1. 20 yıl sonraki sana mektup yaz!

Şimdi bu yaşlar çok mu uzak? Oysa zaman göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. Ona beklentilerini anlat, ne yapmak istediğini, hayallerini... Bunu duvarına as, hatta çerçevelet! En kötü zamanında bu mektuba bak ve kim olduğunu hatırla! Bak bir yıl daha geçti bile... O kadına bir borcun var, unutma!

2. Vücudunu tasarla!

Hala bir dövme yaptırmadın mı? Piercing? Kulağını da mı deldirmedin? Belki piercing fazla iddialı ama küçük bir dövmeye de mi hayır? Onu da tercih etmiyorsun; en azından saçlarını hiç boyatmadığın bir renge boyat... Değişiklik iyidir! Şaşırtıcı... Kışkırtıcı...

3. Konsere git!

Tamam, dünya yıldızları Türkiye´ye geliyor ama o konseri kaçırırsan üzülmeyecek misin? Hem kaç kere gelecek ayağına... Çok istiyorsan o biletler pahalı değil! O

senin hayalin!

4. Kamp kur!

Herkes kamp maceralarını anlatırken sen hala bir kampa bile gitmedin mi? Yıldızların altında vahşi hayvan seslerini duyarak uyumak, gün doğumunu vahşi bir ormanın sessizliğinde izlemek, evet kesinlikle yap bunu! Hele de yanında sevgilin varsa tadı duble çıkar!

5. Sür!

Yok hayatın keyfini sürersin, o başka! Bizim kastettiğimiz bisiklet sür, tekne sür, ATV sür, hatta bulduğun ilk arabayı sür. Korkma, ilk başta herkes motoru stop ettiriyor ya da 1-2 kere bisikletten düşüyor! Nazarlık niyetine...

6. Pasta pişir!

Mutfağa girmek genç yaşlarda herkese biraz eziyet gelir ama o kekler, börekler, pastalar sihirle olmuyor. Anne-babanın, kardeşinin, sevgilinin yüzündeki şaşkınlığı görmekse paha biçilmez!

7. Nutuk at!

Anne-babayla ilk ´ çilingir´ sofrasını kurup onlara nutuk atmak keyifli olabilir ama bunu bir de okulun önünde dene... Mevzu insan hakları da olur, sigara haftası da... O yaşı geçtin mi? Patronun önünde sunum yapmaya ne dersin? İlk iş görüşmene sunumla git, işe girmen şart değil! Etkilenecekleri ve yıllar sonra bile seni anlatacakları kesin!

8. Kaç!

Vizeni al ya da vizesiz bir ülke seç, en ucuz uçak biletini bul, sabah gitakşam gel! "Paris´e bir öğle yemeğine gittim" diye hava atmanın tadından yenmez.

9. Organize et!

Evde büyük bir monopoli partisi, hayvan barınaklarına arkadaşlarla çıkarma, 30 kişilik yurt dışı turu ... O senin artık becerine, isteğine, hevesine kalmış.

10. Politize ol!

İleride başbakan olmak istiyorsan, şimdiden gençlik kollarına gir. Hemen hemen...

11. Kılık değiştir!

Bir Lady Gaga ol, bir Marilyn Monroe ol, kesmediyse Hobbit kılığına gir. Bu işi de ciddiye al! Mesela bir filmde oynayacaksın, senden fotoğraflarını istemişler gibi... Facebook´a fotoğrafları koyar, bütün like´ları toplarsın!

12. Blind date!

Çaba harcamana gerek yok, nasılsa bir gün, bir yerde başına gelecek!


13. Gündoğumunu izle!

İtiraf et, hiç erkenden kalkıp, bir yere gidip gündoğumunu izlemedin değil mi? Güneşin nereden doğduğunu bile bilmiyorsun... Ayıp yani! Tek başına gitmeye cesaretin yoksa bir kurban seç kendine ama dikkat et de çenesi sıkı biri olsun, sonra seni ´romantik´ diye afişe etmesin.

14. Figüran ol!

Bir reklam ajansına kayıt yaptırıp hiç değilse bir reklam filminde oyna! Hatta bunu arkadaşlarınla beraber yap, çok eğlenceli!

15. Ata bin!

Çocukken seni bir midilliye bindirmedilerse, nispet yapıp bir İngiliz atına binmeyi dene!

16. Sanat eseri yarat!

Belki senden iyi bir graffiti sanatçısı, bir basgitarist ya da Quentin Tarantino çıkacak. En yatkın olduğun alanda bir sanat eseri yarat!

17. Koleksiyon yap!

Denizkabukları, ağaç yaprakları, tiyatro bileti koleksiyonu olabilir ya da ne seviyorsan! İleride seni zengin bile edebilir bu iş.

