Merkezi Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde bulunan Almanya Zonguldak Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 9’uncu Olağan Genel Kurulu, Recklinghausen kentindeki Çimen Düğün Salonu’nda gerçekleşti. Genel Kurul’da, Mehmet Karakulak başkan seçilirken, derneğin yeni tüzüğü de onaylandı. Genel Kurul, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Divan başkanı ve heyeti seçimi, tüzük değişikliği, faaliyet raporunu, denetleme raporu ve yönetimin aklanmasın ardından aday olmayan mevcut Başkan Erol Yukarıbaş, üyelere hitaben veda konuşması yaptı. Yukarıbaş, “Misyonumuz; Zonguldak’ı Avrupa’da en iyi şekilde tanıtmaktı. İki dönemdir başkanlığını yürüttüğüm derneğin başkanlığından ayrılırken, hem sevinçliyim, hem de üzüntülüyüm. Sevinçliyim; derneğimizi emin ellere teslim diyorum. Üzüntülüyüm; uzun zamandır görev yaptığım dernekten ayrılıyorum. Dernekçilik zor bir olay... Herkes elini taşın altına soksun. Görev yaptığım süre içerisinde, yönetim kurulundaki arkadaşlarımla birlikte en iyi şekilde Zonguldaklılara hizmet sunduk. Bundan sonra bu hizmet bayrağını teslim alacak olan arkadaşlarıma da başarılar diliyorum” dedi.

Yukarıbaş, dernekte görev yaptığı arkadaşlarına birer teşekkür plaketi sundu.

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Daha sonra seçime gidildi. Tek adayın yarıştığı genel kurulda, Mehmet Karakulak üyelerin tamamın oyunu alarak derneğin yeni başkanı seçildi. Derneğin yeni başkanı Mehmet Karakulak, birlik ve beraberlik mesajları vererek, tüm Avrupa’daki Zonguldaklıları, Zonguldaklılar Derneği çatısı altında birleşmeye davet etti. Başkan Karakulak, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Derneğimizin daha da ileri noktalara taşıma adına bu kutsal göreve talip olduk. Zonguldaklılar Derneği, son dönemlerde önemli çalışmalara imza atmıştır. Bu çalışmalarda da zaman zaman şahsım olarak yer aldım ve her zaman için destekçi oldum. Burada Zonguldak bir bütündür. Dün, kırgınlıklarımız varsa, bugün onları derneğin kapısının içerisinden girdiğimizde bitirmemiz lazım. Bu anlamda birleştirici olacağız. Dernek binamızı daha geniş kitlelere hitap edecek şekilde yeniden düzenlemeyi planlıyoruz. Bu bizim için önem arz eden bir konu. Bu yeni bina ile daha geniş kitlelere ve özellikle gençlerimiz için düşündüğümüz çalışmalar adına gerekli olacak. Avrupa ve Zonguldak arasında, kültür köprüsü olmaya devam edeceğiz. Derneğimizin geleneksel geceleri konusunda bir yenilik yapacağız. Özellikle burs alan öğrencilerimizin sayısını arttırma konusunda çalışmalarımız olacak. Avrupa’nın dört bir köşesinde yaşayan Zonguldaklı hemşehrilerimizi kucaklayarak, büyük bir aile olan Zonguldaklıların, gücüne güç katacağız.”

“AB PROJELERİNE ÖNEM VERİYORUZ”

“Eğitim alanındaki hassasiyetimiz devam edecek. Dün yapılan hizmetlere, daha da yenisini ekleyerek, güçlü bir dernek olma yolunda hızla ilerliyoruz. Zonguldaklı hemşehrilerimize hizmete kendimi adadım. Büyük bir mücadelenin içerisine girdim. Arkadaşlarımla birlikte hemşehrilerimize yakışan bir hizmeti sunacağız. Avrupa Birliği (AB) projelerimiz var. Bu projelerimizi hem buradaki hemşehrilerimize, hem de Zonguldak ilimize faydalı olacak şekilde çalışacağız. AB projelerine önem veriyoruz. Bu alanda ciddi çalışmalarımız olacak. Hizmet çıtasını yükseltirken, bu yükün de altında kalmak istemiyoruz. O yüzden de gerçekçi çalışmalar ile yönetici arkadaşlarımızla birlikte canla başla çalışacağız. Avrupa’daki Zonguldaklı hemşehrilerimizin yaşadıkları şehirlere gideceğiz. Onlara yapabileceğimiz projelerimizi anlatacağız. Burada önemli olan derneğe üyelik değil, bilinçli üyelik olacak. Üyelerimizin sayısını arttıracak ciddi çalışmalarımız olacak. Kadınlarımıza yönelik bir takım projelerimiz olacak. Avrupa’daki tüm Zonguldaklıları kucaklayacak olan derneğimiz, yeni yönetim kurulu ile kendine yakışan en güzel çalışmaları yapacaktır.”

Adeta bir şölen havasında gerçekleşen genel kurul, derneğin Karaelmas Folklor Ekibi’nin Zonguldak yöresine ait oyunları ile sona erdi.

Mehmet Karakulak başkanlığındaki yeni Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu:

Yusuf Karail, Turan Karaoğlan, Mustafa Telli, Mustafa Tığlı, Sedat Kutucu, Teyhan Çınar, Alparslan Metin, Süleyman Çelebi, Recep Kocagöz, Baki Örenbaş, Mehmet Kuzucu ve Osman Karadere.

Editör: Pusula Gazetesi