Karabüklüler Vakfı (KAR-VAK) Başkan Vekili Nizamettin Yücel yaptığı açıklamada, üç ilin birleşmesiyle ilgili tartışmaların ancak nostaljik bir anlam taşıdığını vurgulayarak, Karabük’ün hızlı bir kalkınma hamlesi içine girdiğini söyledi. KAR-VAK Başkan vekili Yücel, Karabük’ün ağır sanayi, turizm, üniversite, futbol ve ulaşım alanlarında önemli projeler yürüttüğünü belirterek, “Son dönemde sağlanan gelişme hızıyla Karabük geleceğe emin adımlarla ilerliyor. Kent, bundan sonra da Karabük olarak yoluna devam edecektir. Karabük, Zonguldak ve Bartın illerinin hukuki birleşmesine karşıyız ve bu öneriye hiç bir Karabüklü sıcak bakmayacaktır. Üç ilin birleşme projesini yapay bir gündem maddesi olarak nitelendiriyoruz. Karabük, Zonguldak ve Bartın illerinin bu tartışmalarla vakit kaybetmek yerine bölgesel işbirliğine odaklanması gerekli” dedi.
Yücel ayrıca, bu kapsamda Filyos projesi başta olmak üzere üç ilin bölgenin kaderini değiştirecek projelerde ortak hareket etmesinin önemine değinerek, tartışılması gerekenin hukuki birleşme değil, bölgesel ekonomik işbirliği ve kalkınma projeleri olduğunu da sözlerine ekledi.

KARABÜK KENT KONSEYİ DE KARŞI

Son günlerde Zonguldak’ta gündemde olan ‘Karabük, Bartın Zonguldak’a bağlansın tartışmalarına Karabük Kent Konseyi Başkanı Özcan Büyükgenç cevap verdi.
Karabük Kent Konseyi Başkanı Özcan Büyükgenç, Zonguldak Kent Konseyi Başkanı’nın yaptığı Zonguldak’ın büyükşehir olması için Karabük ve Bartın’ın Zonguldak’a bağlanması yönündeki açıklamalarını teessüfle karşıladıklarını söyledi. Zonguldak’ın Karabük’e bağlanmasını konuşabileceklerini belirten Büyükgenç, Karabük’ün bölgenin lokomotifi olduğunu kaydetti. Büyükgenç, “Zonguldak Kent Konseyi Başkanının önceki gün Zonguldak’ın büyük şehir belediyesi olması adına tekrar Karabük ve Bartın illerinin nüfuslarının da Zonguldak’a kaydırılmasının talebi açıklamasını teessüfle karşıladığımızı belirtmek isteriz. Karabük ili Batı Karadeniz Bölgemizin bir incisi durumundadır. Gerek fiziki gerekse ekonomik-sosyal gelişimi ile göz kamaştırmaktadır. Batı Karadeniz’in coğrafik yapısı ve ulaşım adına da Karabük farklılığı ortadır. Diğer yandan, Karabük Üniversitesi’nin hızlı gelişimi ile demir çelik sektöründeki ivmesi ile ve Dünya Miras Kenti Safranbolu´sunun yanı sıra önemli turizm merkezleri ile sektör de ki hareketliliği ile her kesi kendisine hayran bırakmaktadır. Keza Bartın ilimizin de kendine has özellikleri bulunmaktadır. Karabük ili bu özelliklerinin yanında diğer birçok özelliği ile bölgenin lokomotifi durumundadır. Bundan dolayı bırakın Zonguldak iline bağlanıp büyük şehir olmayı biz inanıyoruz ki, Karabük gün gelecek kendisi büyük şehir pozisyonunda olacaktır. Ancak belki bu sürecin hızlandırılması adına bölgenin lokomotif ili olan Karabük’ümüze Zonguldak ilinin bağlanması konuşulup tartışılabilinir. Karabük ve Bartın illerinin ‘il olma’ sürecinde verilen mücadele ve emek sonrası ülke ekonomisine ve bölgeye kazanımları ortadadır. Bu bağlamda, Zonguldak Kent Konseyi başkanımızın açıklaması üzülerek belirtmeliyim ki abesle iştigaldir” dedi.
Editör: Pusula Gazetesi