18. Kendi kolyeni tasarla!

Çok zevkli...

19. Kumar oyna!

Las Vegas´a gitmeye gerek yok, Kıbrıs da meşhur! Aslında kumarhanelerde yemek bedava, harcadığın para yemeğin bedelini aşmasın, kural bu!

20. Gökyüzünü keşfet!

Dünyaya yaklaşan bir kuyruklu yıldızı, güneş tutulmasını ya da meteor yağmurunu izle! Rasathane veya gözlemevine git, bambaşka bir dünyayla tanış...

21. Avrupa turuna çık!

Para biriktirip bir yazını Avrupa´yı gezerek geçir! En iyisi bunu gençken ve düşük bütçeyle sırt çantası ile yapmak! İleride hayıflanmak garanti çünkü...

22. Gönüllü ol!

Nesli tükenen hayvanları kurtarmak, evsizlere yardım etmek, çocuklara bilgisayar öğretmek... Ne olursa... Emin ol, sen onlardan çok şey öğreneceksin bu süreçte...

23. Para kazan!

Mesleğiniz dışındaki başka işlerden para kazanmak gibisi yok. Gitar çalarak, çeviri yaparak ya da uzun saçlarını satarak! Ekstra paralarla kendine alacağın hediyeyi emin ol, hep

yanında taşıyacaksın, uğurun olmaya aday yani...

24. Çılgınlık yap!

Yaptığın en çılgın şey neydi? Peki yapabileceğin en çılgın şey?

25. Maça git!

Basketbol, voleybol, futbol, at yarışı ya da ralliyi yakından izle... Takımlarda yakışıklılar varsa çift bonus! Belki yeni sevgili yaparsın.

26. Dekore et!

Anne-baba evinde kendi evinin hayalini kuruyordun hani... Zamanı geldi!

27. Çocuk yap!

O kadar şirin oluyorlar ki, başbakanın ´üç tane´sine karşı, ´üçte yetmez beş tane´ dedirtir bu yaramazlar! Avrupalı anneler bebeklerini sırtına alıp Himalayalara

tırmanmaya gidebiliyorsa, bizim de hayatımız çocukla bitmez, hatta yepyeni bir hayat başlar onunla...

28. Çıplak dene!

Çıplak uyumayı, evde çıplak dans etmeyi, kimse görmüyorsa denizde çıplak yüzmeyi dene...

29. Kendi hediyeni yap!

En özel hediye el yapımı olan. ´Birisine´ kendi elinle bir hediye hazırla... Bir anı defteri, örgü atkı-şapka ya da kendi çektiğin bir fotoğraf... Tabii paspartu ve çerçevesini de kendi elinle hazırlamak kaydıyla!

30. Çığlık at!

Bir dağ başında, yalnızken, arabada giderken avazın çıktığı kadar bağır, ne istiyorsan söyle... Evren bir şey versin diye değil, içinden geldiği için...

31. İşi kır!

O gün canın işe gitmek istemiyorsa sevgilini de kandır, iş günü beraber kaçın.

32. Başka bir dili keşfet!

Korece, Fince, Rusça... Bir dili flört edecek kadar öğren ve çevrendekileri şaşırt!

33. Garip tatil!

Unutamayacağın orijinallikte bir tatil tasarla, mesela karavanla Karadeniz gezisi, bir yoga kampında bir hafta, bir dağ evinde av partisi ya da çok lüks bir otelde hafta sonu...

34. Ruh çağır!

İnanıyorsan korkma, inanmıyorsan denemekten zarar gelmez... Metafizik her şeye dal, filmler izle, başka bir boyuta git ama sonra gel!

35. Kendi sebzeni yetiştir!

Domates, biber, salatalık! Başlamak için ideal... Fen ödevindeki fasulyeyi yiyemedik, bari bunların tadına bakalım.

36. Dans et!

Oryantal, direk dansı ya da Beyoncé stili... Ama hakikaten görenin dudağı uçuklasın, hatta yıllarca bu konuşulsun.

37. Girişimci ol!

Kendi işini kurmak gibisi yok ama iyi araştır, ölç, biç, tart! Yeteneklerini göz önünde bulundur. Belki de geleceğin Steve Jobs´u sen olacaksın.

38. Sahip ol!

Ailen hep yanında olsa bile kendi evini satın al, küçük olsun, senin olsun! Ondan kıymetlisi olmaz.

39. Hayat arkadaşını seç!

Evlenmek zorunda değilsin, bu kedin de olabilir, kardeşin de, ev arkadaşın da... Ama birinin evde seni beklemesi güzel şey.

40. Evlen!

Tamam, tamam, evlenmeden olmaz değil mi? En azından bir kere dene... Ruh eşini bulduysan senden şanslısı yok hayatta.

Editör: Pusula Gazetesi