. Bunu sizin aklınıza bunu kim soktu, onu da bilmiyoruz. ‘E-belediye’ diyorsunuz. Bunu neyle yapacaksınız? Benim söylediğim şeyler arkadaşlarım 45 gün çalışıp, alın teri döktükleri komisyon raporlarıdır. ‘Çağın gerekleri’ diyorsunuz; bakın benim elimdeki telefon S3 ve en gelişmişi. Zonguldak Belediyesi de bu şekilde. Sizin ekipman kurmanız lazım. Kredi alacaksanız, gidin arkadaşları emekli edin ve gençlerin önünü açın. İmar Müdürlüğü’nde bir çocuk var ve o olmasa İmar Müdürlüğü çöker. Elinde bir telefon var ve onunla işi hallediyor. İşte bunu kullanacak elemanlara ihtiyaç var” dedi.

AKDEMİR: “UYARILARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, “Gelişen zaman içerisinde her gün bir yenilik çıkıyor. Ayak uyduramazsınız, ne belediyecilik, ne de başka bir iş yapamazsınız. Tabii ki maliyetleri, ekonomik boyutları vardır ve sizinde buyurduğunuz gibi teknik eleman lazımdır. Bu belediyeye deneyimli, donanımlı insanlar gereklidir. Buna katılıyorum. Ancak araya soktuğunuz bazı cümleler asla kabul edilemez. Burası resmi bir kurum. Sözlü alışverişe girmek istemiyorum. Ama bütün çalışanlarımız dürüst, çalışkan insanlar. Biz her işi kendi çalışanlarımızla ‘Akıllı Kent’ işini sunacağız. Çalışanlarımız tabii ki bu konuda bilgi sahibi ya da donanımlı olmayabilirler. O nedenle bizde belediyede bir ARGE kurmanın peşindeyiz. Her konumuyla yeni sistem arayışı içerisindeyiz. İşçilerimizi de en olumlu şekilde, hakları kaybolmadan nasıl emekli yapabilirin de arayışı içerisindeyiz. Uyarılarınıza teşekkür ediyoruz ve dikkate alıyoruz. İnşallah en güzeli neyse bu belediyede oturtmaya çalışacağız” diye konuştu.

YÜCEL: “İŞÇİMİZE ‘İÇİ GEÇMİŞ’ DİYEMEZ, ÖZÜR DİLEYECEK”

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Orhan Yücel de, Başkan Akdemir’i, “Abdullah Bey, belediye çalışanları için ‘içi geçmiş insanlar’ dedi ve siz onları hiç uyarmadınız. Ben desem, işçiler beni mahkemeye verir. Belediye işçisinin içi geçmemiştir. Biz burada beynimizin yüzde 100’ünü kullanıyoruz. Esas onun içi geçmiştir. ‘Belediyeye işçi alınacak’ diyorlar. Alınacak. Biz bunları AKP’den mi öğreniyoruz? İşçimize ‘içi geçmiş’ demeyeceksiniz. Bizim telefonumuz da S4, ama beynimizin yüzde 100’ünü kullanıyoruz. Abdullah, belediye işçisinden özür dileyecek” diyerek uyardı.

KARAGÜZEL: “LAMBAYI BULANLAR DA BEYNİNİ KULLANIYORDU”

AK Partili Karagüzel’in, CHP’li Yücel’e yanıtı sert oldu. Karagüzel, “Komitecilik konusunda evet Orhan Ağabeyimiz beyninin yüzde 100’zünü kullanıyor, ama lambayı bulanlar da beynini kullanıyordu. ‘İçi geçmişten’ kastettiğimiz de, yaşlanma anlamındadır. Hakaret içerikli bir şey değildir. Bugün Zonguldak Belediyesi’nin yaklaşık 200 çalışanı var ve bu ‘işçilere paranızı veriyoruz’ deyin hepsi parasını alır gider. Bu arkadaşlarımızın emek olarak katacağı çok şey olabilir, ama bilgi birikimi olarak yani sizin getireceğiniz programla ilgili katacakları hiçbir şey yok. Bizim de kastettiğimizde budur. Dolayısıyla Orhan Ağabey, kendi söylediğine kılıf bulmasın. Bu söylediklerimizi dikkate alın. Buraya birçok şey alıyorsunuz, ama aldığınız her şey daha sonra hurda olup atılıyor. Sizin bu konuda bir danışmanınız yok. Buradaki arkadaşlar sadece satın alma konusunda bilgililer” dedi.

AKDEMİR: “BEN DE BİLGİSAYAR KULLANMAYI BİLMİYORUM”

“Herkes her konuyu bilecek” diye bir kaidenin olmadığını belirten Başkan Muharrem Akdemir ise, “Hep diyorum, bu konuyla ilgili bir ARGE kurulması lazım. Onun içinde görüş alışverişi yapıyoruz. Mesela ben de bilgisayar kullanmayı bilmiyorum. Öğrenmek için nasıl uğraştığımızı nereden biliyorsunuz? Ama ben senin gibi çevre mühendisliğinden anlamam, inşaattan anlamam, avukatlıktan anlamam. Siz maşallah her şeyi biliyorsunuz” diye konuştu.

Gündemin 14’üncü maddesi olan Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün belediye bünyesinde İller Bankasından kredi ile “Akıllı Kentler Otomasyon Sistemi” kurulabilmesi ve bu işler için belediye başkanına yetki verilmesi hakkındaki plan ve bütçe komisyonu raporu muhalefet şerriyle oy çokluğuyla komisyondan geldiği gibi kabul edildi.

