KESK’e balı Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 73’üncü yılı kutlandı. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunu öğretmenler, emekli öğretmenler, Eğitim-Sen üyeleri ve çok sayıda konuk katıldı.

İbrahim Erman’ın, Özbek İncebayraktar’a ait “Köy Enstitüleri” adlı şiiri okumasıyla başlayan etkinlikte, Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, yaptığı açılış konuşmasında, bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitüleri’nin kapatılması yattığını söyledi. Akyol, “Bugün eğitim politikalarının, 4+4+4 uygulamasında olduğu gibi AKP’nin siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda ‘tek merkez’den ve tüm topluma yönelik bir dayatma olarak alındığı dikkate alındığında, Türkiye’de eğitim sisteminin yıllardır neden derin bir kaosun içinde olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Eğitim-Sen olarak, Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine dün olduğu gibi bugün de yarın da sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Akyol, ülkenin aydınlanmasına büyük emekler vermiş Köy Enstitülü öğretmenlerinin bir anlamda buluşması olan etkinliğe Milli Eğitim başta olmak üzere ilçe yöneticilerinin davet edildikleri halde katılmamalarını eleştirerek, “Yöneticiler, bugün anaokulları ve ilkokullara kadar indirilen ‘Kutlu Doğum Haftası’ etkinliklerine gösterdikleri ilgi ve alakayı, ne yazık ki, bu tür etkinliklere göstermiyorlar” dedi.

1944 Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü’nün ilk mezunlarından Mahir Tekin ile Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunlarından Saim Şen ve Ali Nuri Güntekin de yaptıkları konuşmalarda, Köy Enstitüleri’ndeki uygulamaları kendi yaşamlarından örnekler vererek anlattılar.

Konuşmaların ardından “O Oğullar… O Kızlar… Köy Enstitüleri” adlı slayt gösterimi ve Tarık Akan’ın yönetmeliğini yaptığı “Köy Enstitüleri: Bir Meçhul Öğretmen” adlı belgeselin gösterimi gerçekleştirildi. Slayt ve belgesel gösterimi sırasında duygulanan birçok kişi gözyaşlarına hakim olamadı.

Köy Enstitüleri’ni çeşitli yönleriyle anlatan Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Yayınları’na ait 23 kitap, Çaycuma İlçe Halk Kütüphanesi’ne armağan edildi. Kitaplar, Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol tarafından Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Gültekin Petük’e verildi. Programın sonunda ise, konuklara kokteyl verildi.

Editör: Pusula Gazetesi