Ergenekon davasının önceki gün görülen duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’ıin esas hakkındaki mütalaasında, dört yıldır tutuklu yargılanan Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü ve CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal hakkında “darbeye teşebbüs” suçlamasıyla “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası istenmişti.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şubesi, Zonguldak Barosu, Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şubesi, CHP Zonguldak İl Başkanlığı, Emekçi Kadınlar Derneği, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), İşçi Partisi (İP) Zonguldak İl Başkanlığı, KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Zonguldak Şubesi, Taşeron İşçiler Derneği, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) İl Başkanlığı ve Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) üyeleri ve vatandaşlar, bu karara tepki göstermek amacıyla dün akşam saat 17.00’de Madenci Anıtı’nda toplandı.

“Yurtseverler çıkacak, hesap soracak”, “Atatürk gençliği görev başında”, “Yeminler edildi, yıkılacak Silivri”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları atan yaklaşık 350 kişi, ellerinde Ergenekon davası tutuklularının fotoğraflarıyla Madenci Anıtı’ndan Zonguldak Valiliği önüne kadar yürüdü. Valilik merdivenlerinde sona eren yürüyüşün ardından tutukluların isimleri okunarak yoklama yapıldı. Katılımcılar da, hep bir ağızdan "burada" diye cevap verdi.

Kalabalığa hitaben ortak açıklamayı okuyan ADD Zonguldak Şube Başkanı Tayfun Özdemir, “Türkiye´mizin, cumhuriyet aydınlanmacılığının birikimini simgeleyen her kesimden öncü aydınlarımız ‘mütalaa giyotini’nin altına sürülmek isteniyor, yeni bir gözdağı dalgası estiriliyor” dedi.

Özdemir, konuşmasında, şunları söyledi:

“BU MÜTALAA, TÜRKİYE´DE CUMHURİYET HUKUKUNUN OLMADIĞINI ORTAYA KOYDU”

“Ergenekon Davası savcılığı bir mütalaa açıkladı. Mütalaada 64 sanık için ağırlaştırılmış müebbet isteniyor! ‘Ağırlaştırılmış müebbet’ kimler için isteniyor? Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve onlarca kuvvet komutanı için. Bilim adamları; Fatih Hilmioğlu, Erol Manisalı... Türkiye´mizin, cumhuriyet aydınlanmacılığının birikimini simgeleyen her kesimden öncü aydınlarımız ‘mütalaa giyotini’nin altına sürülmek isteniyor, yeni bir gözdağı dalgası estiriliyor. Ergenekon savcılığının söz konusu mütalaasına ilişkin çok şeyler söylenebilir, çeşitli komplo teorileri üretilebilir. ‘İmralı sürecini meşrulaştırmanın yolu açılıyor’ denilebilir. Bu mütalaa ‘ABD destekli geniş bir PKK affı ya da bir genel affa hazırlık yapılıyor’ biçiminde yorumlanabilir. ‘Bu mütalaanın Çanakkale Zaferi´nin 98’inci yıldönümüne bilerek denk getirildiği’ ileri sürülebilir. Ancak hiçbir komplo teorisi ve değerlendirme, Türk halkından gerçekleri gizlemeyi başaramayacaktır! O gerçek ise şudur: Bu mütalaa, Türkiye´de cumhuriyet hukukunun olmadığını, Türkiye´nin Türkiye´den yönetilmediğini ortaya koymaktadır. Daha duyulur duyulmaz kamu vicdanında mahkum edilen böylesi bir mütalaa, yükselen halk hareketi ve tepkinin yarattığı paniklemenin ve şaşkınlığın sonucu değilse, sistemin açık faşizme yönelmesinin göstergesinden başka bir şey olamaz. Zonguldak yerelinde hukuksuzluğa ve beliren faşizan tırmanışa karşı, cumhuriyet ve demokrasi bileşenleri olarak tepkimizi gösteriyoruz. Öyle görünüyor ki, karşı devrimcilik ve onların dış destekçisi emperyalizm, cumhuriyetimizin en temel gücünü; Türk halkını yeniden test etmek istiyor. Peki, o zaman hodri meydan diyoruz!”

Yürüyüş ve basın açıklamasına; Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, CHP İl Başkanı Halil Furat, CHP Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun, CHP Alaplı İlçe Başkanı Nuri Tekin, GMİS Genel Eğitim ve Teşkilat Sekreteri Osman Tutkun, İP İl Başkanı Mehmet Muslubaş, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın kardeşi Osman Haberal, Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı Metin Kahveci de destek verdi.

Geniş güvenlik önlemlerin alındığı yürüyüş ve basın açıklamasının ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: Pusula Gazetesi