KARAGÜZEL: “KÖPRÜDE FACİA OLURSA SORUMLUSU SİZSİNİZ”

Gündemin 19’uncu maddesi olan Fen İşleri Müdürlüğü’nün Fevkani Köprüsü ile ilgili Plan ve Bütçe, İmar, Trafik ile Türlü İşler Komisyonu raporunun okunmasının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Karagüzel, sert eleştirilerde bulundu. Karagüzel, “2005 yılında köprüyle alakalı bilmem ne şirketine bir yazı yazılmış. Uzun zamandır turnusol kağıdı gibi konuşuluyor. Köprüyle alakalı tehlikeyi öne sürdüğümüzde oy kaygısıyla Sayın İsmail Eşref, ‘Köprünün ömrü 300 yıl’ demişti. Ama tablo gösteriyor ki, köprüyle ilgili bir rapor hazırlanmış, Yapılması gerekenler yazılmış, ama yapmamışsınız. Bir de burada bizim arkadaşlarımızın hazırladığı raporlar var. Burada bir takım tespitlerde bulunmuşlar ve imar komisyonuna getirmişler. Biz de dedik ki: ‘Bunu bir an önce yapın.’ Aradan bir yıl geçmiş, yapmamışsınız. Bir şeyin arkasına sığındınız, yollar delik-deşik, her yer perişan… Köprüden kanalizasyon borusu mu geçiyor, doğalgaz mı geçiyor, yok. Burada sıradan öneriler var. Bakın gülüyorsunuz, ama yarın canımız yandığında hep beraber üzülürüz. ‘Araç parkını kaldırın’ demişler, hala köprünün üstünde araç park ediliyor. ‘Ağır tonajlı kamyon geçmesin’ demişler, geçmeye devam ediyor. 2 ay 15 gün boyunca köprüyü trafiğe kapattınız, hiçbir işlem yapmadınız. 2 ay 15 günde isterseniz köprünün altını üstüne getirirsiniz. Kapattınız, sonra gidip açılış yaptınız. Böyle bir şey olabilir mi? Köprünün suların tahliyesi için boruların giriş çıkışlarının yenilenmesi, yine bir şey yapmadınız. Plastik boru alt tarafı, her odaya klima takmaya başladınız. Nasıl oluyor bilmiyorum, PVC boruları değiştirmiyorsunuz. ‘Yangınla ilgili önlem alın’ demişler, hadi onla ilgili önlem almışınızdır. İtfaiyedeki arkadaşlar çalışıyor. Ne dediğimizi çok iyi biliyoruz, siz de çok iyi anlıyorsunuz. Polemik yapmayın, bir şey daha hatırlatıyorum; köprüyle 12 Katlı İş Merkezi arasındaki yaya platformunun bağlantısının kesilmesi, niye kesmediniz? Dolayısıyla demek istediğimiz; sıradan yapmanız gereken şeyler var. Bunları neden yapmadınız? Olmayacak işlere paraları çar-çur ediyorsunuz. Sıradan üç tane plastik boruyu alıp takamıyorsunuz. Başkanım, bu güldüğünüz şeyler, yarın bir gün buralarda bir şey olduğunda bu güldüklerinizi yüzünüze vuramıyoruz, size acıyoruz, o zaman pazaryerindeki gibi, gerçekten size acıyoruz. Aciziyetinize ve beceriksizliğinize acıyoruz. Arkadaşlar rapor yazmış, ‘Burada üniversiteyle iş yapacağım’ demişsiniz, yetki istiyorsunuz. Yetki verdik size yapın. Dolayısıyla size görevlerinizi hatırlatıyoruz, meclisi oyalamayın, gereğini yapın” dedi.

AKDEMİR: “KAFADAN ATMA BİLGİLER VERMEDİLER”

Başkan Akdemir ise, “Köprü konusunda ilgili arkadaşlar rapor hazırladı, profesör size bir şey yutturmadı. Bu arkadaş geldi, ekibiyle köprüyü inceledi. Ondan sonra size bilgi verdiler. Kafadan atma bilgi vermediler. Sizin döneminizde verilen raporla sonuç itibariyle aynı rapor, biz bu profesör arkadaşımızın önerisini dikkate alarak otoparkı ve trafiği yasakladık. Zonguldak bu konuda farklı bir il, ‘3-5 dakika’ diyor, o dakikalar bazen uzayabiliyor. Ondan kaynaklandı” diye yanıt verdi.

KARAGÜZEL: “LAF CAMBAZLIĞI YAPIYORSUNUZ”

Zonguldak Pazaryeri’nde yaşanan çökme felaketinin aynının Fevkani Köprüsü’nde yaşanmasıyla mahkemeye gideceklerini dile getiren Abdullah Karagüzel, konuşmasında şunları söyledi:

“Bizi ya bu raporu hazırlayanlar kandırıyor, ya da siz kandırıyorsunuz. İşin olabilirliği ortada, yani tablo kötü, siz günü kurtarıyorsunuz. Laf cambazlığı yapıyorsunuz, laf cambazlığı yapmayın. Biz burada oyun oynamıyoruz. Bunlar belediyenin bize verdiği belgeler. Ne derseniz deyin, her şey ortada, yarın olası bir olaydan siz sorumlusunuz. Pazaryerini mahkemeye getirmedik, Allah muhafaza köprüde öyle bir şey olursa sizi mahkemeye vereceğimizi buradan beyan ediyoruz. Pazaryerini sessiz geçtik, orada da suçluydunuz. Ama yeter artık.”

Editör: Pusula Gazetesi