Devrek’te fotografçılık yapan Naim İlhan’ın, 87 yaşındaki annesi Hacer İlhan’ın çeyiz sandığından 83 yıllık “Zonguldak” gazetesi çıktı.

Zonguldak’ın ilk gazetesi olarak 23 Mart 1923’te ve yine Zonguldak’ın ilk gazetecisi Tahir Karauğuz tarafından yayın hayatına başlatılan “Zonguldak” isimli gazetenin 30 Mart 1930 tarihli nüshası, Devrekli Hacer İlhan’ın çeyiz sandığından çıktı.

Gazetenin manşetinde; “Feyiz ve nur dolu izlerinde yürüdüğümüz; zaferlerimizi, inkılaplarımızı ve cumhuriyetimizi yaratan ulularımız” denilerek, Ülkemizin Kurucusu Mustafa Kemal ile Başvekil İsmet Paşa’nın yan yana fotoğrafları yer alıyor.

Gazetenin bir diğer başlığında da, “22 Mart 1930 Gazetemizin yedinci yıl dönümüne erdiği gündür” denilerek, Nafia Vekili Recep bey, İzmir Mebusu Mahmet Celal bey, İzmir Mebusu M. Rahmi bey, Zonguldak Valisi Akif bey, Matbuat Umum Müdürü Ercüment Ekrem bey ve şair Abdülhak Hamid’in kutlama mesajlarına yer veriliyor.

Gazetenin haberlerinden birkaç örnek de şöyle: Avusturyalı Müsteşrik (Doğu bilimci) M. Henrich Donne şehrimize gelerek maden sanayi hakkında tetkikat etmiş ve gene İstanbul’a avdet eylemiştir.”, “Safranbolu’ya (700) pulluk ve (4) kalbur makinesi-köylüye nasıl kullanacağı öğretilerek- dağıtılmıştır.”, “Safranbolu’da Ticaret Odası mutlak kurulmalıdır” ve “Milli Piyes Müsabakası: Beğenilen piyesi 2000 lira mükafat verilecek”

Pazar günleri çıktığı duyurulan gazetenin tanesi de 5 kuruş olarak belirlenmiş.

Gazeteyi bize ulaştıran Naim İlhan şunları söyledi; “Babam Devrek’te tüccar-terziydi. Okumayı çok seven bu insan o dönemin gazetelerini takip edermiş hep. Annem de bu gazeteyi onun (babamın) hatırası olarak çeyiz sandığında 83 yıldır saklamış. Bu gazeteyi ben de çerçeveletip dükkanıma asacağım.”diye konuştu.

Gazetenin 10.sayfasında da şair Behçet Kemal (Çağlar)’in gazetenin 7.yılını kutlayan “Zonguldak Yedi Yaşında” isimli şiirine yer veriliyor:

“Yazanın fikri, kalbi olsun da aşkla dolu,

Bir çok sahifelerle dolu olmasın varsın.

Tanrım devam ettirsin tuttuğu doğru yolu

Gazetenin başında senin saçın ağarsın…

Yedi senedir aynı gayeyle çırpınarak

Yükseliyor bir fidan halinde “İki yaprak”

Ancak bu kadar olur; hava sert, toprak çoran

Muvaffaksın bağçevan gene göğsün kabarsın…”

Editör: Pusula Gazetesi