Termal kamera tarafından kaydedilen operasyonda 5 bin ton kaçak mazot ele geçirilirken, teknik takipten kurtulmak için jammer cihazı kullandığı öğrenilen çetenin 30 üyesi gözaltın alındı.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı´nda akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı ihbarı üzerine hareket geçti. Konuyla ilgili soruşturma başlatan Jandarma, M.H. isimli kişinin liderliğindeki suç örgütünün Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden yurda kaçak akaryakıt sokulduğunu belirledi. Kaçakçılık örgütünün kamu görevlilerine rüşvet vererek ve sahte belgeler düzenleyerek kaçak akaryakıtı karaya çıkardıkları ve piyasaya sürerek yaklaşık 20 milyon TL kazanç sağladıkları tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda suç örgütünün akaryakıtı karaya çıkartmak için yoğun olarak Pendik Limanı, Kumkapı Balıkçı hali ve Küçükçekmece´de bulunan kanalı kullandığını kayıt altına alan ekipler, operasyon için sahil güvenlik komutanlığı desteği ile düğmeye bastı.

Teknik takibe yakalanmamak için jammer cihazı kullanan ve şifreli telefon konuşmaları yapan çete üyelerine dezinde operasyon gerçekleştirildi. Termal kameralar tarafından saniye saniye kaydedilen 15 operasyonda 5 bin 275 ton kaçak akaryakıt, 7 deniz tankeri, 11 tekne, 2 minibüs ve 1 kamyon ele geçirildi.

Kimliklerin belirlenen örgüt mensuplarının gözaltına alınması için 19 Mart günü İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Zonguldak´da 35 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda örgüt lideri M.H.´nin de aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı. Şahısların evlerinde yapılan aramalarda, 3 tabanca, 42 adet tabanca fişeği, 1 adet sahte nüfus cüzdanı, 1 adet sahte avukat kimlik kartı, 1 adet sahte MİT görevlisi kimliği, 3 adet sahte askeri kimlik kartı, 6 adet sahte sürücü belgesi, 1 adet jammer cihazı, 1 adet usb´li kayıt cihazına el konuldu.

Örgütün faaliyetleri incelendiğinde, şüpheliler arasındaki bir şahsın sahte kimlikler hazırlayarak kendisini subay, istihbaratçı olarak tanıttığı ve bu şekilde örgüt üyelerinin bir kısmından yakalanmalarını önleme vadi ile para alarak dolandırıcılık yaptığı, ayrıca operasyonda evinin kapısını çalan jandarma görevlilerine sahte avukat kimliği göstererek direndiği öğrenildi. Diğer bir şüphelinin ise sahte MİT personeli kimliği taşıdığı ifade edildi.

Gözaltındaki zanlılar adliyeye sevk edildi.

Editör: Pusula Gazetesi