Yrd. Doç. Dr. Fatma Ayça Gültekin, en sık görülen kanser türleri arasında kalın bağırsak kanserinin erkeklerde ve kadınlarda 3´üncü sırada yer aldığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Gültekin, tüm kanserlerde olduğu gibi kalın bağırsak kanserinde de erken tanının önemli olduğunu, erken tanı ile hastalığın tedavisinde başarı oranının yüzde 90´a kadar çıktığını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Gültekin, erken tanı için ise düzenli ´check-up´lar sırasında ´rektal muayene´ uygulanması gerektiğini ifade etti.

Kalın bağırsak kanserinin sadece yaşlı hastalarda görüldüğü ve kanserin önlenemeyeceği yönündeki görüşlerin yanlış olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gültekin, şöyle konuştu:

"Kalın bağırsak kanserlerinin özellikle ailesel geçişli olanları 40 yaş civarı başlangıç gösterebilir. Özellikle iltihabi kalın bağırsak hastalığı olanlarda 18 yaş gibi çok genç yaşlarda kanser gelişme riski mevcuttur. Yine sanılanın aksine kalın bağırsak kanseri önlenebilir. Çünkü her kanser aslında bir polip olarak baş gösterir. Bu nedenle endoskopik taramaların düzenli olarak yapılması halinde polipler saptanabilir ve polipektomi yapılarak kansere dönüşmesi engellenmiş olur. Bunun haricinde kişinin günlük yaşamında yapacağı bir takım değişiklikler de riskin azalmasına olanak sağlar. Bunlar, bol su içmek, sebze ve meyve tüketmek, kırmızı etten uzak durmak, obeziteden kaçınmak, egzersiz yapmak, sigara ve alkolden kaçınmak şeklinde sıralanabilir."

Yrd. Doç. Dr. Fatma Ayça Gültekin, ameliyat durumunda hastalığın yayılacağı görüşünün de yanlış olduğunu ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Gültekin, "Kalın bağırsak kanserinin en öncelikli tedavisi ameliyattır. İlaç tedavisi, kemoterapi, cerrahiye ek olarak uygulandığında en fazla etkisini göstermektedir" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi