Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri, dünyanın en zararlı uyuşturucusu olarak bilinen ve Extacy hapının ham maddesi olduğu bildirilen 21 gram Metamfetamin maddesi, 56 adet Ecstasy hap ile 79 gram toz esrar ele geçirdi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan, kullanan ve bulunduran şahıslara yönelik yapılan çalışmalara istinaden, şüpheli E.B. ve M.A.B.’nin valizlerinde yapılan aramada 78 gram uyuşturucu toz esrar maddesi ele geçirdi. Şüpheliler yakalanarak olayla ilgili tahkikata başlanıldı.

Çatalağzı beldesine bağlı Merkez Mahallesi’nde yapılan trafik ve asayiş uygulanmasında durdurulan araç içindekilerin üzerinde arama yapılırken, şüpheli M.Ö.’nün yapılan üst aramasında 1 gram ağırlığında esrar maddesi bulundu. Şüpheli yakalanarak, olayla ilgili tahkikata başlanıldı.

Polis Haber Merkezi’nin bir araç sürücüsünün alkol aldığını anons etmesi üzerine, İl Emniyet Müdürlüğü Kavşağı’nda durdurulmak istenilen araç, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) kampüsüne doğru kaçtı. Aracı takip eden polis ekipleri, çıkmaz sokakta aracı durdurdu. Araç içerisindeki şahıslar üzerinde yapılan aramada şüpheli C.Y.’nin üzerinde 56 adet uyuşturucu Ecstasy hap bulunurken, bir miktar uyuşturucu maddeyi kaçtıkları esnada attığını söyledi. Yapılan aramada, dünyanın en zararlı uyuşturucusu olarak bilinen ve Extacy hapının ham maddesi olduğu bildirilen 21 gram Metamfetamin maddesi bulundu. C.Y. gözaltına alınarak, olayla ilgili tahkikata başlanıldı.

Metamfetamin (kristal meth); uyarıcı ve halüsinasyon özelliği olan sentetik bir maddedir. Birçok uyarıcı gibi, 6-24 saat süren güçlü bir öfori; dolayısıyla bağımlılık yapma yeteneğine sahiptir. Yapı olarak amfetamine yakın psikoaktif bir maddedir. Ancak madde suiistimal edilmek üzere kaçak üretimi ile tanınmıştır. Efedrin ya da Psödoefedrin molekülünü hidrojenize ederek kolayca elde edilebildiğinden ötürü hemen hemen her yerde üretilebilmektedir. "Meth lab" de denilen bu yerler, üretimi sırasında çıkan fosfattan ötürü kırmızı bir renge boyanır ve kedi idrarı kokusuna sahiptir. Uyanıklık, motivasyon ve kısa dönem beyin aktivitesini artıran madde yüksek dozlarda öforiye neden olmaktadır. Madde alındığında tansiyon ve vücut sıcaklığı yükselir, göz bebekleri genişler. İshal, bulantı, kusma görülebilir. Beyin kimyasını bozup depresyona yol açtığı bilinmektedir. Bağımlılarında kalıcı anhedoni oluşmaktadır. Eroinden daha kuvvetli bağımlılık yaptığı ileri sürülmüştür. Devamlı kullanıcılarında meth ağzı denen diş çürükleri gözükür, bağışıklık sistemi baskılanır. Bu kişilerde stafilokok enfeksiyonları sıktır. Kilo kaybı ve kısa dönem libido artışı, ardından erektil disfonksiyon da bilinen etkilerindendir. Kuvvetli sistemik reaksiyon ile ölüm görülebilir.
Editör: Pusula Gazetesi